Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Interne au anunțat că vor fi introduse șase noi substanțe pe lista drogurilor de mare risc . Care sunt acestea și cât de periculoase sunt (VIDEO)

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Interne au anunțat că vor fi introduse șase noi substanțe pe lista drogurilor de mare risc . Care sunt acestea și cât de periculoase sunt (VIDEO)

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat la începutul ședinței de guvern, joi, că vor fi introduse pe lista drogurilor de mare risc șase noi substanțe.

„Introducem pe lista drogurilor de mare risc 6 noi substanțe, așa numitele droguri sintetice extrem de periculoase”, a spus Marcel Ciolacu.

 

Ce substanțe vor fi introduse pe lista drogurilor de mare risc

 

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a confirmat ceea ce a spus Marcel Ciolacu, că aceste droguri sunt unele de mare risc și extrem de periculoase și a spus care sunt acestea.

”Aceste substanțe sunt droguri de mare risc și vor fi incluse într-o anexă la lege.

Este vorba despre 2-methyl-AP-237, Etazene, Etonitazepyne, Protonitazene, ADB-BUTINACA, alpha-PiHP (a-PiHP).

A șaptea substanță, intitulată 3-Methylmethcathinone, este deja inclusă în control legislativ, începând cu anul 2023. În acest fel, aliniem legislația noastră la cea internațională și închidem cercul substanțelor de mare risc, care pot să provoace daune foarte grave consumatorilor”, a spus ministrul de Interne.

 

De ce sunt extrem de periculoase cele șase substanțe

 

Reprezentanții MAI au dat și câteva informații cu privire la efectele pe care le are asupra sănătății fiecare dintre cele șase substanțe introduse pe lista drogurilor de mare risc, conform Știripesurse.

 

ADB-BUTINACA este un canabinoid sintetic care se leagă de receptorii CB1 şi CB2 şi care acţionează puternic asupra ambilor receptori, prezenți la suprafața celulelor din diferite părți ale sistemului nervos central. „Utilizarea ADB-BUTINACA a fost raportată de mai multe ţări, din diferite regiuni, care au descris efectele nocive legate de utilizarea acesteia, raportând inclusiv decese și urgențe medicale cu alterarea stării de conştienţă, precum şi pierderi de cunoştinţă. În aceste cazuri, de obicei au fost implicate şi alte substanțe, cu toate acestea, o serie de decese au implicat doar ADB-BUTINACA”, se arată în expunerea de motive.
alpha-PiHP (a-PiHP) este un izomer al a-PHP, iar studiile de laborator sugerează că „poate inhiba absorbția dopaminei şi a norepinefrinei într-o măsură mai puternică decât substanțele cu potențial cunoscut de abuz, inclusiv metcatinona, cocaina şi metamfetamina”. Nu au fost raportate studii controlate privind potențialul de abuz al a-PiHP la om, însă studiile efectuate pe animale au arătat că este un stimulent psihomotor cu efecte comparabile cu cele ale cocainei şi ale metamfetaminei. Mai multe țări, din trei regiuni, au raportat capturi de a-PiHP, substanță care „a fost identificată într-o serie de evenimente grave şi decese legate de consumul de droguri”.
2-methyl-AP-237 este „un analgezic opioid cu un debut rapid al acțiunii şi o potenţă şi efecte analgezice similare cu cele ale fentanilului”. La om, numărul cercetărilor privind efectele acestei substanțe este limitat, însă la animale acesta produce efecte toxice acute tipice opioidelor (euforie şi alte efecte cu risc ridicat de dependență), inclusiv depresie respiratorie. „Au fost raportate capturi de 2-metil-AP-237 în mai multe țări din două regiuni. Au fost raportate o serie de decese în care a fost identificată substanţa 2-metil-AP- 237, adesea în combinație cu alte substanțe”, potrivit MAI.
Etazene a avut, în studiile efectuate pe animale, „efecte agoniste complete”, care variază între efectele morfinei şi cele ale fentanilului, dar care „se leagă de receptorul μ-opioid cu o potență mai mare decât cea a morfinei”. Nu au fost efectuate studii privind consumul supravegheat la om, însă este de aşteptat să producă euforie şi alte efecte cu risc ridicat de dependență – efecte susținute și de autoevaluările online. Au fost raportate capturi de etazene în mai multe ţări din două regiuni și „au avut loc o serie de decese în care prezența etazenei a fost confirmată în urma analizelor şi în care s-a considerat că aceasta a contribuit la producerea lor, deşi în aceste cazuri au fost identificate şi alte substanțe”.
Etonitazepyne este un agonist puternic şi complet al receptorilor u-opioizi, iar studiile pe animale au demonstrat că „produce efecte similare cu cele ale opioidelor precum morfina, fentanilul şi isotonitazen, dar cu o putere mai mare”. Etonitazepyne este o substanță relativ nouă pe piața ilicită, dar au fost capturi în mai multe țări din două regiuni și au fost raportate intoxicații fatale cu această substanță, iar numărul deceselor a crescut într-un timp scurt: „S-a raportat că se administrează pe diferite căi, inclusiv prin inhalare, prizare și administrare orală. Etonitazepyne a fost identificat în medicamente falsificate, ceea ce sugerează că utilizarea sa poate fi uneori neintenţionată”.
Protonitazene este un analog chimic al metonitazenei și al etonitazenei, iar studiile pe animale au demonstrat că este mai puternic decât morfina. Este o substanță nouă pe piața drogurilor ilicite şi există informații limitate despre ea, însă autoevaluările online indică efecte opioide tipice, inclusiv sedare şi euforie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *