Parlamentarii Fidesz, partidul lui Viktor Orban, au sfidat 15 ambasadori, boicotând sesiunea parlamentului convocată pentru ratificarea aderării Suediei la NATO

Parlamentarii Fidesz, partidul lui Viktor Orban, au sfidat 15 ambasadori, boicotând sesiunea parlamentului convocată pentru ratificarea aderării Suediei la NATO

Ambasadorul american la Budapesta, David Pressman, şi omologi ai săi din alte 14 state membre ale Alianței Nord-Atlantice au fost prezenţi luni, 5 februarie, în parlamentul Ungariei, unde au luat loc la balcon, într-un gest surprinzător prin care au făcut presiuni pentru ratificarea aderării Suediei la NATO, informează Agerpres preluând agențiile AFP și Reuters.

Partidul de guvernământ Fidesz, condus de premierul Viktor Orban, a boicotat sesiunea parlamentară extraordinară convocată de opoziţie în vederea ratificării.

În aulă au fost prezenţi doar cei 51 de deputaţi din opoziţie, în timă ce 148 de locuri au rămas goale. Procedura a suferit astfel o nouă amânare.

Ungaria este singura ţară din NATO care nu a ratificat încă aderarea Suediei la NATO, solicitată de guvernul de la Stockholm în mai 2022.

Primirea de noi membri necesită unanimitatea statelor din alianţă. Turcia – care s-a opus şi ea – a aprobat demersul Suediei la sfârşitul lunii trecute.

Viktor Orban şi-a exprimat acordul de principiu, însă tergiversările continuă la Budapesta de câteva luni.

Reuters apreciază că Ungaria şi-a deteriorat relaţiile cu Statele Unite prin întârzierea provocată.

Opoziția îl acuză pe Viktor Orban că îl “curtează” pe Putin

Parlamentarul Mate Kanasz-Nagy, din partidul de opoziţie LMP, a declarat în plenul legislativului Ungariei că “este foarte neplăcut” că Fidesz a blocat primirea Suediei.

Colega sa Agnes Vadai, reprezentantă a Coaliţiei Democratice, de asemenea din opoziţie, a apreciat că Orban vrea să facă un gest pentru preşedintele rus Vladimir Putin, “afectând astfel unitatea NATO” cu riscul de a periclita securitatea naţională a Ungariei, şi acţionează “din orgoliu personal”, pentru a obţine “titluri în presa internaţională”.

Fidesz: “Dacă e o problemă importantă pentru suedezi, atunci evident premierul Suediei va veni la Budapesta”

Diplomaţii străini nu au făcut niciun comentariu înainte de a intra în parlament. Reuters notează că este posibil să urmeze declaraţii la sfârşitul sesiunii.

Ambasada americană reamintise vineri, într-un comunicat citat de AFP, că “prim-ministrul a promis că va acţiona «cu prima ocazie». Sesiunea de luni i-o oferă”.

Grupul parlamentar al Fidesz anunţase luni că aderarea Suediei la NATO ar putea fi ratificată în următoarea sesiune ordinară a legislativului, programată spre sfârşitul lui februarie, după vacanţa de iarnă.

Într-un e-mail prin care a răspuns unor întrebări din partea Reuters, partidul lui Orban a susţinut că “dacă este o problemă importantă pentru suedezi, atunci evident prim-ministrul Suediei va veni la Budapesta”.

Cancelaria premierului suedez Ulf Kristersson şi ministerul de externe de la Stockholm nu au răspuns imediat solicitării agenţiei citate de a comenta. Anterior, Kristersson acceptase invitaţia la Budapesta, dar respinsese ideea de “negocieri” şi “cerinţe” din partea Ungariei.

Vineri seara, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a apreciat că ar fi “frumos” dacă premierul Suediei ar veni la Budapesta înainte de ratificare, aşa cum a mers şi la Ankara înainte de a primi undă verde din partea Turciei.

Citiți și:

Parlamentul Ungariei se va reuni luni, într-o sesiune extraordinară, având pe ordinea de zi ratificarea aderării Suediei la NATO

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *