Parlamentul European va da în judecată Comisia Europeană din cauza ,,trocului” cu Viktor Orban în cazul deblocării ajutorului pentru Ucraina

Parlamentul European va da în judecată Comisia Europeană din cauza ,,trocului” cu Viktor Orban în cazul deblocării ajutorului pentru Ucraina

Parlamentul European va da în judecată Executivul comunitar din cauza deblocării fondurilor pentru Ungaria în perioada în care liderii europeni încercau să convingă Budapesta să renunțe la veto-ul de anul trecut privind ajutorul acordat Ucrainei, în ciuda îngrijorărilor legate de statul de drept din țara condusă de premierul naționalist Viktor Orban, au anunțat doi europarlamentari, potrivit Reuters.

Speța se concentrează pe decizia Comisiei Europene de a restabili accesul Ungariei la aproximativ 10,2 miliarde de euro (11,15 miliarde de dolari) din fondurile de coeziune în decembrie anul trecut, în contextul în care Budapesta bloca la acel moment un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Kiev.

În ciuda faptului că UE critică de ani de zile Ungaria pentru subminarea mecanismelor democratice de control (,,checks and balances”) sub conducerea lui Viktor Orban, Comisia a anunțat anul trecut că Ungaria a îndeplinit condițiile necesare privind statul de drept pentru a obține fondurile. Mulți oficiali europeni și europarlamentari nu au fost însă de acord cu această decizie.

,,Fondurile UE pot fi acordate doar dacă statul de drept funcționează”, a declarat Daniel Freund, deputat european din partea Verzilor germani. ,,10 miliarde de euro au fost deblocate pentru Viktor Orban fără ca reformele necesare să fi fost îndeplinite”, a argumentat el.

,,Acest tip de troc – bani europeni în schimbul unui drept de veto – nu trebuie să fie permis în UE”, a mai afirmat Freund.

Comisia a respins acuzația, afirmând că cele două decizii nu au legătură între ele.

,,Comisia consideră că a acționat în deplină conformitate cu legislația UE și își va apăra decizia în fața instanțelor UE”, a declarat un purtător de cuvânt al Executivului comunitar.

Decizia Parlamentului de a da în judecată Comisia Europeană a contribuit la scăderea forintului ungar la minimul ultimului an, spun analiștii. Până acum, autoritățile ungare nu au oferit un punct de vedere.

Un alt deputat care a contribuit la inițierea cazului, liberalul german Moritz Koerner, a declarat că procesul va cere instanței supreme a blocului, Curtea Europeană de Justiție (CEJ) de la Luxemburg, să stabilească dacă există o legătură clară între fondurile UE și respectarea democrației.

Ambii legiuitori speră că acest caz intentat în justiție ar putea obliga Ungariei să returneze fondurile primite sau să fie reținut un echivalent din plățile viitoare destinate Budapestei.

CEJ a precizat că sancțiunea supremă ar putea fi revocarea deciziei din decembrie, iar Comisia va trebui să stabilească modul de punere în aplicare a unei astfel de hotărâri.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *