Procurorii din Munchen explică cum au reușit să-l prindă pe Cătălin Cherecheș. „Poliția a fost nevoită să folosească forța fizică”

Procurorii din Munchen explică cum au reușit să-l prindă pe Cătălin Cherecheș. „Poliția a fost nevoită să folosească forța fizică”

Cătălin Cherecheş a fost prins marți seară, 28 noiembrie, la Augsburg, Germania, după ce anchetatorii germani i-au localizat telefonul și i-au monitorizat telecomunicațiile timp de o zi. Fostul primar din Baia Mare a opus rezistență în momentul capturării, astfel că „poliția a fost nevoită să folosească forța fizică”, au transmis reprezentanții Procuraturii Generale din Munchen, pentru Hotnews.

„Persoana dată în urmărire a fost reținută de forțele de poliție din Augsburg în 28 noiembrie 2023, în jurul orei 18.30, din dispoziția Parchetului din Munchen. La 27 noiembrie 2023, Parchetul din Munchen a aflat că persoana urmărită s-ar afla în zona Munchen. Prin urmare, Parchetul din Munchen a inițiat măsuri de monitorizare a telecomunicațiilor, care au permis stabilirea locului persoanei urmărite, în 28 noiembrie 2023, și au făcut posibilă arestarea”, a transmis Procuratura Generală din Munchen, pentru Hotnews.

Cherecheș a fost prins în gara din Augsburg, la patru zile de la fuga din țară, înainte de a fi condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru luare de mită.

În fotografia pe care polițiștii germani i-au făcut-o la momentul capturării, publicată de Sindicatul Europol, Cherecheș apare cu răni și sânge pe față.

Procurorii germani au confirmat că Poliția a fost nevoită să folosească forța, pentru că Cherecheș a opus rezistență.

Din cunoștințele noastre, persoana urmărită a opus rezistență, astfel încât poliția a fost nevoită să folosească forța fizică. Persoana urmărită a fost rănită ușor. Leziunile ușoare au fost tratate în ambulatoriu.

Procuratura Generală din Munchen:
Cătălin Cherecheș, după ce a fost prins de polițiști în Germania

Cherecheș, sprijinit de o mătușă în Germania

Cătălin Cherecheș a fost condamnat pe 24 noiembrie la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, iar în aceeași zi a fugit din țară, deși se afla sub control judiciar, intrând în Ungaria pe la vama Petea cu buletinul unei rude.

Cherecheș a fost dat în urmărire și a fost emis mandat european de arestare, iar șeful Poliției de Frontieră, Victor Ștefan Ivașcu, a fost demis din funcție ca urmare a fugii fostului edil.

El voia să fugă marți seară din Germania, cu sprijinul unei mătuși. Aceasta a condus cu peste 200 km/h un Mercedes Benz C Klasse AMG, până la gara din orașul unde primarul a fost până la urmă prins. Când au ajuns acolo, ei au încercat să lase mașina și să ia un taxi, moment în care Cherecheș a fost reținut, potrivit surselor Libertatea.

La momentul prinderii, Cătălin Cherecheș avea asupra lui 3.265 de euro, aproximativ 150 de euro în forinți și circa 320 de euro echivalent în lei. Totodată, Cherecheș avea asupra sa cartea de identitate din România, una din Italia, țară în care are rezidența, dar și alte legitimații.

Cătălin Cherecheș, prins de polițiștii germani cu bani în trei valute și un buletin de Italia asupra sa

Când va fi extrădat în România

Cherecheș a fost adus azi în fața judecătorului de la Tribunalul Local din Augsburg, în jurul orei locale 15.00, iar acesta a decis încarcerarea imediată a acestuia. Cherecheș se află închis la penitenciarul din Augsburg-Gablingen, au declarat surse judiciare pentru Libertatea.

La acest moment, nu este clar când va fi extrădat în România.

„Parchetul din Munchen va lua o decizie cu privire la extrădarea persoanei urmărite, la Tribunalul Regional Superior din München, responsabil de caz. Durata procesului de extrădare nu poate fi încă evaluată. Acest lucru depinde în mare măsură dacă persoana urmărită este de acord cu așa-numita extrădare simplificată”, a precizat Procuratura Generală din Munchen.

De altfel, ministrul justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat miercuri, 29 noiembrie, că Cherecheș poate fi adus în 10 zile în ţară, dacă acceptă să fie predat. Dacă refuză, termenul maxim este de 60 de zile.

„Este foarte important să înţelegem că decizia de predare nu aparţine, statului român, nu avem voie să exercităm imixtiuni asupra justiţiei din Germania, ci aparţine exclusiv instanţei din Germania, pe teritoriul căreia a fost găsit fugarul”, a spus Gorghiu.

Între timp, prefectul judeţului Maramureş, Rudolf Stauder, a semnat miercuri, 29 noiembrie, decizia privind încetarea, înainte de termen, a mandatului său de primar al municipiului Baia Mare, ca urmare a condamnării definitive.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *