Pasărea care poate să zboare 10 luni fără oprire. Cum reușește o asemenea performanță

Pasărea care poate să zboare 10 luni fără oprire. Cum reușește o asemenea performanță

Natura continuă să ne surprindă la fiecare pas. Pentru că recent a fost marcată Ziua Internațională a Păsărilor, o specie unică merită amintită. Fiecare pasăre este specială în felul ei, însă, puține sunt exemplarele care reușesc să zboare 10 luni fără să ia vreo pauză.

Pasărea care a doborât orice record la numărul de ore zburate într-un an

De-a lungul timpului, păsările au trecut prin fel de fel de transformări. Evoluția lor a venit la pachet și cu nevoia de a se adapta diverselor medii. Pentru a supraviețui, unele dintre ele au fost nevoite să își dezvolte anumite aptitudini.

De departe, una dintre păsările care a atras atenția tuturor este drepneaua neagră. Deși poate părea o pasăre obișnuită, ei bine, aceasta are anumite aptitudini pe care nu multe exemplare le posedă.

Drepneaua neagră este pasărea care a bătut toate recordurile în ceea ce privește orele de zbor. În cazul ei, zborul nu se măsoară în ore sau zile, ci direct în luni. Pentru că da, drepneaua neagră poate să zboare luni întregi.

Oricât de ciudat ar putea părea, drepneaua neagră are abilitatea de a zbura zece luni fără să ia pauză sau să aterizeze undeva. Aceasta pasăre a atras atenția cercetătorilor care au analizat-o cu mare atenție ani la rând.

Drepneaua neagră se odihnește doar atunci când este sezonul împerecherii

Primele afirmații despre capacitatea acestei păsări de a zbura 10 luni fără oprire au fost făcute în anii 1960. Potrivit cespun.eu, ornitologul Ronald Lockley a fost primul care a descoperit această abilitate uimitoare la drepneaua neagră.

Mult mai târziu, în anul 2016, această teorie a primit confirmarea din partea unui grup de cercetători din Suedia. Pentru a oferi această confirmare, cercetătorii au monitorizat 13 păsări din această specie cu diverse dispozitive de înregistrare a datelor.

Fiecare dispozitiv era prevăzut cu accelerometre, dar și cu anumiți senzori de lumină meniți să furnizeze date relevante pentru studiu. După câteva luni, aparatele au confirmat teoria din 1960.

În urma studiului, s-a ajuns al concluzia că drepneaua neagră își petrece aproape toată viața în zbor. Singura pauză de care se bucură aceste păsări este atunci când se stabilesc pe uscat pentru a se reproduce. În rest, viața lor este un zbor continuu.

Pentru că multora le vine greu a crede cum rezistă aceste păsări atât de mult în aer, cercetătorii au emis mai multe teorii. Una dintre ele este legată de corpul lor aerodinamic care le permite să zboare ușor, fără prea mult efort.

Atunci când vine vorba de anumite nevoie, precum somnul, oamenii de știință au presupus că aceste păsări au organismul similar cu cel al păsării fregate. Mai exact, este foarte posibil ca drepnelele negre să doarmă în timp ce planează, dată fiind greutatea lor de doar 40 de grame.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *