Persoanele care ar trebui să nu consume carne de miel, în specială împreună cu ouă și alcool. Riscurile pentru sănătate explicate de medici

Persoanele care ar trebui să nu consume carne de miel, în specială împreună cu ouă și alcool. Riscurile pentru sănătate explicate de medici

Medicii specialiști atrag atenția că preparatele din carne de miel nu sunt recomandate persoanelor ce suferă de afecțiuni la nivelul ficatului, rinichilor sau pancreasului. Aceștia atrag atenția că problemele de sănătate s-ar putea agrava, mai ales dacă aceste preparate sunt consumate alături de ouă sau alcool, preparate obișnuite la masa de Paște.

Cine nu trebuie să consume carne de miel

Medicii specialiști atrag atenția că preparatele din carne de miel nu ar trebui consumate de către cei care au un colesterol mărit sau suferă de afecțiuni la nivelul ficatului, în special. Carnea de miel, subliniază medicii, conţine mai multe purine, care formează acidul uric în organism. Acumularea acestuia în exces şi imposibilitatea eliminării lui din organism cauzează gută şi creşte riscul formării pietrelor la rinichi.

„Deoarece este o carne tânără, conține și destul de multe purine astfel încât persoanele ce suferă de gută ar trebuie să o evite. Carnea de miel nu este recomandată persoanelor care au afecțiuni la nivelul ficatului, rinichilor sau pancreasului.

De asemenea o atenție deosebită trebuie să aibă și persoanele care au afecțiuni cardiovasculare decompensate”, a declarat conf.univ.dr. Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă și gastroenterologie, pentru publicația „Adevărul”.

Medicul spune că preparatele din carne de miel ar trebui să fie combinate cu alimente ce conțin multe fibre, precum salata verde. Acesta atrage atenția și asupra faptului că această carne nu ar trebui asociată cu un consum ridicat de ouă și alcool, așa cum se întâmplă la mesele tradiționale de Paște.

„Trebuie să profităm de faptul că este primăvară și avem la dispoziție extrem de multe varietăți de salată și legume proaspete. Evident, nu trebuie să combinăm această carne cu un consum mare de ouă sau alcool, așa cum se întâmplă în mod tradițional la noi”, a mai precizat medicul Alexandru Nechifor.

Carnea de miel bogată în fier și acizi grași Omega3

Totuși, pentru persoanele care nu suferă de acest tip de afecțiuni, carnea de miel poate reprezenta o alternativă importantă, fiind o sursă bogată de fier și acizi grași Omega3. Medicul specialist subliniază că această carne este bogată în grăsimi mononesaturate și polinesaturate, adică grăsimile bune pentru organism.

„Carnea de miel este o carne de foarte bună calitate, dacă animalul nu este foarte mic la tăiere. Este recomandat ca mielul să aibă minimum 14-15 kilograme la tăiere, iar anul acestea fiind luna mai această cerință este usor de îndeplinit. Ideal este să fie gătit la cuptor. Mai merge și înăbușit, la grătar sau stufat, în niciun caz prăjit. Fiind carne roșie, conține fier, deci este bună în combaterea anemiei.

De asemenea, are și aport important de vitamine din complexul B și de potasiu. Carnea de miel conține acizi grași Omega 3, minerale importante precum, zinc, fosfor și calciu și doar aproximativ 35% grăsimi săturate, care ies din fibrele cărnii dacă este pregătită fără ulei. Restul de 65% din grăsimile conținute de acestea sunt mononesaturate și polinesaturate, altfel spus cele mai sănătoase tipuri de grăsimi pentru organism”, a mai declarat medicul.

Totuși, medicul specialist a subliniat că fiind un aliment greu, persoanele care au ținut post în ultimele săptămâni ar trebui să aibă grijă atunci când consumă aceste alimente. „Mare atenția pentru cei care au ținut post, reluarea alimentației de dulce se face treptat pe parcursul 7-10 zile. Cheia este moderația, este foarte important sa nu facem abuz de Sfintele Sărbători Pascale, astfel ne paște o vizită la medic”, a mai precizat Alexandru Nechifor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *