Perseidele 2023 – când poți vedea ploaia de stele căzătoare

Perseidele 2023 – când poți vedea ploaia de stele căzătoare

Perseidele reprezintă ploaia de meteori care se produce anual și este evenimentul asociat cu cometa Swift-Tuttle. Este unul dintre cele mai cunoscute evenimente astronomice cunoscut și sub denumirea de ploaie de stele. Vezi când sunt Perseidele 2023. Când poți vedea ploaia de meteoriți.

Evenimentul astral Perseidele este cunoscut la scară largă datorită faptului că, pe durata nopții, pe cer se produc meteori luminoși ce pot fi văzuți cu ochiul liber. Citește când poți să vezi Perseidele 2023.

Perseidele 2023 – când poți să vezi ploaia de meteori

Anual, în perioada 17 iulie – 24 august, are loc ploaia de meteori Perseide. Punctul maxim, atunci când se vor vedea până la 60 de meteoriți pe oră, este în noaptea de 12 spre 13 august. În noaptea de 12 august, luna va fi luminată în proporție de aproximativ 13%, iar fenomenul numit Perseide poate fi observat, cu ochiul liber, fără un echipament special.

Cum poți vedea cel mai bine Perseidele în 2023

Perseidele, eveniment denumit și ploaia de stele, pot fi văzute din locuri mai puțin luminate cu o sursă artificială de lumină, fără poluare luminoasă. Ploaia de stele se vede cel mai bine după miezul nopții, atunci când nu sunt nori pe cer, în zonele de munte sau în zonele rurale, ori în locuri unde nu există clădiri înalte luminate. Perseidele se pot vedea pe cer pe o durată de aproximativ o oră.

Ploaia de meteori este vizibilă în special în emisfera nordică și, la fel ca și alte ploi de meteori, posibilitatea de a o vedea mai bine este noaptea sau în orele dinaintea zorilor, atunci când partea Pământului aproape de a se roti la soare scade mai mulți meteori în timp ce Pământul se mișcă prin spațiu.

Originea Perseidelor și legătura cu cometa Swift-Tuttle

Giovanni Schiaparelli este primul astronom care a identificat cometa Swift-Tuttle, cometa asociată cu Perseidele. Denumirea de Perseide provine de la cei doi astronomi Lewis Swift și Horace Parnell Tuttle, care au observat-o. Cometa lăsa o dâră de praf cometar pe orbita sa, care suferă atracția gravitațională terestră și astfel formează ploaie de meteori sau ploaie de stele căzătoare.

Perseidele sunt asociate cu cometa Swift-Tuttle, datorită faptului că aceasta orbitează în jurul Soarelui, lasă un nor de particule și praf cosmic, iar Pământul se intersectează cu ea în luna august. Particulele lăsate în urmă de cometă intră în emisfera Pământului, ard, iar în acel moment se formează ploaia de stele sau fenomenul de stele căzătoare, așa cum mai este denumit.

Cometa Swift-Tuttle a fost descoperită în anul 1862, are un nucleu cu un diametru de aproximativ 10 km și are nevoie, ca perioadă de timp, de aproximativ 133 de ani pentru a-și parcurge orbita eliptică în jurul Soarelui. Cea mai recentă trecere a cometei la periheliu a avut loc în anul 1992, iar următoarea va avea loc în anul 2126.

Orbita unui corp ceresc este traiectoria urmată de acel corp prin spațiul cosmic, în jurul altui corp, sub efectul gravitației. Periheliul este punctul în care o planetă sau o cometă, aflate în mișcare pe o orbită în jurul Soarelui, se găsește cel mai aproape de acesta.

Ce este un meteorit

Meteoriții sunt resturi de mărime mică ce provin din coliziunea asteroizilor sau dezintegrarea unor comete. Meteoriții sunt meteoroizii ce intră în atmosfera Pământului și ulterior se dezintegrează.

Resturi din ei ajung la solul planetei noastre și poartă denumirea de stele căzătoare. Poartă această denumire datorită urmelor luminoase pe care meteoriții le lasă pe cer atunci când se dezintegrează.

Ce este o cometă

Cometele orbitează în jurul Soarelui, dar orbita lor este cu mult mai mare decât cea a asteroizilor. Ele se formează în Centura Kuiper ori în Norul Oort, au formă circulară și sunt compuse din gheață.

Cometele au o coadă specifică luminiscentă, iar aceasta este dată de topirea gheții și transformare ei în vapori, sub acțiunea căldurii Soarelui. Această coadă luminoasă poate atinge milioane de kilometri în lungime, iar acesta este unul dintre cele mai spectaculoase evenimente cosmice.

Diferența dintre meteorit, cometă și asteroid

Cometă – este făcută din mai multă gheață și gaze și de aici rezultă cozile care se formează în jurul lor. O cometă orbitează Soarele, la fel ca și asteroizii.
Meteorit – atunci când un meteoroid nu se pulverizează complet, dar supraviețuiește călătoriei în atmosfera Pământului, el poate ateriza pe Pământ și poate deveni meteorit.
Meteor – dacă un meteoroid intră în atmosfera Pământului, acesta începe să se pulverizeze și devine meteor. Pe Pământ se observă un semn/ o dâră de lumină pe cer, deoarece roca arde.
Meteoroid – atunci când doi asteroizi se ciocnesc unul de altul și se descompun în mici bucăți care se rup, acestea poartă denumirea de meteoroizi.
Asteroid – cei mai mulți se găsesc în centura de asteroizi, între Marte și Jupiter, dar pot fi oriunde, inclusiv pe traiectoria în impact cu Pământul. Principala diferență dintre asteroid, meteorit sau cometă stă în compoziția acestora.

Alte fenomene astronomice în 2023

27 august – Planeta Saturn la opoziție (vizibilă toată noaptea);
19 septembrie – Planeta Neptun la opoziţie (vizibilă toată noaptea);
23 septembrie – Echinocţiul de toamnă;
21-22 octombrie – Maximul curentului de meteori Orionidele;
23 octombrie – Planeta Venus la elongaţie vestică maximă (dimineața);
3 noiembrie – Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea);
9 noiembrie – Ocultaţie Lună – Venus (fenomen vizibil pe timp de zi);
13 noiembrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea);
17-18 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonidele;
13-14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele;
22 decembrie – Solstiţiul de iarnă.

Citește și: Ce este eclipsa de Lună. Când au loc aceste fenomene?

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *