Polonia acuză serviciile secrete din Belarus şi Rusia că orchestrează o nouă criză a migranților

Polonia acuză serviciile secrete din Belarus şi Rusia că orchestrează o nouă criză a migranților

Varşovia a acuzat luni, 6 august, Minskul şi Moscova că orchestrează un nou val major de migranţi menit să destabilizeze graniţa Poloniei, frontiera estică a Uniunii Europene, scrie Agerpres preluând AFP.

„Este o operaţiune organizată de serviciile speciale ruse şi belaruse şi devine din ce în ce mai intensă”, le-a spus reporterilor ministrul adjunct de Interne polonez, Maciej Wasik.

Serviciile belaruse s-au transformat într-un „grup criminal obişnuit care organizează migraţia ilegală”, a declarat comandantul-şef al Gărzii poloneze de Frontieră, generalul Tomasz Praga.

„Bineînţeles, ei fac profituri uriaşe”, a adăugat acesta.

4.000 de oameni au încercat să treacă granița doar în luna iulie, susține Varșovia

Potrivit generalului Praga, 19.000 de migranţi au încercat să intre în Polonia de la începutul anului, comparativ cu 16.000 pe parcursul întregului an 2022.

„Recordul” a fost doborât în iulie, cu peste 4.000 de persoane încercând să treacă graniţa, a spus el.

Pentru a rezolva situaţia, Garda poloneză de Frontieră a cerut luni trimiterea a o mie de soldaţi suplimentari în zona de graniţă.

Cu toate acestea, potrivit lui Maciej Wasik, situaţia de la frontieră „nu mai este la fel de haotică astăzi ca acum doi ani”, când încercările de trecere au avut loc „fără participarea poliţiştilor de frontieră din Belarus”.

Polonia a comasat la granița cu Belarusul mii de soldați și polițiști și a construit un gard metalic

Din vara anului 2021, mii de migranţi şi refugiaţi, în principal din Orientul Mijlociu, au trecut sau au încercat să treacă graniţa poloneză.

Occidentul a acuzat regimul de la Minsk că a orchestrat acest aflux cu aliatul său rus, ca parte a unui atac „hibrid”, pe care Minskul îl neagă.

Ca răspuns, Polonia a închis accesul la frontieră pentru nerezidenţi, inclusiv lucrători din domeniul ajutorului umanitar şi mass-media, timp de nouă luni.

Varşovia a trimis mii de soldaţi şi poliţişti, a construit o barieră metalică echipată cu facilităţi electronice şi a aprobat o lege care autorizează respingerea migranţilor, o practică ce a fost condamnată de organizaţiile internaţionale şi de justiţie.

În ultimele săptămâni, soldaţi din grupul de mercenari Wagner au apărut în apropierea graniţei, ceea ce, potrivit premierului polonez Mateusz Morawiecki, are ca scop destabilizarea situaţiei de pe flancul estic al NATO.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *