Prețul grâului explodează pe burse după ce Rusia a anunțat că iese din acordul de export al cerealelor din Ucraina

Prețul grâului explodează pe burse după ce Rusia a anunțat că iese din acordul de export al cerealelor din Ucraina

Cotațiile futures la grâu la bursa de cereale de la Chicago au crescut cu 3,4% luni, ajungând la 6,84 dolari per bushel (aproximativ 27 de kilograme), după ce s-au înregistrat anterior o creștere de peste 4%, informează Reuters.

Acordul a fost încheiat în iulie 2022, cu medierea ONU și al Turciei și a fost prelungit de mai multe ori. În ciuda faptului că expirarea sa ar fi trebuit să aibă loc luni, Moscova susținea de câteva luni că nu mai sunt îndeplinite condițiile pentru o nouă prelungire.

Expirarea acordului va crea provocări pentru Ucraina, care va fi nevoită să caute rute alternative de export pentru recolta din 2023, spre porturile fluviale și granița UE. În plus, costurile logistice vor fi ridicate, încărcând și mai mult bugetul statului. Această mișcare se pare că va influența planurile de export ale Ucrainei și va avea un impact direct asupra economiei sale.

În consecință, prețurile la grâu vor crește, iar situația se va reflecta și asupra pieței internaționale. Analiza situației sugerează că importatorii se vor confrunta cu prețuri mai mari, ceea ce poate duce la o schimbare a pieței cerealelor. Acest lucru poate afecta agricultorii, consumatorii și economia în general. 

Decizia Rusiei de a se retrage din acord, motivată de explozia podului din Crimeea

Rusia a anunțat luni că nu mai participă la acordul care permitea Ucrainei să exporte cereale prin porturile sale de la Marea Neagră, invocând motive de securitate după ce un pod care leagă peninsula anexată de Moscova de teritoriul rus a fost avariat în urma unui presupus atac ucrainean cu drone.

Citește și: Vladimir Putin s-a dezlănțuit după summit-ul NATO. Anunță „noi tensiuni pe scena mondială”

Acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră a fost încheiat în iulie 2022, cu medierea ONU și Turciei, ca o soluție pentru a atenua criza alimentară mondială provocată de războiul dintre Rusia și Ucraina. Potrivit acordului, Ucraina putea să exporte peste 30 de milioane de tone de cereale pe cale maritimă, prin porturile din sud, după o perioadă în care Rusia impusese o blocadă. Acordul a fost prelungit de mai multe ori și urma să expire luni. Moscova susținea de câteva luni că nu mai sunt îndeplinite condițiile pentru o nouă prelungire, acuzând Ucraina că încalcă sancțiunile impuse Rusiei de țările occidentale și că blochează exporturile rusești de îngrășăminte și produse alimentare.

Atacul asupra podului din Crimeea

În noaptea de duminică spre luni, un pod care leagă Crimeea de regiunea rusă Krasnodar a fost lovit de două explozii care au provocat avarii grave. Două persoane, aflate într-o mașină, și-au pierdut viața. Oficialii ruși din Crimeea au acuzat Ucraina de terorism și au afirmat că atacul a fost efectuat cu drone marine ucrainene echipate cu rachete britanice Storm Shadow. Presa ucraineană a citat surse anonime care au confirmat implicarea Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și a marinei în operațiunea specială. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că decizia de a ataca podul din Crimeea a fost luată de oficiali ucraineni și armata Kievului, cu participarea directă a agențiilor de informații și politicienilor americani și britanici. Comitetul Național Antiterorism al Rusiei a deschis un dosar penal pentru terorism.

Citește și: Rusia blochează transportul cerealelor din Ucraina pe Marea Neagră – Acordul pentru exporturi, valabil până la 17 iulie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *