Pielea ecologică care se vopsește singură. Cum au reușit oamenii de știință minunea, cu ajutorul unei bacterii

Rmag Breaking News

Cercetătorii au modificat genetic bacteriile pentru a produce o alternativă vegană și fără plastic la piele, care se poate vopsi singură în negru.

Alternativă pentru viitor

Demonstrând potențialul noii metode, autorii studiului au reușit să cultive o întreagă pereche de încălțăminte, cu excepția talpii, din microbii modificați în doar două săptămâni.

La fel ca multe alte materiale utilizate în producția de îmbrăcăminte, pielea vine cu un cost ecologic, iar cercetătorii caută alternative mai sustenabile.

Printre cele mai promițătoare substanțe se numără celuloza bacteriană, care este produsă de anumite bacterii din genul Komagataeibacter.

Aceste microorganisme secreta lanțuri liniare de glucoză care se auto-asamblează într-o rețea durabilă de fibre cunoscută sub numele de peliculă.

Pe lângă faptul că fac materiale textile excelente, peliculele pot fi produse rapid din surse de deșeuri precum fructele stricate și, prin urmare, au un impact foarte redus asupra mediului înconjurător.

Cu toate acestea, deși ideea de a folosi celuloza bacteriană ca substitut pentru piele nu este nouă, oamenii de știință s-au luptat până acum să găsească o metodă ecologică de colorare a acestor materiale.

Într-adevăr, colorarea chimică sintetică este printre cele mai poluante procese din industria modei, cu pigmenții negri care sunt folosiți pentru a colora pielea fiind printre cei mai mari poluatori.

Ce au făcut, de fapt, oamenii de știință

Pentru a depăși această problemă, cercetătorii au modificat genetic un tip de Komagataeibacter pentru a produce enzima tirozinază, care catalizează formarea pigmentului negru eumelanină.

Datorită solubilității reduse în apă, bacteria numită eumelanina este un candidat excelent pentru un colorant textil, deoarece este puțin probabil să curgă atunci când este spălat.

Pe parcursul a 14 zile, echipa a crescut celuloza bacteriană într-o formă de pantof folosind microbii modificați, înainte ca agitarea ușoară să stimuleze producția de eumelanină, colorând astfel materialul în negru din interior. De asemenea, au fabricat un portofel negru după ce au tăiat și au cusut foi de peliculă secretate de bacteriile modificate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *