Poliția Română anunță că va cumpăra 400 de aparate Drugtest până la finalul lunii, dar momentan are bani doar pentru 244

Poliția Română anunță că va cumpăra 400 de aparate Drugtest până la finalul lunii, dar momentan are bani doar pentru 244

România folosește aparatele DrugTest din 2017 când au fost achiziționate șase pentru Bridaga Autostrăzi, iar din 2019 au mai fost cumpărate 122 de aparate, a declarat Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliției Române într-o conferință de presă organizată joi, 24 august, în contextul tragediei de la 2 Mai când un șofer drogat a ucis doi tineri.

„În anul 2017 au fost iniţiate de către IGPR primele achiziţii de mijloace tehnice pentru depistarea substanţelor psihoactive, mă refer la aparatele DrugTest, fiind dotat Biroul Brigăzii Autostrăzi cu şase astfel de aparate pentru exploatare în munca de poliţie şi valorificarea rezultatelor în ceea ce priveşte eficienţa de depistare a persoanelor de interes. Începând cu anul 2019 au fost asigurate fonduri financiare pentru achiziţionarea la nivelul unităţilor de poliţie a 122 de aparate drug test”, a precizat Drăgan.

El a subliniat că urmează să fie achiziționate alte 400 de aparate, dar trebuie găsite fonduri pentru 156 dintre acestea.

„IGPR are în derulare o procedură de achiziţie pentru 400 de aparate de depistare a prezenţei în salivă a substanţelor stupefiante, cu termen de depunere ofertelor stabilit pentru data de 31 august 2023, fondurile financiare ale acestor achiziţii fiind asigurate pentru 244 de sisteme din proiecte cu finanţare externă, urmând ca pentru diferenţa de 156 să fie identificate sau alocate sume necesare pentru a achiziţiona aceste aparate în valabilitatea acordului cadru”, a precizat Drăgan.

El a subliniat că depistarea acestor șoferi care condus sub influența drogurilor este o prioritate instituțională. Potrivit datelor prezentate în conferința de presă, în primele șapte luni, Poliția a înregistrat 22.000 de infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, dintre care 44% reprezentau conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Cum s-a produs tragedia din 2 Mai

Pe 19 august, Vlad Pascu a intrat cu mașina într-un grup de pietoni lângă localitatea 2 Mai. În urma impactului, o fată de 20 de ani și un băiat de 21 de ani au murit pe loc, iar alte 6 persoane, toate cu vârste între 19 și 20 de ani, au fost lovite.

Potrivit datelor prezentate luni de IPJ Constanța, tânărul de 19 ani a fost oprit în trafic de două ori înainte de tragedie, iar în autoturismul său, polițiștii au găsit un joint și 4 pastile de bromazepan. Cu toate acestea, el nu a fost testat pentru droguri și a fost lăsat să plece. O oră mai târziu avea să facă accidentul mortal.

După accident, șoferul în vârstă de 19 ani a fugit de la fața locului, fiind prins la scurt timp, în stațiunea Vama Veche. Acolo, el a fost testat cu aparatul Drugtest, rezultatul fiind pozitiv pentru cocaină, amfetamină și metamfetamină.

Vlad Pascu se află în acest moment în arest preventiv pentru 30 de zile. Pe numele său a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Patru șefi din IPJ Constanța au fost demiși miercuri, însă nu și șeful Poliției Județene, iar pentru trei polițiști a fost sesizat Parchetul pentru a ancheta modul în care au intervenit în noaptea accidentului.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *