Primul transplant de rinichi de la porc la om a fost realizat cu succes

Primul transplant de rinichi de la porc la om a fost realizat cu succes

Acest eveniment reprezintă un mare avans în medicina regenerativă și prezintă oportunitatea utilizării organelor de la animale în transplanturile umane, într-o perioadă în care numărul donatorilor umani este limitat. Această tehnologie ar putea oferi o soluție viabilă pentru pacienții care suferă de insuficiență renală și care se confruntă cu lungi perioade de așteptare pentru a primi un rinichi compatibil. 

Procedura revoluționară a avut loc la Spitalul General Massachusetts, SUA. Pacientul care a primit un astfel de tratament, Richard Slayman, în vârstă de 62 de ani, se recuperează acum din operație, una care a fost necesară din cauza bolii sale de rinichi.

Mobilizare impresionantă pentru a căuta un câine disparut. Sute de bucureșteni depun eforturi pentru găsirea lui Patrocle

Dr Tatsuo Kawai, chirurgul care a efectuat operația, a spus că sala de operație a izbucnit în aplauze când și-au dat seama că procedura a fost un succes.

Operația a fost punctul culminant al anilor de muncă de transplantare a rinichilor dintr-un grup special de porci – care fuseseră modificați genetic pentru a se asemăna mai mult cu cei ai oamenilor. Încurajată de aceste rezultate, echipa de la Mass General Brigham – sistemul de sănătate de care aparține spitalul – a fost încrezătoare că era timpul să testeze organele de porc la primul pacient.

Slayman primise un transplant de rinichi uman în urmă cu cinci ani, dar, la fel ca atât de mulți oameni cu boli de rinichi, organul a început să cedeze și a continuat să aibă nevoie de dializă. Chiar și acele eforturi frecvente de a-și reface funcția renală nu au fost suficiente, totuși, iar sănătatea lui s-a înrăutățit progresiv. „La un moment dat, a spus el literal, nu pot continua așa”, a spus dr. Winfred Williams, medicul pacientului și director asociat de nefrologie la Spitalul General din Massachusetts, citat de Time.

Dr. Tatsuo Kawai a fost chirurgul de transplant de rinichi al lui Slayman în urmă cu cinci ani și a efectuat și operația revoluționară de transplant al rinichiului de porc. În timp ce mai mult de zeci  de oameni din sala de operație priveau, Kawai a conectat cu atenție rinichiul de porc la sistemul circulator al lui Slayman – sarcină deloc ușoară, având în vedere istoricul pacientului de diabet și hipertensiune arterială, care îi slăbiseră vasele de sânge. „Dimensiunea rinichiului de porc a fost exact aceeași cu cea a rinichiului uman”, a spus Kawai în timpul briefingului.

Povestea medicului care a lucrat la ATI Cluj Napoca dar a ales să plece în Irlanda. Ce l-a determinat să părăsească sistemul medical românesc

„După restabilirea fluxului de sânge în rinichi, rinichiul a devenit roz imediat și a început să producă urină. Când am văzut prima urină, toți cei din sala de operație au izbucnit în aplauze. A fost cu adevărat cel mai frumos rinichi pe care l-am văzut vreodată”, a mai spus medicul.

„Acesta reprezintă o nouă frontieră în medicină și demonstrează potențialul ingineriei genetice de a schimba viața a milioane de pacienți”, a spus CEO-ul eGenesis, Mike Curtis.

Curtis spune că acest lucru ar putea schimba viața a milioane de oameni din cauza lipsei de organe care pot fi folosite pentru transplanturi. Mulți care au nevoie de aceste proceduri sunt blocați pe listele de așteptare pentru transplant ani întregi, iar dintre aceștia mulți mor înainte să primească organul salvator.  

De ce fac burtă bărbații care consumă alcool. Un medic explică mecanismul, pe înțelesul tuturor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *