Parlamentul britanic a adoptat proiectul de lege controversat privind deportarea imigranților în Rwanda. Consiliul Europei îndeamnă Londra să „se abțină”

Parlamentul britanic a adoptat proiectul de lege controversat privind deportarea imigranților în Rwanda. Consiliul Europei îndeamnă Londra să „se abțină”

Parlamentul britanic a aprobat în cursul nopţii controversatul proiect de lege care prevede expulzarea în Rwanda a solicitanţilor de azil intraţi ilegal în Marea Britanie, după o bătălie între camera superioară, care a fost reticentă în a susţine acest text controversat, şi camera inferioară, unde conservatorii sunt majoritari, relatează AFP, citată de News.ro.

Consiliul Europei cere Londrei „să se abțină”

Comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, Michael O’Flaherty, a îndemnat Londra să „se abțină”, relatează Agerpres.

Comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului a îndemnat marţi guvernul britanic să revină asupra proiectului său de a expulza migranţi spre Rwanda, în timp ce guvernul de la Kigali s-a declarat „mulţumit” de votul din Parlamentul britanic, informează AFP.

„Guvernul Regatului Unit trebuie să se abţină de la expulzarea acestor oameni în baza planului său Rwanda şi să revină asupra atingerii aduse independenţei justiţiei pe care o constituie acest proiect de lege”, a declarat într-un comunicat comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, Michael O’Flaherty.

Londra face parte din această instituţie ce reuneşte 46 de state membre şi care este depozitarul Convenţiei europene a drepturilor omului.

Se plătesc sume importante către Ewanda

Anunţat în urmă cu doi ani de guvernul conservator condus acum de Rishi Sunak şi prezentat ca o măsură emblematică în politica sa de combatere a imigraţiei ilegale, planul vizează trimiterea în Rwanda a solicitanţilor de azil – indiferent de unde provin – care au intrat ilegal în Marea Britanie, în special prin traversarea Canalului Mânecii cu bărci pneumatice.

Susţinut de un nou tratat între Londra şi Kigali, care prevede plata unor sume importante către Rwanda în schimbul primirii imigranţilor, textul dezbătut luni în Parlament a fost menit să răspundă constatărilor Curţii Supreme, care a declarat ilegal proiectul iniţial, în noiembrie anul trecut. În special, acesta defineşte Rwanda ca fiind o ţară terţă sigură.

Deşi Rwanda se prezintă ca una dintre cele mai stabile ţări de pe continentul african, preşedintele său Paul Kagame este acuzat că guvernează într-un climat de frică, înăbuşind disidenţa şi libertatea de exprimare.

Camera Lorzilor, unde conservatorii nu au majoritate, a întârziat adoptarea finală a textului, trimiţându-l în mod repetat la Camera Comunelor cu amendamente, care au fost la rândul lor respinse sistematic de către deputaţi. Această tactică de amânare este cunoscută sub numele de „ping-pong parlamentar”.

În special, Lorzii au vrut să ceară ca Rwanda să nu fie considerată o ţară sigură până când un organism de monitorizare independent nu spune acest lucru. De asemenea, ei au dorit ca agenţii, aliaţii şi angajaţii britanici din străinătate, inclusiv afganii care au luptat alături de forţele armate britanice, să fie scutiţi de deportare.

În cele din urmă, camera superioară, ai cărei membri nu sunt aleşi, a decis să se supună voinţei Camerei Comunelor, care este aleasă prin sufragiu universal, şi a decis să nu modifice textul, garantând astfel intrarea sa în vigoare.

„Suntem pregătiţi”

Anterior, luni, Rishi Sunak declarase că guvernul său este „pregătit” să expulzeze solicitanţii de azil în Rwanda în termen de 10-12 săptămâni, odată ce legea va fi adoptată.

Problema este, de asemenea, una electorală pentru premier, care se află la putere de 18 luni şi există riscul ca partidul său să piardă viitoarele alegeri generale.

„Suntem pregătiţi, aceste zboruri vor decola, orice s-ar întâmpla”, a declarat premierul într-o conferinţă de presă, marţi dimineaţă.

Guvernul a mobilizat sute de angajaţi, inclusiv judecători, pentru a trata rapid orice apel al imigranţilor ilegali, şi a eliberat 2.200 de locuri de detenţie pentru aceştia în timp ce le sunt studiate cazurile. Au fost rezervate „avioane charter”, a adăugat Rishi Sunak, în ciuda informaţiilor din presă potrivit cărora guvernul a avut dificultăţi în a convinge companiile aeriene să contribuie la deportări.

„Nicio instanţă străină nu ne va împiedica să trimitem avioanele”, a insistat Rishi Sunak, repetând mantra conservatorilor după ce primele expulzări către Rwanda au fost blocate de instanţele europene.

Proiectul de lege al guvernului a fost puternic criticat de opoziţia laburistă, de asociaţiile de ajutorare a migranţilor, de şeful Bisericii Anglicane şi chiar de Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, care a declarat că măsura „contravine principiilor fundamentale ale drepturilor omului”.

Complicitate la încălcarea drepturilor omului

Luni, raportorii speciali ai ONU pentru traficul de fiinţe umane, drepturile migranţilor şi tortura au avertizat că liniile aeriene şi autorităţile care facilitează zborurile în cauză „ar putea fi complice la o încălcare a drepturilor omului protejate la nivel internaţional”.

Într-o declaraţie pentru AFP, directorul general al organizaţiei Care4Calais, Steve Smith, a calificat acest plan drept „nepractic”, „brutal” şi prognozează că „nu va reuşi să oprească persoanele care traversează Canalul Mânecii”.

Guvernul ar trebui „să se concentreze în schimb pe sarcina vitală de a procesa cererile de azil în mod echitabil şi rapid”, a reacţionat şi Enver Solomon, de la Refugee Council.

După ce a atins un record în 2022 (45.000) şi apoi a scăzut în 2023 (aproape 30.000), numărul persoanelor care traversează ilegal Canalul Mânecii în ambarcaţiuni improvizate a crescut cu peste 20% de la începutul anului, comparativ cu anul trecut.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *