Panourile solare s-au ieftinit. În unele țări europene sunt folosite ca garduri de grădină

Panourile solare s-au ieftinit. În unele țări europene sunt folosite ca garduri de grădină

Panourile solare au devenit atât de ieftine încât sunt folosite pentru a construi garduri de grădină, în Olanda și Germania.

 

Un boom al producției chineze saturează piața globală

 

S-a ajuns la această situație după ce un boom al producției chineze a saturat piața globală.

Panourile captează mai puțină lumină solară atunci când sunt folosite ca gard decât pe acoperișuri, dar procesul economisește costuri mari de muncă, potrivit analiștilor citați de Financial Times, citați de Profit.ro.

„Acesta este rezultatul faptului că panourile solare devin atât de ieftine încât le punem peste tot”, a spus Jenny Chase, analist solar principal la Bloomberg.

 

Concurența acerbă din China amenință calitatea producției

 

Cu toate acestea, concurența acerbă asupra sectorului solar din China amenință calitatea producției la unele companii, deoarece profiturile în scădere declanșează o luptă pentru reducerea costurilor, potrivit unui director de top din industrie, citat de Bloomberg.

„Am observat că oamenii au început să sacrifice calitatea pentru a reduce costurile, ceea ce este un semnal periculos”, a declarat Zhong Baoshen , președintele Longi Green Energy Technology Co. , vineri, la Forumul Boao pentru Asia din Hainan, China.

China domină industria solară globală, dar anii de expansiune rapidă au generat o supracapacitate gravă și o luptă pentru supraviețuire în rândul producătorilor. Odată cu scăderea prețurilor la panouri solare la recorduri minime, companiile au fost forțate să vândă la costuri de producție sau mai mici. Longi a tăiat mii de locuri de muncă pe fondul recesiunii.

Una dintre modalitățile prin care companiile solare chineze au redus costurile de producție în ultimul deceniu este prin tăierea unor plachete pătrate din ce în ce mai subțiri care adăpostesc celule fotovoltaice, economisind bani prin reducerea costurilor materialelor.

Acum, unii fac asta prea repede: scot produse fără testare adecvată pentru a înțelege cum se vor descurca celulele pe o durată de viață de 20-30 de ani, a spus el. „Când oamenii reduc costurile sau se zgârcesc cu materiile prime, există un risc”, a spus Zhong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *