Polițiștii din România nu vor putea folosi camere video cu recunoaștere facială. Europarlamentar: „Au un potențial de abuz mult prea ridicat”

Polițiștii din România nu vor putea folosi camere video cu recunoaștere facială. Europarlamentar: „Au un potențial de abuz mult prea ridicat”

Uniunea Europeană va implementa noi reguli pentru a controla utilizarea Inteligenței Artificiale și pentru a preveni abuzurile din partea autorităților, iar folosirea camerelor video cu recunoaștere facială de către poliție va fi permisă doar în situații foarte clar reglementate, a declarat la Pro TV europarlamentarul Dragoș Tudorache.

El a fost raportor al Parlamentului European pentru Legea privind Inteligența Artificială și a coordonat acordul politic la care au ajuns statele membre UE pentru a reglementa folosirea AI. Europarlamentarul a precizat că recunoașterea facială existentă acum pe telefoane nu va fi interzisă la nivel european.

„Ceea ce interzicem însă prin această lege este, într-adevăr, utilizarea acestei tehnologii în spațiul public, pentru supraveghere 24 h din 24, deci pentru supraveghere în timp real. De ce? Pentru că noi o considerăm ca fiind o intruziune mult prea mare în drepturile noastre, în viața noastră privată, cu un potențial de abuz mult prea ridicat pentru a ne permite să o avem în spațiul public”, a explicat Tudorache.

Totuși, există și o excepție, dacă autoritățile au nevoie de folosirea recunoașterii faciale pentru a prinde infractorii, dar chiar și așa, numai în cazuri justificate.

„Am introdus însă și o excepție aici, înțelegând că e posibil ca în anumite situații, autoritățile responsabile cu ordinea publică, poliția, în speță, să aibă nevoie să acceseze și să folosească această tehnologie pentru a prinde un infractor în anumite situații, în anumite investigații foarte importante. Și atunci am creat o excepție în lege pentru a permite această utilizare”, a adăugat Dragoș Tudorache.

„Dar chiar și acolo s-au pus niște reguli foarte stricte, tocmai pentru a ne asigura că abuzul nu este posibil. Nu se poate face decât dacă este un risc iminent cu privire la viața unei persoane sau la comiterea unui atentat terorist, de exemplu, pentru a identifica o victimă de trafic de persoane, o victimă de răpire, copii minori care sunt poate dați în căutare”, a mai spus el.

„Deci, practic, sunt situații foarte restrânse în care poliția poate folosi această tehnologie. În rest, AI rămâne interzisă la nivelul Uniunii Europene”, a punctat Tudorache.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *