Primarul Capitalei acuză PNL și PSD că elimină protecția zonelor verzi în beneficiul dezvoltatorilor: „Sunt amendamente toxice”

Comisia de Mediu din Camera Deputaților a dat, marți, un raport favorabil unui proiect privind spațiile verzi din intravilanul localităților. Prezent la dezbateri, Nicușor Dan a criticat modificările legislative. Proiectul intră miercuri pentru vot final în plenul Camerei.

Nicușor Dan a participat, marți, la ședința Comisiei de mediu și a precizat că proiectul votat de Coaliția de guvernare a preluat mai multe amendamente depuse de PNL și PSD care sunt „toxice” și „în interesul dezvoltatorilor imobiliari”.

„Dispare regimul de protecție instituit de Legea mediului pentru spațiile verzi”, a avertizat Nicușor Dan. / Foto: Hepta

Acesta acuză că amendamentele au fost introduse peste noapte, fără dezbatere publică.

Dezbaterile asupra noului Cod al Urbanismului au fost amânate până la toamnă, dar anumite prevederi controversate au apărut neașteptat în proiectul privind spațiile verzi. 

Comisia de Mediu a pus proiectul pe ordinea de zi cu o oră înaintea începerii ședinței.

Nicușor Dan: „Se spune că poți să iei un teren spațiu verde și poți să-l muți la periferia orașului”

„Dispare regimul de protecție instituit de Legea mediului pentru spațiile verzi”, a avertizat primarul Capitalei. „Se spune clar că un teren care este prevăzut ca spațiu verde în documentația de urbanism rămâne spațiu verde. Nicio decizie a autorității locale nu poate să schimbe destinația, și, acum, printr-un amendament, pe care l-am văzut acum prima oară, pus acum o oră, interdicția dispare. Se spune că poți să iei un teren spațiu verde și poți să-l muți la periferia orașului prin decizia autorității locale. Acesta e lucrul cel mai grav”, a explicat Nicușor Dan, chiar în timp ce parlamentarii PSD și PNL încercau să obțină cvorumul pentru a trece proiectul.

În momentul votării amendamentului controversat, deputații USR au ieșit din sală. Rămași fără cvorum, PSD și PNL au suspendat ședința pentru a chema deputații absenți.

Ei au fost ajutați pentru a realiza cvorumul și de deputatul Andi Grosaru, care reprezintă minoritatea italiană în Parlament.

Textul amendamentului votat:

Prin derogare de la art. 71 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările și completările ulterioare, autoritățile publice locale pot schimba încadrarea urbanistică pentru acele terenuri încadrate în categoria spațiilor verzi care au categoria de folosință curți-construcții și care au trecut în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice anterior intrării în vigoare a prezentei legi, în baza unor documentații de urbanism aprobate conform legislației în vigoare. Autoritățile publice au obligația de a crea, prin orice modalitate prevăzută de lege, o suprafață de spațiu verde cu 10% mai mare decât cea a cărei încadrare se schimbă într-un termen de 2 ani de la aprobarea schimbării încadrării urbanistice în condițiile mai sus arătate.

USR: „Faceți măcel din această lege”

Comisia de Mediu, condusă de fostul ministru al Energiei Virgil Popescu, nu a ținut cont de obiecțiile primarului Capitalei sau cele ale USR.

„Faceți măcel din această lege”, au susținut deputații Uniunii, prezenți în Comisie.

Primarul Capitalei a arătat că dezvoltatorii imobiliari au interese la terenurile din centrul orașului, iar spațiul verde pus la dispoziție după doi ani poate fi la periferie.

„În 2007 a avut loc o schimbare radicală a legislației, dându-și seama de un urbanism scăpat de sub control. Prin gestul pe care pregătiți să îl faceți, nu mai avem protecție pentru zonele verzi”, a avertizat Nicușor Dan.

Se mai taie puțin din obligațiile dezvoltatorilor de a crea spații verzi

O a doua prevedere contestată se referă la numărul de metri pătrați ca spațiu verde pe cap de locuitor.

Amendamentul depus de PSD este ca „transformarea zonelor cu altă destinație, din intravilanul existent sau prin extinderea intravilanului, în zone funcționale rezidențiale, comerciale, industriale sau mixte, în scopul executării de lucrări de construcții se poate realiza doar în baza unei documentații de urbanism cu obligația asigurării unei suprafețe amenajate cu spații verzi de minim 20% din suprafața terenului a cărui destinație s-a modificat astfel.”

În varianta votată la Senat, procentul era de 30%.

Proiectul urmează să intre miercuri la vot final în plenul Camerei Deputaților.

Inițiativa nu este una nouă, ci este un proiect din 2018, trimis la reexaminare de președinte în 2021. De atunci, el a fost pus de mai multe ori pe ordinea de zi a Camerei, sub rezerva primirii raportului de la Comisia de Mediu, dar niciodată nu a fost votat un raport.

 

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *