Orașul-fantomă de 100 de miliarde de dolari. De ce a ajuns investiția chinezilor să dea greș, la 7 ani de la inaugurare: „Arată bine doar pe Google”

Orașul-fantomă de 100 de miliarde de dolari. De ce a ajuns investiția chinezilor să dea greș, la 7 ani de la inaugurare: „Arată bine doar pe Google”

Forest City, un complex de locuințe întins pe 1.370 de hectare, construit de cel mai mare dezvoltator chinez în Johor, sudul Malaeziei, a devenit un oraș-fantomă. La 7 ani de când a fost inaugurat, doar 15% din întregul proiect, prezentat ca „paradis de vis pentru întreaga omenire”, este construit și, conform estimărilor recente, puțin peste 1% din apartamente sunt ocupate, relatează BBC.

Country Garden a dezvăluit Forest City, un megaproiect de 100 de miliarde de dolari în cadrul Inițiativei Belt and Road, în 2006. Orașul a fost inagurat în 2016.

La acea vreme, boom-ul imobiliar chinez era în plin avânt. Dezvoltatorii împrumutau sume colosale de bani pentru a construi atât în China, cât și în străinătate pentru cumpărătorii din clasa de mijloc.

Planul: un „paradis” pentru un milion de oameni

În Malaezia, planul Country Garden a fost să construiască o metropolă ecologică, cu teren de golf, parc acvatic, birouri, baruri și restaurante.

Compania a indicat că Forest City, catalogat drept „un paradis de vis pentru întreaga omenire”, va găzdui aproape un milion de oameni.

Dar, în realitate, a vizat în mod direct piața internă chineză, oferind oamenilor șansa de a deține o a doua casă în străinătate.

Prețurile sale de vânzare erau inaccesibile pentru majoritatea malaezienilor obișnuiți.

Pentru cumpărătorii chinezi, proprietatea ar fi o investiție care ar putea fi închiriată malaezienilor, sau folosită ca casă de vacanță.

7 ani mai târziu, doar 15% din întregul proiect a fost construit și, conform estimărilor recente, puțin peste 1% este ocupat.

Realitate: „O stațiune de vacanță abandonată”

În realitate, locația izolată a Forest City, construită departe de cel mai apropiat oraș important, Johor Bahru, a îndepărtat potențialii chiriași și i-a câștigat porecla locală de „Oraș-fantomă”.

„Ca să fiu sincer, a fost înfiorător”, spune Nazmi Hanafiah, inginer IT în vârstă de 30 de ani, care s-a mutat în Forest City în urmă cu un an, dar l-a părăsit în șase luni.

Aveam așteptări mari pentru acest loc, dar a fost o experiență proastă. Nu este nimic de făcut aici.

Nazmi Hanafiah:

Forest City emană cu siguranță o atmosferă ciudată, se simte ca o stațiune de vacanță abandonată, scrie sursa citată. Pe plaja pustie, există un loc de joacă pentru copii ponosit, o mașină de epocă ruginită și o „scară spre nicăieri” din beton alb.

Lângă apă există semne care avertizează împotriva înotului din cauza crocodililor.

În centrul comercial construit special, multe dintre magazine și restaurante sunt închise. Alte unități sunt șantiere în construcție.

Locul în care „nu există oameni”

„Locul ăsta este ciudat”, spune Joanne Kaur. Ea și soțul ei locuiesc la etajul 28 al unuia dintre blocurile-turn. Sunt singurii de la tot etajul. Sunt chiriași și, la fel, plănuiesc să plece cât mai curând posibil.

Îmi pare rău pentru oamenii care au investit și au cumpărat un loc aici. Dacă ați căuta pe Google „Forest City”, nu este ceea ce vedeți astăzi aici.

Joanne Kaur:
Foto: www.forestcitycgpv.com

„Ar trebui să fie proiectul care a fost promis oamenilor, dar nu este”, a adăugat ea

Să vorbești cu oamenii din China care au cumpărat apartamente în Forest City nu este ușor, mai scrie BBC. Într-o postare în care lăuda dezvoltarea, un cumpărător din provincia Liaoning a spus: „Acest lucru este foarte înșelător. Actualul oraș este un oraș-fantomă. Nu există oameni. Este departe de oraș, are facilități de locuit incomplete și este greu de ajuns fără mașină”.

Altcineva a întrebat cum ar putea obține o rambursare: „Prețul unității mele a scăzut atât de mult, sunt fără cuvinte”. Acest tip de frustrare este resimțit în toată China.

Motivele pentru care Forest City nu a avansat

Factorii politici locali au contribuit și ei la situația actuală din Forest City. În 2018, prim-ministrul de atunci al Malaeziei, Mahathir Mohamad, a restricționat vizele pentru cumpărătorii chinezi.

Unii analiști au pus sub semnul întrebării și înțelepciunea construirii unei megadezvoltări într-o țară al cărei mediu politic și economic este instabil.

Alte probleme neașteptate, cum ar fi restricțiile de călătorie legate de Covid și controalele cu privire la câți bani ar putea cheltui cetățenii chinezi în străinătate, au împiedicat proiectele de peste mări lansate de giganți precum Country Garden.

În ciuda faptului că se confruntă cu datorii de aproape 200 de miliarde de dolari, Country Garden susține este că planul complet va fi finalizat.

Dezvoltatorul chinez insistă că situația actuală de pe piața imobiliară chineză este doar „gălăgie”, iar operațiunea sa din Malaezia „își desfășoară activitatea ca de obicei”.

De asemenea, a spus că planurile de a include Forest City într-o nouă zonă economică specială între Malaezia și vecina Singapore arată că proiectul este „sigur și stabil”.

Dar fără acces la numerar, este greu de văzut cum pot fi finalizate proiecte precum Forest City sau cum vor atrage oamenii să locuiască acolo în curând. 

Forest City pare un caz clasic de ambiție versus realitate. Ridicarea a zeci de mii de apartamente în mijlocul neantului nu este suficientă pentru a convinge oamenii să locuiască acolo.

În cele din urmă, soarta Forest City și a sutelor de proiecte din întreaga China depinde de guvernul chinez.

Luna trecută, au existat rapoarte că Country Garden a fost inclusă pe o listă preliminară de dezvoltatori care ar primi sprijin financiar din partea guvernului chinez. Amploarea acestui sprijin încă nu este clară.

Foto: www.forestcitycgpv.com

Foto: captură BBC

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *