Primele evaluări occidentale ale contraofensivei ucrainene: „Unii au avut visuri îndrăznețe că rușii vor începe să fugă. Nu vom vedea asta aici”

Primele evaluări occidentale ale contraofensivei ucrainene: „Unii au avut visuri îndrăznețe că rușii vor începe să fugă. Nu vom vedea asta aici”

Oficialii occidentali spun că, cel puțin deocamdată, nimeni nu trebuie să se aștepte ca apărarea rusă să se prăbușească imediat sub atacul forțelor ucrainene. În schimb, așteptarea este că urmează un asalt prelungit și obositor, care va dura luni de zile și al cărui preț va fi ridicat, scriu BBC Ucraina și Washington Post.

Contraofensiva ucraineană avansează, chiar dacă lent, dar costă scump forțele Kievului, deoarece trupele rusești sunt bine consolidate pe linia frontului, au spus oficialii occidentali.

Sursele BBC au confirmat că forțele armate ucrainene au avansat șapte kilometri și au eliberat unele localități la sud de satul Velika Novosilka, din regiunea Donețk.

Cu toate acestea, au adăugat aceste surse, „forțele ruse s-au descurcat în general bine pe liniile de apărare bine pregătite și s-au retras în spatele liniilor tactice”.

Strategia bine pusă la punct a rușilor reprezintă o problemă pentru ucraineni – și, de asemenea, costă scump forțele care avansează.

„Acesta este motivul pentru care înaintarea a fost lentă până acum”, au spus sursele BBC, care au vorbit sub acoperirea anonimatului.

Oficialii au subliniat de asemenea că pierderile de vehicule blindate ucrainene pe câmpurile minate erau de așteptat. Însă, potrivit informațiilor, majoritatea vehiculelor nu au fost complet distruse, iar echipajele acestora au reușit în mare parte să supraviețuiască.

Un asalt sub focul artileriei

Un episod relatat de Washington Post din asaltul care a dus la eliberarea localităților din Donețk ilustrează dificultatea luptelor.

În prima oră și jumătate a asaltului brigăzii a 37-a, în apropiere de Velika Novosilka, rușii au bombardat unitatea neîntrerupt, cu obuze care au penetrat blindajul vehiculelor AMX-10 RC.

Vehiculele blindate de producție franceză, numite uneori „tancuri ușoare”, nu erau suficient de grele pentru a-i proteja pe soldați, au spus soldații ucraineni, așa că au fost poziționate în spatele liniei de asalt, în loc să fie în față.

În cele din urmă, după două ore de bombardament, rușii au părut să rămână fără muniție. Forțele ucrainene au profitat de moment, ocupând pozițiile inamicilor lor și recuperând teren.

Misiunea, oricât de brutală a fost, a distras atenția forțelor rusești, permițând Ucrainei să atace pe alte flancuri. După asaltul inițial al brigăzii a 37-a, alte brigăzi au ajutat la eliberarea celor patru sate din Donețk, scrie cotidianul american.

„Contraofensiva este abia la început”

Oficialii occidentali care au vorbit cu BBC au spus că, dacă o operațiune similară ar fi fost condusă de forțele NATO, s-ar fi așteptat de asemenea la pierderi semnificative.

În același timp, au spus ei, este de așteptat ca Rusia să nu sufere neapărat pierderi grele, deoarece ei pot decid când să se retragă.

În orice caz, este prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la succesul general al ofensivei ucrainene, a mai spus un oficial occidental citat de BBC.

El a notat că asaltul ar putea dura aproximativ trei luni până când astfel de evaluări vor fi disponibile. Potrivit oficialului, ofensiva va continua să progreseze lent.

„Cineva poate că a avut visuri îndrăznețe că rușii vor începe pur și simplu să fugă, iar ucrainenii vor trece prin liniile lor de apărare cu toată viteza. Acest lucru, desigur, se poate întâmpla, dar realitatea este realitate. Nu vom vedea asta aici”, a explicat el.

Oficialul a respins de asemenea ipoteza conform căreia contraofensiva ucraineană va avea un succes atât de mare încât va forța Rusia să accepte discuții de pace în câteva luni.

„Cred că suntem încă departe de momentul în care Ucraina este pregătită să înceapă negocierile”, a declarat unul dintre oficialii occidentali.

„Deocamdată, această contraofensivă este abia la început. Trebuie să îi arătăm lui Vladimir Putin că Occidentul își va respecta promisiunea de a sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a întărit el.

Cum arată apărarea Rusiei

Jack Watling, expert la Institutul Regal al Serviciilor Unite pentru Studii de Apărare (RUSI), a spus și el că faza decisivă a operațiunii forțelor ucrainene nu a început încă, astfel că experții ar trebui să se abțină de la orice evaluare a succesului sau eșecului acesteia.

Potrivit analistului, militarii ucraineni au reușit deja să străpungă pozițiile inițiale ale armatei ruse pe o porțiune largă a frontului, dar sunt încă departe de linia principală de apărare. „Kievul nu și-a desfășurat încă grosul forțelor, iar unitățile sale avansate încearcă să creeze condițiile pentru o pătrundere”, a explicat Wotling, într-un raport.

Prima linie de apărare, potrivit expertului, este formată doar din tranșee și adăposturi săpate manual, dar în spatele lor se află câmpuri minate de mari dimensiuni, care sunt apărate de dronele și artileria rusească.

Principala linie de apărare rusă se află la 15-20 de kilometri de pozițiile ucrainene actuale și constă în tranșee săpate cu profesionalism, obstacole pentru tancuri și mine, a mai scris Wotling.

În spatele celei de-a doua linii de apărare se află o altă linie, a treia, și o serie de poziții de rezervă, conchide expertul.

El a estimat că luptele vor deveni în curând și mai dificile pentru forțele armate ucrainene, deoarece, cu cât pătrund mai adânc în apărarea rusă, cu atât mai multe oportunități va avea artileria rusă de a le lovi.

În același timp, sistemele de artilerie ucrainene nu vor mai putea funcționa la fel de eficient, iar acțiunile forțelor Kievului vor deveni mai previzibile, deoarece vor trebui să se deplaseze doar prin zone minate.

Trei obiective pentru forțele ucrainene

Potrivit lui Watling, forțele ucrainene încearcă în prezent să atingă trei obiective principale.

În primul rând, ele sunt angajate într-o luptă intensă de contrabaterie cu trupele rusești, ambele părți încercând să lovească centrele de comandă și logistică și artileria inamicului.

În al doilea rând, vor să forțeze armata rusă să își folosească rezervele, adică să transfere trupe din a treia linie defensivă pentru a întări sectoarele liniei de front care sunt atacate. În acest fel, armatei ucrainene îi va fi mai ușor să identifice punctele slabe în apărarea armatei ruse, adică zonele în care rușii nu vor putea respinge atacurile cu noile unități de rezervă.

În al treilea rând, armata ucraineană intenționează să atace de-a lungul întregii linii de front pentru a avansa cât mai mult posibil dincolo de prima linie de apărare.

Acest lucru ar trebui să inducă o stare de nesiguranță armatei ruse, care nu va putea identifica prea ușor locul unde Ucraina va derula principalul asalt. În plus, o operațiune de o asemenea amploare întinde trupele rusești și limitează capacitatea acestora de a crea o apărare stratificată.

În ceea ce privește viitorul ofensivei ucrainene, Watling a observat că, la un moment dat, forțele armate ucrainene vor trebui să decidă asupra direcției atacului principal. Atunci, spune el, va începe faza decisivă a operațiunii.

Dacă Kievul va reuși o astfel de pătrundere, principala întrebare va fi câte unități de rezervă poate trimite Ucraina pentru a profita din plin de succesul său.

În opinia expertului, este încă dificil de evaluat moralul trupelor rusești, deoarece acestea luptă în prezent pe poziții pregătite în prealabil.

Cu toate acestea, dacă armata rusă este forțată să se mute, „slaba pregătire și disciplină a forțelor Moscovei ar putea duce la o pierdere a coordonării apărării și ar putea provoca prăbușirea sa”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *