Polipi endometriali: Cum afli dacă există? Ce metodă de tratament există?

Polipi endometriali: Cum afli dacă există? Ce metodă de tratament există?

Uneori, la femei, sângerările uterine pot fi cu adevărat intense și acest lucru le produce un mare disconfort și le face să se întrebe dacă nu cumva au anumite probleme ginecologice. Polipii endometriali produc sângerări mai abundente și sunt patologii frecvente care produc astfel de simptome, în perioada de premenopauză și cea de după menopauză.

Polipii reprezintă o creștere în exces a endometrului.  Ei sunt cunoscuți și sub denumirea de polipi uterini, sunt proeminențe benigne, dar care pot deveni rar maligne.

Simptome care arată existența polipilor endometriali

Cele mai frecvente acuze ale femeilor cu polipi endometriali sunt:

sângerări anormale;
flux de sânge abundent în perioada ciclului menstrual;
dureri menstruale din ce în ce mai severe care le împiedică să-și desfășoare în mod normal activitățile zilnice.

În astfel de cazuri, orice femeie se poate îngrijora și va decide să facă un control ginecologic, sau chiar un consult de specialitate mai important la o clinică de fertilitate și ginecologie ce dispune de echipamente avansate.

În timpul diagnosticului, se ține cont de simptomatologia pacientei. Indicat este sa se efectueze și un examen Babeș-Papanicolau pentru depistarea celulelor anormale. Pentru a diagnostica prezența polipilor se pot face examinări, precum o simpla ecografie sau o histerescopie (vizualizarea interiorului uterului cu o cameră video). Cu ajutorul histeroscopiei se poate extrage polipul endocavitar , se efectuează examinarea lui la microscop se va stabili și un diagnostic exact.

Unele femei pot dezvolta polipi endometriali din cauza fluctuațiilor hormonale, pe fondul modificărilor individuale a nivelului de estrogen, care apare lunar îndeosebi la femeile care au vârsta de 40-50 de ani. Cazurile clinice arată că polipii endometriali apar în general la femeile aflate în premenopauză și la femeile care tocmai au intrat în menopauză, dar nu este exclusă apariția acestora nici la femeile de vârstă fertilă.

Polipii se formează atunci când se produce o îngroșare anormală a endometrului. În fiecare lună nivelul de estrogen crește și apoi scade, iar această fluctuație de hormoni duce la îngroșarea endometrului și la pierderea unui exces de țesut prin menstruație.

La menopauză însă, ovarele suferă un declin progresiv, treptat ele devin mai mici. În timpul menopauzei, nivelurile de estrogen și de progesteron sunt scăzute, iar nivelurile de FSH (hormonul foliculostimulant) și LH ( hormonul luteinizant ) sunt crescute. Aceste schimbări hormonale pot fi un factor de risc al formării polipilor endometriali.

Metode de tratament pentru polipii endometriali

Prezența polipilor endometriali este semnalată și de sângerările în afara perioadei menstruale. Dezvoltarea și apariția lor trebuie stopată deoarece produce infertilitate sau pot împiedica apariția spontana a unei sarcini. Ei tind să provoace chiar și avorturi spontane, sau chiar să afecteze implantarea embrionului.

O femeie poate avea unul sau mai mulți polipi endometriali la un moment dat în viața sa. Malignitatea lor poate să fie identificată la mai puțin de 5% din cazuri.

Pentru tratament se recomandă:

îndepărtarea polipilor pentru analiza lor în histopatologică, în scopul determinării malignității;
un chiuretaj uterin în scop hemostatic și biopsic;
o histeroscopie- prin care se introduce o cameră video în uter prin vagin și col, pentru evaluarea canalului cervical, a cavități uterine și a orificiilor tubare.

Histeroscopia este metoda cea mai frecvent folosită în clinicile  de reproducere umană asistată și în spitale, prin care:

se pun diagnostice cu o mai mare exactitate față de alte metode de screening;
se pot crește ratele de sarcină la femei, în urma concepției asistate (prin histeroscopie terapeutică sau intervențională);
se aplică tratamente pentru patologii intracavitare;
polipii pot fi vizualizați și îndepărtați.

În cazul multor paciente cu probleme de fertilitate s-a constatat prin consult de specialitate – prezența polipilor uterini. Acestea au ca soluție, îndepărtarea polipilor endometriali, pentru că probabilitatea ca un polip mare (ce are minim un 1 cm) să dispară în mod spontan, este foarte mică.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *