Parlamentul moldovenesc a adoptat prima strategie de securitate din ultimii 12 ani, Rusia este considerată o ameninţare. Reacţia Moscovei

Parlamentul moldovenesc a adoptat prima strategie de securitate din ultimii 12 ani, Rusia este considerată o ameninţare. Reacţia Moscovei

Preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu a salutat sâmbătă, 16 decembrie, adoptarea de către parlament a unei noi strategii de securitate naţională, prima după 12 ani, care solicită ancorarea ţării alături de aliaţii săi occidentali şi identifică Rusia drept o ameninţare, relatează agenția Reuters, preluată de News.ro.

Pentru aprobarea Strategiei de Securitate Naţională a Republicii Moldova au votat 59 de deputaţi, notează portalul oficial parlament.md. Ultima strategie de securitate națională a fost adoptată în anul 2011. Ulterior, în 2016, a fost elaborat un nou proiect, însă acesta nu a fost adoptat de Parlament.

Membrii Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) din care provine Maia Sandu deţin majoritatea în Parlamentul Republicii Moldova, care a adoptat, vineri, strategia axată pe legături mai strânse cu UE, cu România, Statele Unite şi NATO.

Însă Moldova urmează să îşi păstreze statutul de „neutralitate” prevăzut în Constituţia sa şi, spre deosebire de Ucraina, nu doreşte să devină membră a NATO.

În document se spune că noua strategie este „vitală în actualul context geopolitic pentru a limita riscurile cu care se confruntă Republica Moldova”.

„Este clar că în viitorul apropiat Federaţia Rusă nu va renunţa la acţiunile sale ostile împotriva Moldovei, se arată în document. Prin urmare, trebuie să învăţăm să trăim în condiţiile unui război hibrid prelungit şi de intensitate ridicată”.

Maia Sandu a postat mesajul pe Facebook la două zile după ce Uniunea Europeană a acceptat să deschidă negocieri de aderare atât cu Republica Moldova, cât şi cu Ucraina vecină, la mai bine de 21 de luni de la startul agresiunii la scară largă a Rusiei în Ucraina.

Maia Sandu a denunţat invazia Rusiei în Ucraina şi a acuzat Moscova că a pus la cale o lovitură de stat pentru a o înlătura de la putere. Ea a declarat că noua strategie de securitate subliniază „principalele ameninţări” cu care se confruntă Republica Moldova şi arată cum să le „contracareze eficient”.

Există două ameninţări principale la adresa securităţii noastre naţionale – politica agresivă a Federaţiei Ruse împotriva ţării noastre în ansamblu şi corupţia adânc înrădăcinată în Moldova.

Maia Sandu, pe Facebook:

Maria Zaharova: „Document rusofob”

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a denunţat documentul ca fiind „rusofob”, afirmând că Moscova a respectat întotdeauna interesele Moldovei.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a luat în derâdere decizia UE de a lansa negocieri de aderare cu Ucraina şi Moldova, spunând că niciuna dintre aceste ţări nu îndeplineşte criteriile de aderare ale blocului.

Strategia de securitate naţională a Republicii Moldova, iniţiată de preşedinta Maia Sandu, va fi în vigoare timp de 6 ani şi va deveni baza pentru alte iniţiative în acest domeniu.

Foto: Facebook Maia Sandu

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *