Prinși între două războaie. Evreică din Ucraina, refugiată la București și cu o parte din familie în Israel: „Unde să mă mai duc?”

Prinși între două războaie. Evreică din Ucraina, refugiată la București și cu o parte din familie în Israel: „Unde să mă mai duc?”

Naomy Moyuz este ucraineană venită în România la începutul atacului Rusiei în Ucraina. Este și evreică și are prieteni și o parte din familie în Israel, despre care spune că este „țara ei de suflet”. Acum, când ambele țări de care aparține sunt în conflict, Naomy se întreabă „unde să mă mai duc?”.

La mitingul de solidaritate cu Israelul de joi, 12 octombrie, din București, la care au participat sute de oameni, și-au arătat solidaritatea și ucraineni care s-au refugiat la noi. Ei văd și legături între cele două conflicte, între Rusia și Ucraina și între Hamas și Israel. 

În Ucraina se află una dintre cele mai mari comunități de evrei din Europa, 45.000 de persoane, poziționându-se pe locul 4 în Europa și 11 în lume, potrivit Congresului Mondial al Evreilor. 

„E ca atunci când Rusia a invadat Ucraina”

„Nu am cuvinte să explic ceea ce simt acum”, spune Naomy. Ea povestește că își sună frații aflați în Israel foarte des acum pentru că e îngijorată. „Nu mai pot trăi bine acum, plâng în fiecare zi”, spune ea. 

Între cele două atacuri militare, cel din Ucraina și cel din Israel, Naomy găsește asemănări. „E ca atunci când Rusia a invadat Ucraina”.

Naomy (stânga) are rude și în Israel, și în Ucraine, două țări aflate în război

„Evreii sunt uniți ca un pumn încleștat”

Chiar dacă Naomy afirmă că nu își poate găsi cuvintele în această perioadă, ea nu uită să fie recunoscătoare și să le mulțumească „românilor care au fost așa de buni și ne-au primit”.

Alți participanți la miting, care au cunoștințe în Israel explică despre situația din Orient de dinaintea războiului. Ei spun că înainte de atacuri „populația era divizată politic” dar că „evreii sunt uniți ca un pumn încleștat”, iar soldații primesc sprijin ca să poată ține piept ofensivelor. 

Și ei afirmă că „am rămas fără cuvinte” pentru că nu se așteptau la un asemenea atac. „Serviciile de intelligence din Israel sunt printre cele mai bune”, adaugă ei. 

Israelienii se pregătesc pentru cel mai grav scenariu 

„Nimeni nu vrea să părăsească țara. Toată lumea vrea să meargă în Israel și să lupte”, spun alți evrei aflați la manifestul de solidaritate.

Lia Doru a venit la manifestația în semn de sprijin pentru cunoștințele ei din Orient și spune că „Israelul este extensia democrației în Orientul Mijlociu”. Lia ne arată și ultimele mesaje de la prietenii ei din Israel: „Ne pregătim cu tot ce este nevoie dacă cumva ne bombardează stațiile electrice – să avem apă destulă, mâncare. Deocamdată rezistăm. Magazinele și farmaciile sunt deschise”. Lia mai adaugă că i-a invitat să vină la ea în România, însă au refuzat. 

Lia Doru a venit să susțină poporul israelian

Despre limitarea resurselor în Fâșia Gaza de către statul israelian, Lia crede că „era o vorbă care este valabilă și astăzi – «Să ne urască, dar să ne urască pe banii lor»”. 

La aproape o săptămâna de la atacurile Hamas asupra Israelului, conflictul nu s-a temperat, iar organizația teroristă a anunțat că au murit și alți civili dintre cei luați ostatici, iar Israelul cere civililor din Fâșia Gaza să părăsească zona de nord. Cel puțin 2.215 persoane au fost ucise și 8.714 au fost rănite în Gaza de la debutul campaniei de bombardamente lansate de Israel, a anunțat sâmbătă Ministerul palestinian al Sănătății.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *