Patru românce și trei români au exploatat „ca în secolul al XIX-lea” alți 25 de români, în podgoriile din Bordeaux

Patru românce și trei români au exploatat „ca în secolul al XIX-lea” alți 25 de români, în podgoriile din Bordeaux

Parchetul din Libourne a anunțat vineri deschiderea unei anchete judiciare privind traficul de persoane de către o bandă organizată. Au fost identificate cel puțin 25 de victime, inclusiv un minor de 14 ani. Și cei care i-au exploatat și victimele sunt români, scrie portalul France Bleu.

„Condițiile lor de muncă erau demne de secolul al XIX-lea”, scrie sursa citată. În Gironda, culegătorii de struguri de origine română au fost exploatați serios. După un an de anchete, șapte persoane au fost arestate marți, 10 octombrie, în timpul unei ample operațiuni a jandarmeriei, la Castillon-la-Bataille, Saint-Emillion și Capian.

E vorba despre patru femei și trei bărbați, toți cetățeni români, care au fost plasați în arestul poliției pentru trafic de ființe umane de către o bandă organizată, ascunderea infracțiunii de către o bandă organizată, supunerea persoanelor vulnerabile la condiții nedemne de muncă și cazare.

Cercetările au început în septembrie 2022 în urma unei plângeri a unui muncitor agricol român. „Acesta, precum și numeroase alte victime au depus plângere pentru că au fost recrutați în România, transportați în Gironda, apoi puși la muncă în podgorii, primind un salariu derizoriu”, detaliază într-un comunicat de presă Parchetul Libourne, care a solicitat plasarea în arestarea preventivă a tuturor suspecților.

Cel puțin 25 de victime, printre care și un minor de 14 ani, au fost astfel „deposedați de salariu, acte de identitate și telefon”. „Ei primeau 20 de euro pe săptămână pentru a mânca”, adaugă o sursă apropiată anchetei.

Acești lucrători sezonieri au denunțat, de asemenea, „condiții de cazare nedemne, agresiune și diverse privațiuni”. „Erau găzduiți în case private pe saltele infestate cu insecte și acoperite cu mucegai”, spun anchetatorii.

Dacă suspecții recrutori români au fost reținuți, nu se știe ce se întâmplă cu directorii și angajatorii din podgoriile Bordeaux și nici dacă proprietarii de castele și podgorii au fost chestionați de jandarmi.

Procuratura a refuzat, deocamdată, să facă comentarii. „Tot ceea ce ține de lumea vinului din Libourne este un subiect sensibil”, rezumă o sursă apropiată anchetei.

În Franța, traficul de persoane se pedepsește cu șapte ani de închisoare și o amendă de 150.000 de euro, conform articolelor 225-4-1 până la 225-4-9 din Codul Penal.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *