Poziții de dormit – de ce nu este bine să dormi pe partea dreaptă

Poziții de dormit – de ce nu este bine să dormi pe partea dreaptă

Oamenii sunt în general diferiți și, de aceea, nevoile lor diferă de la individ la individ. La fel stau lucrurile și atunci când vine vorba de poziția corpului în timpului somnului. Foarte multe persoane nu acordă o atenție deosebită acestui detaliu, care este unul foarte important deoarece, felul în care dormim ne ajută să obținem odihna de care avem nevoie și să avem o stare de sănătate cât mai bună, precum și o stare de spirit excelentă.

Și pentru a nu ajunge în situația celor care se plâng adeseori că, deși dorm 7-8 ore pe noapte, când se trezesc dimineața se simt foarte obosiți, ar trebui să știm mai multe despre poziția corpului pe care ar trebui să o adoptăm atunci când mergem la culare. De-a lungul anilor s-au discutat multe teorii și studii referitoare la cele mai bune poziții de dormit și despre efectele diferitelor poziții asupra sănătății noastre. În cele ce urmează vom discuta despre toate posturile de dormit pe care le recomandă medicii.

Ce să faci pentru un somn sănătos?

Omul își petrece, în medie, o treime din viață dormind. Pentru că riscurile pe care le implică o poziție inadecvată în timpul somnului sunt majore, ajungând până la afecțiuni grave ale gâtului și ale coloaonei vertebrale, ar trebui să nu fim dezinteresați de acest subiect.

Totodată, dacă s-a întâmplat să nu te simți odihnit când te trezești dimineața, ar trebui să încerci să-ți îmbunătățești calitatea somnului, sănătatea și starea de spirit prin adoptarea unor măsuri de igienă a somnului. Pentru asta este recomandat să eviți excesul de cofeină, să practici exerciții fizice regulate sau să-ți planifici un anumit ritual de seară, de relaxare. De asemenea, se recomandă să eviți contactul cu ecranele dispozitivelor inteligente cu cel puțin o oră înainte de a merge la culcare pentru a te putea pregăti corespunzător pentru somnul de noapte.

În aceste condiții, felul în care dormi sau, mai bine spus, poziția pe care o ai în timpul somnului contează mai mult decât ți-ai putea închipui, asta pentru că, dacă vei întâmpina probleme de somn, sănătatea îți va putea fi afectată. În plus, somnul nesatisfăcător poate deveni cronic, ceea ce duce la lipsa unei odihne corespunzătoare. Trebuie să știi că nu este necesar să îți schimbi poziția de somn dacă nu simți nevoia. Însă, dacă ai anumite afecțiuni sau dureri ar trebui să faci acest lucru, chiar și doar pentru câteva nopți.

Ce spun specialiștii despre poziția corpului în timpul somnului

Există dezbateri despre felul în care este indicat să dormim. Sunt specialiști care susțin că dormitul în poziția ghemuit este cea mai bună, alții spun că dormitul pe spate asigură un somn liniștit și odihnitor.

Dacă faci parte din categoria oamenilor care dorm pe spate îți vei menține coloana vertebrală sănătoasă, în timp ce dormitul pe o parte sporește riscul apariției timpurie a ridurilor. Foarte mulți oameni par să opteze să doarmă în poziția fetus, însă medicii nu o recomandă din cauză că poate provoca dureri serioase de gât, de mijloc și de spate.

Conform unei alte teorii pe seama acestui subiect, dormitul pe burtă nu este recomandat, din cauză că poate face dificilă respirația și poate provoca dureri lombare. Totuși, această poziție de somn poate fi o soluție pentru persoanele care sforăie.

Iată ce ar trebui să mai știi despre poziția corpului în timpul somnului:

Poziția în care dormi poate fi afectată de vârstă, sex, sănătate, etc.
Bebelușii și copiii mici dorm adesea în poziția fetală, cu genunchii îndoiți și cu brațele lipite de corp.
Adulții tineri tind să doarmă mai des pe o parte, în timp ce adulții mai în vârstă preferă să doarmă mai mult pe spate.
Indiferent de vârstă, femeile sunt mai predispuse să doarmă pe o parte, în timp ce bărbații aleg să doarmă maid es pe spate.
Persoanele care acuză dureri de spate sau de gât sunt mai predispuse să doarmă pe o parte sau pe spate, iar cei care suferă de apnee sunt mai predispuși să doarmă pe spate.

De ce nu este bine să dormi pe partea dreaptă

Dormitul pe partea dreaptă nu este considerat a fi dăunător pentru sănătate, însă poate provoca anumite probleme. Spre exemplu, persoanele care au probleme de reflux gastroesofagian (GERD) și preferă această poziție în timpul somnului vor descoperi că dormitul pe partea dreaptă le va agrava simptomele.

Dormitul pe partea dreaptă va face ca acidul din stomac să se întoarcă în esofag, ceea ce poate provoca arsuri la stomac, greață și vărsături. De asemenea, poate pune presiune asupra ficatului și a vezicii biliare, ceea ce poate provoca dureri și o stare de disconfort.

Așadar, dacă suferi de GERD sau ai probleme cu ficatul sau cu vezica biliară va trebui să-ți schimbi poziția de dormit pe partea stângă sau pe spate.

Care sunt cele mai bune poziții de dormit

De-a lungul anilor, s-au formulat numeroase teorii și au fost făcute multe studii despre cele mai bune poziții de dormit și despre efectele pe care acestea le pot avea asupra sănătății. Iată câteva dintre posturile de somn recomandate, precum și beneficiile lor.

Dormitul pe spate

Aceasta este una dintre cele mai apreciate poziții de dormit, fiind recomandată mai ales persoanelor care își doresc odihnă de calitate, potrivit site-ului SleepFoundation.org. Aceasta este, de altfel, poziția corectă de dormit pentru sănătatea coloanei vertebrale deoarece ajută la alinierea perfectă a acesteia și nu formeaza nici o curbă în plus corpului. În plus, ajută foarte mult la distribuirea proporțională a greutății corpului și, de asemenea, la prevenirea durerilor de gât și de spate. Mai mult, în cazul femeilor, ajută la menținerea fermității sânilor.

Persoanelor care suferă de reflux gastroesofagian le este recomandat să opteze pentru această poziție în timpului somnului. Dormind pe spate, capul este puțin ridicat, iar stomacul se află sub nivelul esofagului, iar mâncarea sau acidul din stomac nu pot reveni pe esofag.

Nu în ultimul rând, dormitul pe spate previne apariția ridurilor deoarece, în această poziție, nu acționează nici un factor extern la nivelul feței. Singurul dezavantaj este favorizarea sforăitului.

Dormitul pe o parte

Poziția de dormit pe o parte, mai ales pe partea stângă, ocupă poziția a doua în topul recomandărilor. O pernă, care poate fi și ortopedică, precum și o saltea de calitate pot oferi un sprijin mai mult decât bun în acest caz.

Asemenea poziției de dormit pe spate, dormitul pe o parte previne apariția durerilor de spate și de gât, reduce refluxul gastroesofagian și nici nu favorizează sforăitul. De asemenea, este ideal pentru femeile însărcinate, poziția pe partea stângă este benefică și datorită faptului că mai calmează durerile pe care viitoarele mămici le resimt la nivelul stomacului în timpul sarcinii sau reduce efectele insomniei din sarcină, aflăm de pe site-ul HealthLine.com. În schimb, nu este recomandă pentru ten și pentru sâni.

Dacă preferi această poziție și ai reflux gastoesofagian sau arsuri la stomac, este indicat să ții o mână sub pernă, iar picioarele să fie ușor flexate. În plus, în această poziție nu vei sforăi așa cum se întâmplă dacă dormi pe spate, iar durerile din zona lombară și cele de gât pot fi prevenite și/sau ameliorate dacă în timpul somnului vei dormi ținând o pernă sau o pătură între genunchi.

Dormitul ghemuit (poziția fetus)

Dormitul în această poziție este cel mai des folosită și prezintă numeroase beneficii. În primul rând, este recomandată în special femeilor însărcinate și persoanelor cu dureri de spate în zona lombară și poate contribui și la diminuarea sforăitului. Pentru ca poziția fetală să fie cât mai confortabilă, adoptă o postură cât mai relaxată, fără să ții genunchii strânși. Poți încerca, la fel ca la dormitul pe o parte, să ții o pernă între genunchi pentru a limita constricția pe timpul nopții.

Și poziția fetală prezintă o serie de dezavantaje. Deși poate fi una dintre cele mai bune poziții pentru un somn de calitate, dacă nu vei avea o postură relaxată și confortabilă te poți trezi cu probleme de respirație sau cu dureri de articulații, mai ales dacă vei dormi mai multe nopți la rând în această poziție. De aceea, asigură-te atunci când te așezi în pat că nu adopți o poziție prea rigidă, pentru că poți limita cantitatea de aer pe care o inhalezi în timpul somnului. De asemenea, dacă ai probleme articulare sau rigiditate musculară, poziția fetală îți poate accentua durerile în dimineața următoare.

De asemenea, nu are efecte pozitive pentru piele și nici nu ajută la prevenirea durerilor de gât sau de spate. În cel mai rău caz, daca te-ai obișnuit să dormi astfel, încearcă măcar să nu formezi o buclă prea accentuată cu corpul.

Dormitul pe burtă

Pentru unele persoane nimic nu este mai plăcut și mai relaxant decât să doarmă pe burtă, cu fața pe pernă, deși poziția nu este recomandată de medici. Practic, aceștia spun că este cea mai dăunătoare poziție. Dacă vei dormi în această poziție, mușchii deglutiției și ai traheei se vor tensiona și, totodată, va fi exercitată o anumită presiune asupra cutiei toracice, ceea ce poate provoca dificultăți respiratorii. În același timp, poziția nu este ideală nici pentru zona cervicală.

Atunci când dormi pe burtă capul se întoarce pe-o parte, coloana vertebrală suferă contorsiuni, spatele se va curba, iar vertebrele nu vor mai fi aliniate. Și, totuși, dacă preferi somnul în această poziție, este bine să ai o saltea fermă și o pernă mai degrabă plată. Ca să nu mai vorbim despre faptul că această poziție pune presiune asupra mușchilor și a articulațiilor, ceea ce va favoriza apariția durerilor când te vei trezi dimineață. Singurul avantaj ar fi acela al reducerii sforăitului. Dacă, totuși, nu poți dormi decât pe burtă, folosește o pernă cât mai joasa sau, și mai bine, încearcă să nu folosești pernă.

Foto:123rf.com/Shutterstock

Citește și: 6 poziții de dormit ale cuplurilor și semnificația lor. Voi cum dormiți?

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *