Polonia și Ungaria prelungesc interdicția asupra importurilor ucrainene de cereale, în ciuda faptului că UE a ridicat restricțiile

Polonia și Ungaria prelungesc interdicția asupra importurilor ucrainene de cereale, în ciuda faptului că UE a ridicat restricțiile

Polonia și Ungaria vor pune în aplicare propriile restricții naționale la importurile de cereale ucrainene, au anunțat vineri, 15 septembrie guvernele celor două state, după ce Comisia Europeană a respins cererea statelor UE vecine Ucrainei de a prelungi această interdicție, informează Reuters.

Restricțiile impuse de Uniunea Europeană în luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui – cereale care proveneau din Ucraina -, permițând în același timp tranzitul unor astfel de grâne pentru a putea fi exportate în alte părți ale lumii.

„Vom prelungi această interdicție în pofida refuzului lor, în pofida refuzului Comisiei Europene”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, la un miting în orașul Elk din nord-estul țării. „Vom face acest lucru pentru că este în interesul fermierului polonez”, a motivat șeful guvernului de la Varșovia. Polonia anunțase anterior că va prelungi restricțiile indiferent de decizia pe care ar fi luat-o Executivul comunitar.

Ungaria a impus de asemenea o interdicție națională asupra importurilor de 24 de produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, legume și produse din carne și miere, potrivit unui decret guvernamental publicat vineri.

UE a creat rute terestre alternative, așa-numitele „coridoare de solidaritate” („Solidarity Lanes”), pe care Ucraina să le folosească pentru a-și exporta cerealele și semințele oleaginoase, după ce Moscova s-a retras în luna iulie din acordul de la Marea Neagră privind cerealele, mediat anul trecut de ONU și Turcia, care permitea trecerea în siguranță a cargoboturilor.

Comisia Europeană a ridicat restricţiile la importurile de cereale ucrainene

Comisia Europeană a anunțat că interdicția asupra importurilor ucrainene de cereale va expira vineri, așa cum era prevăzut inițial, după ce Ucraina a fost de acord să adopte orice fel de măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de acordare a unor licențe de export) în termen de 30 de zile pentru a evita surplusul cerealelor pe piețele europene.

Executivul comunitar a transmis, într-un comunicat de presă, că ajuns la concluzia că, datorită măsurilor introduse la începutul pe data de 2 mai, „distorsiunile de pe pieţele celor cinci state membre care sunt vecine cu Ucraina au dispărut”.

UE a precizat că se va abține de la impunerea oricăror restricții atâta timp cât măsurile eficiente luate de Ucraina sunt în vigoare și funcționează pe deplin.

Fermierii din cele cinci țări care se învecinează cu Ucraina s-au plâns în repetate rânduri de o supraofertă de produse care le afectează prețurile interne și îi împinge spre faliment.

Aceste țări, cu excepția Bulgariei, au făcut presiuni pentru o prelungire a interdicției care a expirat vineri.

Polonia, Ungaria, Slovacia, și România au anunțat anterior că ar putea prelungi restricțiile în mod unilateral, în timp ce Bulgaria a votat joi pentru eliminarea interdicției. Peste 60% din fluxurile alternative de cereale ucrainene trec pe teritoriul României, în principal prin Delta Dunării, iar fermierii români au amenințat că vor intra în grevă dacă interdicția asupra importurilor din Ucraina nu va fi prelungită.

În ultimul an, Ucraina a transferat 60% din exporturile sale prin „coridoarele de solidaritate” și 40% prin Marea Neagră, datorită acordului privind cerealele.

În luna august, aproximativ 4 milioane de tone de cereale ucrainene au trecut prin „coridoarele de solidaritate”, din care aproape 2,7 milioane de tone au fost transportate pe Dunăre. Executivul comunitar dorește să crească și mai mult exporturile prin România, dar acest plan s-a complicat din cauza atacurilor cu drone rusești asupra infrastructurii ucrainene de cereale de-a lungul Dunării și în apropierea graniței cu România.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *