Planta uriașă care trăiește mai mult decât tine. Ce înălțime poate atinge, cât de periculoasă este

RMAG news

Puya raimondii, cunoscută și sub numele de Regina Anzilor, este o plantă uriașă, rară și longevivă care aparține familiei bromeliaceelor, la fel ca ananasul.

Cu toate că are unele caracteristici aparte similare, P. raimondii este mult mai înaltă, putând atinge înălțimi de până la 12 metri, fiind cea mai mare bromeliadă din lume.

Când a fost descoperită planta uriașă

Descoperită pentru prima dată de naturalistul francez Alcide d’Orbigny în 1830, această plantă a fost clasificată abia în 1874, când savantul Antonio Raimondi a denumit-o Pourretia gigantea. Ulterior, în 1928, a fost reclasificată în genul Puya și a primit numele său de specie în onoarea lui Raimondi.

Această plantă colosală poate fi găsită în regiunea Anzilor, cea mai lungă lanț muntos continental din lume. Cu toate acestea, P. raimondii este endemică doar în regiunile sale ierboase din Peru și Bolivia, în general la altitudini cuprinse între 3.000 și 4.800 de metri și orientată spre nord.

Aproximativ jumătate din populația totală de P. raimondii poate fi găsită într-un singur loc, în zona de conservare regională Titankayocc din Peru, presupusă a fi locul de origine al mai mult de 450.000 de plante.

Ucigașul din Anzi

Cercetătorii cred că această plantă ar putea fi „protocarnivoră”, adică poate capta și ucide animale mici, dar nu le poate digera.

Chiar dacă trebuie efectuate cercetări suplimentare pentru a dovedi această teorie, nu este în totalitate exclusă. O specie din același gen, Puya chilensis, ar putea fi, de asemenea, protocarnivoră, cu o preferință aparte pentru oi.

Un alt aspect remarcabil este durata sa de viață, P. raimondii poate trăi mai mult decât unii oameni, cu o durată de viață cuprinsă între 80 și 100 de ani.

Cu toate acestea, aceasta înflorește o singură dată în viață și face acest lucru doar când se apropie de moarte.

După ce produce o mare varietate de flori albe și generează între 6 și 12 milioane de semințe, P. raimondii își încheie „cariera” metaforică, putând rămâne verticală timp de mai mulți ani după moartea sa, lăsând în urmă un adevărat monument al naturii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *