Proiect de lege: Persoanele cu handicap ar putea ridica documentele de transport gratuit din localitatea de domiciliu

Proiect de lege: Persoanele cu handicap ar putea ridica documentele de transport gratuit din localitatea de domiciliu

Proiectul depus la Senat de un grup de parlamentari PSD modifică legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Persoanele cu handicap ar putea ridica documentele de transport gratuit din localitatea de domiciliu

Astfel proiectul de act normativ prevede ca persoanele de handicap să nu mai fie nevoite să se deplaseze la sediile Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) judeţene pentru a-și ridica documentele pentru transport gratuit (legitimaţii, bilete de călătorie, etc.).

„Scopul este ca prin modificarea legislaţiei actuale, să creăm posibilitatea ca în baza unor convenţii / acorduri / protocoale încheiate între DGASPC (Direcțiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului) Judeţene şi autorităţile publice locale / Primării, persoanele cu handicap să poată ridica documentele gratuite de călătorie din localitatea de domiciliu, evitând astfel deplasările de zeci de kilometri în judeţ”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor.

Potrivit inițiatorilor, proiectul de lege urmărește completarea cadrului legal existent în ceea ce privește acordarea acestor beneficii.

„Cu certitudine, dacă există un segment de populaţie care are nevoie de suport şi ajutor pe acest segment, persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora ocupă printre primele locuri.

O persoană încadrată în grad de handicap este greu deplasabilă sau chiar imposibil de deplasat în anumite situaţii, ceea ce afectează semnificativ întreaga familie, raportat la dificultăţile întâmpinate în mobilitate şi acces, motiv pentru care considerăm absolut necesar ca aceste persoane, în mod evident dezavantajate, să poată beneficia de suport, prin acordarea acestor tipuri de facilităţi.

A avea o persoană cu handicap sever în familie, care necesită îngrijire permanentă, duce la epuizarea şi izolarea însoţitorilor/familiei, care nu mai fac faţă dificultăţilor întâmpinate.

Este cunoscut faptul că din cauza suprasolicitării fizice şi psihice, profund resimţite de către persoanele care îngrijesc continuu persoane cu dizabilităţi, acestea au nevoie de momente de repaus.

De-a lungul anilor, din cauza lipsei de servicii alternative şi complementare a acumulării oboselii, părinţii copiilor cu dizabilităţi se rup de viaţa lor anterioară, renunţând chiar şi la cele mai simple bucurii ale vieţii în afara îngrijirii propriului copil.

Drept pentru care, considerăm că orice suport care să le uşureze viaţa este binevenit”, se mai precizează în expunerea de motive a propunerii legislative.

Proiectul este depus la Senat, în calitate de prim for sesizat, Camera Deputaților fiind forul decizional.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *