Presa israeliană despre gestionarea relațiilor dintre Israel și SUA de către Netanyahu, pe fondul războiului din Gaza: „Acest om ne pune viitorul tuturor în pericol” și „E o povară pentru țara noastră”

Presa israeliană despre gestionarea relațiilor dintre Israel și SUA  de către Netanyahu, pe fondul războiului din Gaza: „Acest om ne pune viitorul tuturor în pericol” și „E o povară pentru țara noastră”

Tonul față de Netanyahu, în anumite părți din mass-media israeliană, se limitează la dispreț, în condițiile în care fricțiunea tot mai mare a premierului cu Biden a devenit și mai evidentă. Însă în cea mai mare parte a editorialelor, Netanyahu e criticat aspru pentru faptul că a vulnerabilizat relația dintre Israel și SUA.

SUA a refuzat dreptul de veto în cadrul consiliului de securitate al ONU

Gestionarea relațiilor de către prim-ministrul israelian cu administrația Biden, care a determinat luni SUA să refuze dreptul de veto la o rezoluție de încetare a focului în cadrul consiliului de securitate al ONU, a fost întâmpinată de critici aspre din partea comentatorilor israelieni.

După abținerea SUA, editorialiști proeminenti din mass-media israeliană au condamnat fricțiunile tot mai mari dintre Benjamin Netanyahu și președintele SUA, Joe Biden.

Criticile vin pe fondul conștientizării în cadrul societății israeliene a importanței uriașe a relației SUA-Israel în ceea ce privește ajutorul financiar, vânzările de arme și sprijinul diplomatic al Washingtonului, inclusiv veto-ul folosit frecvent în numele Israelului în consiliul de securitate.

Decizia Washingtonului de a nu-și folosi dreptul de veto a venit după un weekend în care oficialii americani spun că au vorbit non-stop cu omologii israelieni, avertizându-i în prealabil.

Netanyahu, „o povară pentru Israel”

În ziarul în limba ebraică Ma’ariv, Ben Caspit a descris abordarea premierului israelian drept „delirantă”, „o nebunie” și „terifiantă”, adăugând: „Acest om ne pune viitorul tuturor în pericol: viitorul nostru, al copiilor noștri, viitorul alianței strategice care este cheia securității naționale israeliene.”

La fel de critic a fost editorialul principal din ziarul israelian de stânga Haaretz, care l-a descris pe Netanyahu drept „agentul de distrugere al Israelului” care „a devenit o povară pentru Israel”.

„El ne expune la riscuri strategice care ar putea cere un preț foarte mare. De dragul supraviețuirii sale politice, el dăunează în mod intenționat cetățenilor Israelului. Trebuie să demisioneze și să dea Israelului șansa de a se salva de daunele pe care le-a provocat.”

Yedioth Ahronoth, de centru-dreapta, nu a fost mai puțin critic, realizând o caricatură cu un mic Netanyahu care se luptă cu un Biden mult mai mare, în care pumnul lui Netanyahu abia poate cuprinde degetul lui Biden.

Editorialistul Nahum Barnea și-a imaginat o scenă în care oficialii americani sunt văzuți râzând de anularea vizitei unei delegații israeliene la Washington în semn de protest.

„Netanyahu”, a continuat el, „s-a comportat cu America așa cum un adolescent răsfățat se comportă cu părinții săi: cu rebeliune perpetuă, insulte și scandaluri fără număr”.

Abținerea SUA prevestește măsuri mai puternice împotriva Israelului

În afara presei, apelurile reînnoite la adresa lui Netanyahu de a demisiona au fost repetate de alții, inclusiv de Gershon Baskin, care a fost implicat în negocierile pentru a asigura eliberarea soldatului israelian răpit Gilad Shalit în urmă cu peste un deceniu.

„Netanyahu a deraiat”, a scris Baskin pe platforma X. „El este un pericol existențial pentru Israel. Trebuie să plece din viețile noastre.”
Critica din ce în ce mai acidă la adresa strategiilor lui Netanyahu vine pe fondul avertismentelor că adoptarea în unanimitate a rezoluției de încetare a focului a Consiliului de Securitate al ONU, cu abținerea SUA, prevestește măsuriri mai puternice împotriva Israelului, pe fondul cererilor tot mai mari de sancțiuni și restricții suplimentare asupra transferurilor de arme.

În timp ce rezoluțiile ONU sunt, în teorie, obligatorii pentru statele membre, realitatea este că adoptarea rezoluției va fi probabil mai importantă în consolidarea mișcărilor dincolo de consiliul de securitate.

Rezoluția poate avea, de asemenea, o influență indirectă asupra cauzelor juridice în fața organismelor internaționale, inclusiv a curții internaționale de justiție și a curții penale internaționale, precum și asupra deliberărilor între țări și organisme individuale, cum ar fi UE, cu privire la potențialele acțiuni punitive.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *