Politico: În plin război, SUA se confruntă cu un Netanyahu care pierde controlul, dornic să păstreze puterea și să scape de închisoare

Politico: În plin război, SUA se confruntă cu un Netanyahu care pierde controlul, dornic să păstreze puterea și să scape de închisoare

Oficialii americani trebuie să colaboreze cu Benjamin Netanyahu în încercarea de a limita amploarea războiului din Gaza, dar unii dintre ei încep să se întrebe dacă prim-ministrul israelian este cu adevărat la conducerea operațiunilor, scrie Politico.

În prezent, timp ce conduce un război ce amenință să se extindă în regiune, liderul israelian face eforturi pentru a rămâne în funcție și pentru a evita închisoarea, în dosarul de corupție cu care se confruntă – două dorințe strâns legate între ele care l-au făcut vulnerabil la presiunile extremiștilor din coaliția sa de guvernare.

Decizia recentă a Curții Supreme israeliene împotriva reformei judiciare promovate de guvern nu îl ajută pe premier.

Politicienii de extremă dreapta – în special miniștrii Bezalel Smotrich și Itamar Ben-Gvir – împărtășesc viziuni profund antipalestiniene și se opun îndemnurilor americane la moderație. Dar dacă cei doi abandonează coaliția lui Netanyahu, acesta și-ar putea pierde funcția de prim-ministru, ceea ce l-ar face mai vulnerabil din punct de vedere juridic, scrie Politico.

Acest lucru l-a făcut pe Netanyahu să fie reticent în a accepta sfaturile americane privind războiul și sugerează că tensiunile americano-israeliene vor crește tot mai mult în continuare.

„Nu este întotdeauna clar cine conduce trenul” în Israel, a observat un oficial american familiarizat cu discuțiile americano-israeliene, citat de Politico.

„Au fost momente în care (Netanyahu) a sugerat sau chiar a fost explicit, spunându-ne: «Am mâinile legate. Nu sunt eu. Este o coaliție», a adăugat oficialul, sub acoperirea anonimatului.

Analiza Politico, semnată de Nahal Toosi, o corespondentă de politică externă veterană, îl citează și pe Aaron David Miller, un fost negociator în Orientul Mijlociu, care îl descrie pe Netanyahu ca fiind din ce în ce mai disperat.

„Este un exemplu groaznic al unui lider care și-a confundat propria supraviețuire politică cu ceea ce el consideră a fi cele mai bune interese ale acestei țări. Este o combinație oribilă și duce la luarea unor decizii teribile”, a spus Miller.

Salvarea lui Netanyahu

Netanyahu este cel mai longeviv prim-ministru al Israelului, ocupând această funcție, în mod intermitent, timp de aproximativ 16 ani. Acum, șansele sale de a rămâne la putere pot fi cu atât mai mari cu cât războiul durează mai mult, au observat mai mulți analiști și oficiali americani.

În ciuda furiei considerabile față de Netanyahu, învinuit pentru eșecul de a stopa atacul din 7 octombrie, alegătorii israelieni ar putea prefera stabilitatea politică, cel puțin în timpul acestei faze intense a războiului.

Salvarea lui Netanyahu ar putea fi faptul că războiul a generat un nou sentiment de unitate în rândul israelienilor care erau anterior puternic divizați în legătură cu revizuirea judiciară pe care a încercat să o impună, în mare parte la îndemnul aliaților săi extremiști.

În privat, unii oficiali din administrația Biden sunt furioși că Netanyahu este încă omul care conduce guvernul israelian și cred că el nu va supraviețui totuși politic. Dar ei nu renunță la Netanyahu pe fondul acestei crize.

Președintele Joe Biden și consilierii săi sunt în contact regulat cu premierul și echipa sa. Secretarul de stat Antony Blinken vizitează din nou Israelul în această săptămână. Cel puțin 10 înalți oficiali ai administrației Biden – inclusiv președintele însuși – au vizitat Israelul de la începutul războiului, unii de mai multe ori. Și mulți legiuitori americani au făcut, de asemenea, această călătorie.

Sub presiunea extremiștilor

Netanyahu, scrie Politico, este uneori mai precaut și mai practic decât alții din jurul său, inclusiv cei din cabinetul de război de urgență al Israelului, din care nu fac parte Smotrich sau Ben-Gvir.

Dar doi oficiali americani citați de Politico au spus că premierul nu este dispus să accepte unele cereri americane.

De exemplu, SUA a solicitat Israelului să elibereze o parte din veniturile fiscale destinate Autorității Palestiniene, organismul care guvernează părți din Cisiordania. Washingtonul consideră că o Autoritate Palestiniană reformată este un jucător important pentru o soluție pe termen lung la criză. Dar Smotrich s-a opus trimiterii banilor, iar Netanyahu nu pare dispus să treacă peste el.

Oficialii americani consideră, de asemenea, că presiunea politică din partea extremei drepte este unul dintre motivele pentru care Netanyahu rezistă solicitărilor SUA de a permite ca mai mult ajutor umanitar să ajungă în Gaza, unde mulți palestinieni suferă de foame.

De asemenea, Netanyahu s-a despărțit uneori de Biden și de echipa sa în ceea ce privește problemele pe termen lung – respingând insistența SUA ca Autoritatea Palestiniană să joace un rol în guvernarea ulterioară a Fâșiei Gaza.

Ben-Gvir și Smotrich au mers mai departe, cerând, se pare, o presupusă migrație voluntară a palestinienilor din Gaza și o viitoare colonizare și ocupare israeliană a teritoriului. Departamentul de Stat a criticat aceste comentarii ca fiind „inflamatorii și iresponsabile”.

Washingtonul a făcut puține eforturi pentru a construi o relație cu Ben-Gvir și Smotrich, temându-se că cei doi ar putea încerca să folosească un astfel de contact ca mijloc de legitimare a ideilor lor de extremă dreapta.

Prietenia SUA

Biden și consilierii săi nu au fost niciodată foarte optimiști în ceea ce privește nivelul de influență pe care îl au asupra lui Netanyahu sau asupra oricărui alt lider israelian.

De asemenea, Biden nu a fost dispus să impună condiții pentru ajutorul militar american acordat Israelului – o mișcare care ar fi explozivă din punct de vedere politic.

Unii oficiali americani consideră că SUA pot avea mai multă influență asupra Israelului dacă rămân prietenoase și că situația din Gaza ar putea fi chiar mai gravă dacă Washingtonul nu și-ar folosi influența pe care o are asupra Israelului, pentru a ușura o parte din prețul plătit de civili.

Un alt factor influențează abordarea administrației Biden, scrie Politico. Aceasta este de acord cu ideea că Hamas trebuie să fie puternic lovită, nu doar pentru că SUA consideră Hamas o organizație teroristă, ci și pentru văd în ea un obstacol major în calea soluției celor două state.

Acesta este motivul pentru care SUA nu vor cere o încetare permanentă a focului. În schimb, administrația dorește ca Israelul să schimbe modul în care duce războiul – să ucidă mai puțini civili, în primul rând, spre exemplu.

Viitorul lui Netanyahu

În acest moment, având în vedere atrocitățile comise de Hamas pe 7 octombrie, campania militară intensă din Gaza beneficiază de un sprijin larg în Israel – o realitate care influențează cu siguranță gândirea lui Netanyahu.

Dar sondajele arată, de asemenea, că majoritatea israelienilor doresc ca Netanyahu să plece odată ce războiul se va încheia.

Cu toate acestea, premierul a indicat recent că nu va demisiona nici măcar după ce războiul se va încheia. Asta în condițiile în care nu este foarte clar ce anume înseamnă mai exact sfârșitul conflictului.

Numeroși oficiali și analiști suspectează că Netanyahu vrea să rămână în funcție pentru că speră ca aliații săi de extremă dreapta să îl protejeze de acuzațiile de fraudă și mită în mai multe dosare, inclusiv unul în care este acuzat că a acceptat cadouri de la oameni de afaceri bogați.

Pentru a-și păstra sprijinul extremei drepte înainte de război, Netanyahu promisese să promoveze măsuri pentru a slăbi capacitatea sistemului judiciar de a se pronunța asupra politicilor guvernamentale.

Efortul a provocat luni întregi de proteste masive.

Atacul din 7 octombrie i-a determinat pe israelieni să lase deoparte diviziunile și să se concentreze pe război. Când Curtea Supremă a Israelului s-a pronunțat recent împotriva revizuirii judiciare, guvernul a părut dispus să respecte decizia pentru moment, în timp ce se concentrează asupra campaniei din Gaza.

În același timp, decizia Curții înseamnă că Netanyahu nu a putut să-și respecte o promisiune majoră față de partenerii săi politici extremiști.

Este probabil faptul că Smotrich și Ben-Gvir probabil nu vor abandona încă coaliția lui Netanyahu, dar premierul este probabil „mai vulnerabil”, a spus Miller, fostul negociatiro din Orientul Mijlociu, pentru Politico.

Unii oficiali americani susțin că, cu cât războiul durează mai mult, cu atât mai ușor îi va fi lui Netanyahu să amâne o anchetă serioasă cu privire la cauzele eșecului de a preveni atacul Hamas. Înfrângerea organizației teroriste ar putea, de asemenea, să reducă furia populară israeliană față de el.

Dar politica israeliană este imprevizibilă.

Chiar dacă războiul trece la o fază de mai mică intensitate, politicienii din opoziție ar putea părăsi cabinetul de război pentru a-și relua atacurile la adresa lui Netanyahu. Între timp, colegii de partid ai prim-ministrului, politicienii Likud, ar putea lua în calcul să îl abandoneze înainte de eventuale alegeri.

Acest lucru l-ar putea face pe Netanyahu și mai dornic să servească interesele figurilor marginale din alte partide din coaliția sa, a declarat pentru Politico un oficial american.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *