Pe 18 februarie 2024 intră în vigoare noul Regulament UE privind bateriile și deșeurile de baterii. Regulile draconice pe care ar trebui să le respectăm

Pe 18 februarie 2024 intră în vigoare noul Regulament UE privind bateriile și deșeurile de baterii. Regulile draconice pe care ar trebui să le respectăm

Începând cu data de 18 februarie 2024, va intra în vigoare noul Regulament UE privind bateriile și deșeurile de baterii adoptat de Parlamentul European.

Acest regulament nu se limitează doar la stabilirea de noi linii directoare pentru bateriile folosite în smartphone-uri și vehicule electrice, ci impune și reglementări stricte pentru bateriile normale și cele reîncărcabile utilizate în produse de uz casnic, precum telecomenzile sau lanternele. Conform normelor, toate tipurile de baterii trebuie să îndeplinească anumite cerințe și standarde pentru a asigura protecția mediului și sănătatea publică.

Mihail Hodorkovski le cere rușilor să scrie numele „Alexei Navalnîi” pe buletinele de vot la alegerile din 17 martie

Bateriile și acumulatorii vechi nu mai pot fi aruncați împreună cu restul deșeurilor menajere, ci trebuie să fie aduși la un centru de reciclare sau la un punct de colectare specializat. De asemenea, potrivit normelor, începând cu 18 februarie, o nouă regulă va fi implementată: toți dealerii și producătorii de baterii sau acumulatori vor fi obligați să le preia înapoi de la consumatori.

În magazinele fizice de retail, colectarea bateriilor vechi se realizează prin intermediul unui recipient special dedicat. În schimb, în comerțul online, clienții ar trebui să aibă posibilitatea de a returna gratuit bateriile uzate sau defecte prin poștă. Cu toate că încă nu există claritate cu privire la cine va suporta costurile poștale, unii comercianți online menționează pe platformele lor că vor restitui clienților aceste costuri.

De ce Superman poartă chiloții pe deasupra costumului? Întrebarea îi frământă de zeci de ani pe admiratori

Cu toate acestea, unele modificări nu vor fi introduse pe 18 februarie, ci mai degrabă treptat, de exemplu din 18 august 2024. În acel moment, bateriile și acumulatorii vor trebui să îndeplinească reguli suplimentare. Inclusiv:

identificare clară, unică, de exemplu printr-un număr de produs, de serie sau de lotnumele producătorului/importatorului, adresa poștală sau adresa de internet și e-mail.În plus, bateriile și acumulatorii trebuie să aibă în viitor sigiliul CE. Dacă eticheta nu este prezentă, vânzarea este interzisă.

Dacă bateriile și acumulatorii nu îndeplinesc aceste cerințe UE, producătorii sau dealerii riscă o amendă mare. În plus, din 18 august 2024, bateriile (fixe sau detașabile) nu pot conține mai mult de 0,01 la sută plumb.

Cel mai recent studiu ne clasează lideri în topul celor mai periculoase țări din Europa pentru șoferi. Cine ne urmează în clasament și care sunt cele mai sigure țari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *