Primele decizii ale Guvernului privind măsurile fiscale, așteptate săptămâna viitoare. Ciolacu: „Nu vor fi introduse impozite noi”

Primele decizii ale Guvernului privind măsurile fiscale, așteptate săptămâna viitoare. Ciolacu: „Nu vor fi introduse impozite noi”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 5 iulie, că va avea o nouă discuţie cu ministrul de Finanțe Marcel Boloș și cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, iar săptămâna următoare „începem să luăm decizii” privind măsurile fiscale menite să aducă venituri suplimentare la bugetul de stat.

„Am avut până acum două sau trei întâlniri. Este evident că trebuie luate anumite măsuri nu numai de reducere şi în ceea ce priveşte veniturile, lucrul acesta se ştia încă din luna mai, în urma avertismentului venit de la Comisia Europeană. Cred că vineri vom avea iarăşi o discuţie cu fostul ministru al Finanţelor (n.red. Adrian Câciu), cu actualul ministru (n.red. Marcel Boloș) şi cu preşedintele Senatului (n.red. Nicolae Ciucă), iar zilele următoare, săptămâna următoare începem să luăm decizii”, a spus Marcel Ciolacu într-o conferință de presă la Berlin, în a doua și ultima zi a vizitei în capitala Germaniei.

„Nu se va mări niciun impozit, nu vor fi introduse impozite noi, se va lucra exact pe ceea ce ne-am asumat în acest moment”, a susținut șeful Executivului.

El a precizat că „există excepţii la trei categorii, la IT este o scutire pe profit şi la construcţii şi agricultură, unde sunt excepţii şi pe CASS şi impozitele pe profit. Aici o să avem o discuţie, pe venit”.

Majorarea TVA-ului la restaurante și hoteluri de la 9% la 19% și creșterea accizelor la alcool și la tutun au fost câteva dintre variantele discutate în ședințele coaliției, dar nu s-a ajuns la niciun consens.

Măsurile fiscale sunt așteptate în contextul în care deficitul bugetar a crescut masiv în primele 5 luni ale anului. Este vorba despre 37 miliarde de lei, față de 21 miliarde de lei anul trecut, adică 2,3% din PIB.

Deficitul pe anul 2023 nu trebuie să depășească 4,4%, iar anul viitor trebuie redus la 3% din PIB, potrivit legislației europene. În caz contrar, România riscă să piardă bani din PNRR.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *