Orașul Harkov, în vizorul Moscovei: forțele mobilizate pentru lansarea unei noi ofensive dinspre teritoriul Rusiei

Orașul Harkov, în vizorul Moscovei: forțele mobilizate pentru lansarea unei noi ofensive dinspre teritoriul Rusiei

Armata rusă concentrează trupe și echipamente pentru o operațiune ofensivă împotriva orașului Harkov și nord-estului Ucrainei, constată analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Analiștii de la ISW îl citează pe expertul militar ucrainean Kostiantin Mașoveț, potrivit căruia Moscova a adunat aproximativ 50.000 de soldați în regiunile Belgorod, Briansk și Kursk, situate la granița cu Ucraina. Acești soldați fac parte din Grupul de Forțe Nord. O informație similară a fost făcută publică de un analist militar rus.

Pregătiri pentru operațiunea Belgorod-Harkov

Grupul de Forțe Nord ar fi format din unități din Districtul Militar Leningrad pentru a opera pe direcția Belgorod-Harkov. Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, cu o populație de circa 1,3 milioane de locuitori, este situat la 30 de kilometri de granița cu Ucraina.

Potrivit lui Kostiantin Mașoveț, armata rusă ar descărca echipamente în gările din regiunea Kursk pentru a le transfera apoi în regiunea Belgorod, mai aproape de Harkov. Analistul miliar ucrainean remarcă totodată că Rusia și-a intensificat recent atacurile aeriene asupra regiunilor de graniță din nord-estul Ucrainei, și anume Cernihiv, Sumî și Harkov.

În pofida acestor pregătiri, ISW își menține evaluarea precum că Rusia nu dispune de forțele necesare pentru a captura Harkovul. „Putem vorbi doar despre acțiuni limitate sau raiduri transfrontaliere în Harkov și Sumî”, notează ISW.

În schimb, Rusia ar putea prin această mișcare să forțeze Ucraina să aducă în zonă trupe care apără acum alte sectoare critice.

Ucrainenii avertizează de mai mult de o lună că Rusia și-a propus să cucerească orașul Harkov, asupra căruia au intensificat bombardementele în ultimele săptămâni. Un avertisment similar a fost făcut acum câteva zile de către directorul adjunct al serviciului secret militar ucrainean, Vadim Skibițki, într-un interviu acordat pentru revista The Economist.

Casa Albă evocă o contraofensivă ucraineană în 2025

Pe de altă parte, analiștii de la ISW se așteaptă ca Ucraina să reia inițiativa pe câmpul de luptă odată cu sosirea primului lot semnificativ din ajutorul militar aprobat recent de Congresul SUA.

ISW îl citează pe consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, care afirmă că ajutorul îi va permite Ucrainei să țină linia frontului în cursul acestui an și să se pregătească de contraofensivă pentru următorul an.

Cu toate acestea, ISW atrage atenția că va mai dura ceva timp până când primele arme și muniții occidentale vor ajunge la unitățile ucrainene și vor începe să aibă un impact tangibil pe câmpul de luptă.

Într-un interviu acordat pentru grupul de presă Axel Springer, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că armata sa are un plan de contraofensivă, dar pentru implementarea sa este nevoie de sprijin militar.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *