Paşaportul CRDS – acte necesare pentru pașaportul destinat românilor cu domiciliul în străinătate

Paşaportul CRDS – acte necesare pentru pașaportul destinat românilor cu domiciliul în străinătate

Cetăţenii români care doresc să-şi legalizeze în evidenţele din România domiciliul stabilit în străinătate pot face asta prin depunerea unei cereri prin care să solicite emiterea unui pașaport simplu CRDS (Cetăţean Român cu Domiciliul în Străinătate), document care poate fi electronic sau unul simplu temporar, pe care să fie menționată țara de domiciliu al persoanei solicitante.

În același timp, pentru a facilita interacțiunea cetățenilor români care au domiciliul în străinătate cu autoritățile publice din țara noastră, mai mulți parlamentari au propus mai devreme în acest an un proiect legislativ prin care în pașapoartele CRDS să apară nu doar numele țării respective, ci și adresa din țara de domiciliu. Motivul este acela că, în momentul de față, pașapoartele pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate sunt considerate documente de călătorie, nu și acte de identitate. De aceea, aceștia sunt nevoiți de fiecare dată când interacționează cu instituțiile publice să prezinte două documente, și anume pașaportul CRDS, precum și o carte de identitate provizorie. Ce este pașaportul CRDS, cum se poate obține și ce acte sunt necesare pentru a ți se elibera acesto document îți vom spune în acest articol.

Ce este pașaportul CRDS

Paşaportul simplu electronic CRDS este documentul de călătorie care se eliberează, la cerere, cetăţenilor români care îndeplinesc condiţiile prevăzute de legislația în vigoare şi care nu se află într-una dintre situaţiile de suspendare a dreptului de a călători în afara granițelor României. Acest pașaport reprezintă un document pe baza căruia orice cetățean român din diaspora poate face dovada identității, cetățeniei, calității, precum și a dreptului de a călători în străinătate.

Orice român din diaspora poate beneficia de paşaport CRDS

Cetăţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în străinătate poate depune o cerere în vederea eliberării unui paşaport simplu electronic, cu menţionarea țării unde domiciliază, potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe (MAE). În momentul în care va depune cererea pentru eliberarea acestui tip de paşaport, actul de identitate (cartea de identitate/buletinul de identitate) pe care îl prezintă va fi retras şi va fi transmis serviciului public comunitar pentru evidenţa persoanelor competent. În același timp, paşaportul anterior se va anula şi se va restitui titularului.

Cât costă și ce valabilitate are pașaportul CRDS

Termenul de eliberare pentru pașaportul simplu electronic CRDS este de 5 zile lucrătoare de la momentul depunerii cererii, dacă aceasta a fost depusă în țară sau dacă a fost depusă la misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale României din străinătate, ocazie cu care s-a solicitat ridicarea pașaportului din țară, la serviciile publice comunitare de pașapoarte.

Termenul de eliberare poate fi de 45 de zile dacă cererea a fost depusă în străinătate sau dacă a fost solicitată ridicarea pașaportului la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în statele membre ale UE. Un pașaport CRDS poate fi eliberat și în 60 de zile lucrătoare dacă cererea a fost depusă în străinătate sau a fost solicitată ridicarea pașaportului la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din state terțe în raport cu UE.

Potrivit autorităților, valabilitatea pașaportului simplu electronic este de 10 ani și nu poate fi prelungită. Pentru minorii cu vârsta sub 12 ani, valabilitatea acestui document este de 3 ani, iar pentru persoanele cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, valabilitatea pașaportului este de 5 ani. Nu în ultimul rând, mai trebuie să știi că taxa (contravaloarea blanchetei) pentru eliberarea pașaportului simplu electronic este de 59 de euro sau echivalentul în moneda locală.

Cum se obține pașaportul CRDS

Orice român din diaspora poate beneficia de paşaport de tip CRDS, cu condiția ca acesta să fie cetăţean român și să aibă atribuit un Cod Numeric Personal (CNP). De asemenea, persoana solicitantă trebuie să mai îndeplinească și alte condiții, cum ar fi aceea care spune să fi dobândit drept de şedere pentru o perioadă de cel puţin un an sau, după caz, să fi prelungit succesiv dreptul de şedere, în decurs de un an, pe teritoriul statului respectiv.

În același timp, persoana care dorește pașaport CRDS trebuie să fi dobândit un drept de şedere pe teritoriul statului respectiv în scopul reunificării familiale cu o persoană care are domiciliul în statul respectiv, dar și drept de lungă şedere sau drept de şedere permanentă. Alte două condiții se referă la dobândirea cetăţeniei țării respective și la deținerea dreptului de muncă în acel stat. De asemenea, persoana respectivă trebuie să fie înscrisă la o instituţie privată sau publică pentru studii sau formare profesională și să dețină un certificat de înregistrare ori un document care atestă rezidenţa într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European.

Obținerea unui pașaport de tip CRDS presupune retragerea cărții de identitate și, totodată, inscripționarea paginii a treia a pașaportului cu mențiunea „domiciliu în …”.

Unde se depun cererile pentru pașaportul CRDS

Cererea pentru eliberarea paşaportului de tip CRDS trebuie depusă personal de către persoana solicitantă la sediul consulatului României. Aici i se vor prelua date biometrice (impresiuni digitale şi imagine facială, date care vor fi înscrise în mediul de stocare electronică (microcip), se mai precizează pe site-ul oficial al MAE. Sunt exceptate de la obligaţia de furnizare a impresiunilor digitale persoanele pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilă. Reglementările legale în vigoare nu permit depunerea cererilor pentru eliberarea paşapoartelor CRDS prin mandatar cu procură specială sau prin poştă.

Cu pașaportul CRDS se poate face dovada identității și a cetățeniei

Este important de știut daptul că cererile pentru eliberarea paşaportului simplu electronic, în cazul persoanelor lipsite temporar de capacitatea de exerciţiu, pot să fie depuse în numele titularului de către reprezentantul legal al acestuia ori de către autorităţile medicale române. În acest caz, prezenţa titularului este obligatorie. Dacă persoana solicitantă şi-a schimbat numele sau prenumele în străinătate prin căsătorie sau pe cale administrativă, cererea pentru eliberarea paşaportului CRDS va putea fi depusă numai după înscrierea certificatului de căsătorie străin în registrele de stare civilă române, respectiv după înscrierea menţiunilor cu privire la această modificare operată în actele de stare civilă din România.

Acte necesare pentru pașaportul CRDS

Pentru emiterea unui pașaport de tip CRDS trebuie ca persoana solicitantă să prezinte un set de documente care, potrivit MAE, trebuie depuse în original, urmând ca în momentul eliberărării pașaportului acestea să fie returnate solicitantului. Iată care sunt actele pe care trebuie să le depună cetățenii români care doresc să-şi legalizeze în evidenţele din țara noastră domiciliul stabilit în străinătate:

cererea de obţinere a paşaportului CRDS (furnizată de sistemul informatic la consulat);
dovada achitării contravalorii blanchetei paşaportului în valoare de 59 de euro;
permisul de şedere original sau atestatul de înscriere în registrul de populaţie rezidentă de la autoritatea ţării de domiciliu sau orice alt document care atestă dreptul de şedere legală (ex: certificat de rezidenţă eliberat de primăria locală, paşaportul emis de autorităţile ţării de reşedinţă în cazul în care aveţi cetăţenia acesteia, etc.) în original; paşaportul anterior, dacă acesta există;
certificate de stare civilă, certificate de naștere, de căsătorie (pentru persoanele căsătorite), certificat de deces al celuilalt soț (pentru persoanele văduve), sentinţa de divorţ românească rămasă definitivă şi irevocabilă/hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 sau certificate de stare civilă româneşti cu înscrierea menţiunilor cu privire la desfacerea căsătoriei şi numele purtat în urma divorţului (pentru persoanele divorţate);
cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau buletinul de identitate (dacă acestea există);
documente eliberate de autorităţile statului de domiciliu și traducerea autorizată în limba română, după caz, din care să rezulte una dintre următoarele situaţii:
a dobândit un drept de şedere pentru o perioadă de cel puţin un an sau, după caz, prelungirea succesivă a dreptul de şedere, în decurs de un an, pe teritoriul statului respectiv;
a dobândit un drept de şedere pe teritoriul statului respectiv, în scopul reunificării familiale cu o persoană care domiciliază pe teritoriul acelui stat;
a dobândit un drept de lungă şedere sau, după caz, un drept de şedere permanentă pe teritoriul statului respectiv;
a dobândit și cetăţenia statului respectiv;
a dobândit un drept de muncă ori este înscris într-o instituţie privată sau publică cu scopul principal de a urma studii, inclusiv de formare profesională;
a dobândit un certificat de înregistrare sau document care atestărezidenţa într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European sau în Confederația Elvețiană.

În afară de aceste documente, solicitantul va trebui să mai prezinte două fotografii color identice cu dimensiunile 3,5×4,5 cm, doar în cazul cererilor de eliberare a paşaportului simplu temporar pentru minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani, respectiv pentru persoanele lipsite temporar de capacitatea de exerciţiu ori care, din motive medicale, se află în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau de a se prezenta la autoritatea competentă. Ambasadele şi consulatele României sunt în măsură să ofere informaţii suplimentare, în funcţie de practica locală a fiecărei țări.

Informaţii generale despre procedura de obţinere a paşapoartelor pot fi accesate pe site-ul Direcţiei Generale de Paşapoarte.

Ce beneficii oferă pașaportul CRDS

Cetățenii români cu domiciliul în străinătate care nu mai dețin documente de identitate valabile pot folosi pașaportul CRDS pentru a face dovada identității și a cetățeniei în fața oricărei persoane fizice sau juridice din România sau din străinătate și își pot exercita dreptul la liberă circulație în străinătate.

Pentru cetățenii români care nu au avut niciodată domiciliul în România şi care astfel nu sunt obligate formal să dețină un act de identitate, care să ateste domiciliul din România, pașaportul CRDS reprezintă dovada identității și a cetățeniei în fața oricărei persoane fizice sau juridice din România sau din străinătate și este folosit pentru dreptul la liberă circulație în străinătate. Mai mult decât atât, minorii care au dobândit statutul de cetățean român cu domiciliul în străinătate pot călători spre statul de domiciliu însoțiți de un singur părinte, fără să fie necesară declarația de acord a celuilalt părinte.

De asemenea, autoritățile acordă facilități fiscale pentru persoanele care au deținut un pașaport CRDS pentru o perioadă neîntreruptă de cel puțin 12 luni și care își restabilesc ulterior domiciliul în România (scutire de taxe vamale). Dobândirea statutului de cetățean român cu domiciliul în străinătate permite votul la secțiile de votare din statul de domiciliu, fără a fi necesară înregistrarea pe platforme online.

Citeşte şi: Acte necesare pentru pașaport în 2023. Ghid complet

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *