Premierul olandez Mark Rutte este sprijinit de două treimi dintre statele NATO pentru a prelua conducerea alianței. Ce țări mai au reticențe în privința lui | Politico

Premierul olandez Mark Rutte este sprijinit de două treimi dintre statele NATO pentru a prelua conducerea alianței. Ce țări mai au reticențe în privința lui | Politico

Premierul olandez Mark Rutte este singura propunere a celor 31 de guverne ale statelor membre NATO pentru funcția de secretar general, dar, conform regulilor, trebuie să obțină sprijinul tuturor pentru a deveni șef al alianței.

„După runde foarte intense de discuţii între aliaţi, am ajuns acum în punctul în care peste 20 de ţări NATO sunt pregătite să îl susţină pe premierul Rutte ca viitor secretar general”, a declarat, sub protecția anonimatului, un oficial din cadrul NATO pentru publicația Politico, relatează News.ro.

Potrivit oficialului, discuţiile „nu sunt încheiate”, dar „există un impuls tot mai mare în spatele candidaturii” lui Rutte, care își face campanie din luna noiembre pentru această funcție.

Un alt oficial de rang înalt din cadrul alianței a confirmat că mai sunt în jur de 10 țări care încă se abţin de la un vot pozitiv pentru Mark Rutte.

Printre statele reticente se numără Turcia, care a cerut ca Rutte să nu favorizeze ţările UE din alianţă, după cum notează Bloomberg. De asemenea, Ungaria a avut de-a lungul timpului neînţelegeri cu Rutte din cauza criticilor sale față de regresul democratic de la Budapesta.

Neclar este și sprijinul țărilor baltice, care cer o susținere mai mare pentru o aderare mai rapidă a Ucrainei la NATO.

Potrivit Politico, la nivelul alianței există o presiune pentru ca Mark Rutte să primească aprobarea îaninte de summitul NATO din luna iulie, de la Washington.

Și șefa guvernului estonian Kaja Kallas și-a exprimat interesul pentru postul de secretar general al NATO, dar potrivit oficialilor, ea nu intră în cursă pentru că nu și-a declarat oficial candidatura. Aceeași situație există și în cazul ministrului leton de externe, Krišjānis Kariņš, mai notează Politico.

Viitorul șef al NATO îl va înlocui pe norvegianul Jens Stoltenberg, care conduce alianța din 2014.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *