Predoiu, despre negocierile Schengen: Eram noaptea în Guvern, au trecut și premierul Ciolacu, și Ciucă pe acolo

Predoiu, despre negocierile Schengen: Eram noaptea în Guvern, au trecut și premierul Ciolacu, și Ciucă pe acolo

Ministrul PNL de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat joi, 4 ianuarie, la Antena 3, că negocierile pentru Air Schengen, finalizate cu o zi înainte de Revelion, s-au purtat inclusiv serile precedente, la Palatul Victoria, între el și ministrul de Externe, Luminița Odobescu, dar „au mai trecut pe acolo” și premierul Marcel Ciolacu, și președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

„În mod intens în ultima săptămână, practic, toată ziua de 28 și 29 până târziu în noapte, a fost o bătălie. Votul a fost încheiat pe data de 30 decembrie, la ora 22:40. Dar pe 28 și 29 decembrie… Au fost discuții încrucișate, dacă vreți. Noi doi (n.red. Predoiu și ministrul de Externe, Luminița Odobescu) și încă o colegă de-ale noastre, de la Ministerul de Interne. Practic, lucram cu 6, 8 persoane în același timp”, a spus Predoiu, potrivit transcriptului furnizat de MAI.

Întrebat unde au avut loc negocierile, ministrul a răspuns: „în Austria, în sediul Guvernului, în biroul meu de viceprim-ministru, acolo ne-am strâns toți”.

El a precizat că „la un moment dat”, în timpul negocierilor de la Palatul Victoria, a venit și premierul și liderul PSD, Marcel Ciolacu, dar „a mai trecut pe acolo” și președintele PNL și al Senatului, Nicolae Ciucă.

„În principal, am fost noi (n.red. el și Odobescu), consilier de stat Drăghiciu de la cabinetul vicepremierului și Ministerului de Interne, evident și a mai fost domnul prim-ministru, a mai trecut pe acolo, domnul vice-premier Neacșu, domnul președinte Ciucă a mai trecut pe acolo”, a spus demnitarul PNL.

Predoiu a menționat că fiecare discuta pe palierul său, cu omologii lui, alături de miniștri, consilieri, șefi de cabinete parlamentare și europarlamentari.

El a mai afirmat că negocierile nu au fost neapărat dure. „Mai degrabă, aș prefera cuvântul adaptat inteligent la situația din teren, când uneori e cazul să fii mai dur, alteori e cazul să fii mai flexibil”, a mai punctat Predoiu.

România, în Schengen aerian și maritim din martie 2024. Situația granițelor terestre, incertă

Consiliul Uniunii Europene a votat sâmbătă seară, 30 decembrie, în unanimitate, admiterea României și a Bulgariei în spațiul Schengen în martie 2024, cu frontierele aeriene și maritime. Nu există deocamdată un calendar pentru accederea și cu granițele terestre.

Comisia Europeană a precizat că discuțiile pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre vor continua anul viitor și că o decizie va fi luată într-un interval de timp rezonabil.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat încă din seara de 27 decembrie că eliminarea controalelor la granițele aeriene și maritime pentru România va avea loc în martie 2024, dar nu a precizat când se vor ridica și frontierele terestre. Surse guvernamentale au spus însă pentru Libertatea că acest lucru nu va avea loc mai devreme de 2025.

Austria a pus trei condiții principale pentru Air Schengen: întărirea în continuare a securității la frontierele externe ale Uniunii Europene, creșterea controalelor la frontierele România-Bulgaria și Ungaria-România și acceptarea de către Bulgaria și România a migranților aflați în Austria, mai ales afgani și sirieni.

Austria a blocat aderarea României la Schengen în decembrie 2022, în Consiliul JAI de la Bruxelles. Viena a adus drept argument criza migranților. Olanda a votat atunci împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună. Pe 21 decembrie 2023, Olanda a anunțat că renunță oficial la vetoul impus Bulgariei.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *