Primarul sectorului 1, Clotilde Armand, a trecut la realizările din mandat „reconstrucția teatrului de vară Bazilescu”, când acolo este încă șantier

Primarul sectorului 1, Clotilde Armand, a trecut la realizările din mandat „reconstrucția teatrului de vară Bazilescu”, când acolo este încă șantier

În bilanţul după trei ani de mandat, publicat pe site-ul oficial al primăriei de sector pe 2 ianuarie 2024, Clotilde Armand a anunțat deja finalizarea lucrărilor de la obiectivul din Bucureștii Noi. „Am reușit să reconstruim teatrul de vară Bazilescu”, stă scris la capitolul realizări. Doar că în acest moment, deși se lucrează pe șantier, cum a constatat și echipa Libertatea care a fost acolo, lucrările sunt departe de a fi finalizate. Mai mult, pe plăcuța obligatorie cu reperele construcției nu este menționat un termen de finalizare. 

Eroarea de pe site-ul primăriei este evidentă și dintr-un video pe care Clotilde Armand l-a publicat 18 zile mai târziu, pe 20 ianuarie, pe pagina sa de Facebook, cu imagini cu aceasta pe șantierul din Bucureștii Noi. Libertatea a solicitat Primăriei Sectorului 1 să explice afirmația și să spună care este data de finalizare a lucrărilor, dar până la data publicării materialului, nu am primit niciun răspuns.

Captură din bilanțul după 3 ani de mandat.
Clădirea monument istoric a ajuns în administrarea Primăriei Sectorului 1 în 2019, iar după ani de promisiuni, lucrările au pornit. 

Se lucrează, dar nu există termen de finalizare

Panoul cu reperele construcției nu prevede un termen de finalizare

La vizita reporterilor Libertatea de zilele trecute, muncitorii erau în plin proces de restaurare. Așa cum anunțase primarul, zonele care nu mai puteau fi reabilitate au fost demolate, dar ele se vor ridica de la zero pe vechiul plan, respectând proiectarea inițială. 

Excavatoarele ieșeau cu bucăți de beton din șantier. Stema Republicii Socialiste România încă rezistă, deocamdată, cel puțin. 

„Aceste lucrări de reabilitare și modernizare din Parcul Bazilescu se vor desfășura după cele mai riguroase norme privind reabilitarea clădirilor de patrimoniu. Acest teatru este parte din istoria cartierului Bucureștii Noi, căruia i-a dat, timp de zeci de ani, identitate și farmec”, a mai notat primarul pe Facebook.

Dacă lucrările au început de curând, pe plăcuța ce anunță startul lor nu se specifică și termenul de finalizare. 

Istoria parcului din inima cartierului Bucureștii Noi

Fostul Parc „Nicolae Bălcescu” a fost inaugurat la jumătatea secolului trecut, în 1954, în cartierul Bucureștii Noi. În momentul amenajării avea 120 de hectare, acum are puțin sub 15. Terenul a fost donat în totalitate statului român de juristul profesor universitar Nicolae Bazilescu.

În interiorul parcului există teatrul de vară. Construit în 1953 și inaugurat cu ocazia Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților. Două mii de locuri ocupate până la refuz. Clădirea-monument a fost pusă pe picioare de arhitectul Paul Emil Miclescu și era în acea perioadă unul dintre cele mai mari amfiteatre în aer liber din țară.

După 1990, doar promisiuni neonorate

În fiecare vară, bucureștenii se strângeau la teatru în Bazilescu. Dar odată cu venirea Revoluției din 1989, teatrul de vară a fost abandonat și a devenit rapid o ruină, ca multe alte clădiri istorice din București.

Teatrul s-a degradat, multe bucăți de tencuială au căzut, iar hoții au furat tot ce se putea fura, de la tocărie, la geamuri sau fier. Libertatea a tras primul semnal de alarmă în iulie 2019, atunci când după lungi dezbateri și negocieri cu Ministerul Culturii, Primăria Sectorului 1 a preluat oficial teatrul de vară. 

În mandatul ex-primarului Daniel Tudorache s-a anunțat că urmează să se facă o expertiză pentru a se stabili ce fel de lucrări sunt necesare și costul lor. Nu s-a întâmplat nimic, iar Tudorache a pierdut primăria la alegeri, chiar dacă anunța că în 2020, bucureștenii se vor putea bucura de primul spectacol de după Revoluție jucat pe scena teatrului.

Campanie electorală la teatru și noi promisiuni

Pe 8 iunie 2020, înainte de alegerile locale, Clotilde Armand filma un mesaj de campanie sub titlul „Salvăm teatrul Bazilescu”, cerând voturi. 

În mai 2022, Libertatea mergea din nou pe teren, apoi a scris pentru public și despre jungla de la Bazilescu. 

După numai câteva luni, de la un nou semnal de alarmă tras de ziar, în septembrie, Clotilde Armand anunța licitația pentru achiziția contractului de proiectare și execuție a clădirii din cartierul Bucureștii Noi.

„Prin revitalizarea acestui imobil, va fi redat orașului un spațiu pentru desfășurarea spectacolelor de dimensiune medie, cu public de aproximativ 1.550 de persoane (concerte, festivaluri, spectacole de varietăți, film și teatru)”, spunea primăria într-un comunicat de presă. 

Mai mult, „va fi construit un spațiu la ultimul nivel cu destinația de bar sau cafenea, care va conduce la o mai bună amortizare în timp a investiției și la transformarea caracterului sezonier al utilizării clădirii în caracter permanent”.

Chiar au început lucrările de modernizare

Cum ar putea arăta teatrul după finalizare

Din iunie s-a anunțat deschiderea șantierului, iar în decembrie, Primăria Sectorului 1 spunea că se lucrează intens acolo. „Se lucrează în ritm alert pe mai multe fronturi ale șantierului teatrului de vară din Parcul Bazilescu. Comunitatea din sectorul 1 așteaptă de peste trei decenii această investiție”, a fost mesajul primarului Armand în ianuarie 2024, an electoral.

„Am pregătit terenul pentru construirea scenei mari, au fost realizate cofrajele, iar până la sfârșitul lunii vom turna betonul. Alte echipe demolează ce este vechi și degradat și care nu mai poate fi folosit, planșeul și grinzile putrede. Le vom înlocui cu materiale rezistente și de calitate”, a scris aceasta pe pagina personală de Facebook.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *