Proiect: Ministerul Muncii vrea ca azilele să nu mai fie acreditate fără să fie vizitate. Inspectorii vor putea face controale sub acoperire

Proiect: Ministerul Muncii vrea ca azilele să nu mai fie acreditate fără să fie vizitate. Inspectorii vor putea face controale sub acoperire

Ministerul Muncii intenționează să pună în dezbatere publică un proiect de lege prin care autorizarea azilelor pentru bătrâni să nu se mai facă fără o verificare fizică în locație, au anunțat surse guvernamentale. Acesta ar urma să apară până la 31 august.

„Va fi o reanalizare a standardelor de personal, astfel încât beneficiarii să fie îngrijiți cu adevărat”, au spus sursele.

Pe lângă verificarea fizică a azilelor, va mai exista o prevedere: Ministerul Muncii va face o listă neagră cu firmele, asociațiile și fundațiile care se dovedesc, în urma controalelor, că nu au grijă cum trebuie de beneficiari.

Concomitent, controalele s-ar putea realiza în viitor sub acoperire. Mai exact, inspectorii nu ar merge în calitate oficială, ci se pot da drept clienți.

Scandalul „azilelor groazei”

Modificarea vine după scandalul privind „azilele groazei”. Acesta a fost declanșat după ce procurorii DIICOT au acuzat mai multe persoane de grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații și delapidare.

Bătrânii erau ținuți în condiții inumane și chiar bătuți într-o serie de centre din Voluntari.

99 de centre închise

În urma scandalului, autoritățile au demarat controale la toate azilele din țară.

Conform centralizării efectuate de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), până acum au fost închise 99 de centre pentru condiții improprii sau funcționare fără licență.

Până în acest moment au fost deschise 47 de dosare penale în urma controalelor la centrele de asistență socială.

127 de angajați la negru

Conform surselor, autoritățile au descoperit în aceeași perioadă 127 de persoane care lucrau fără forme legale în azilele controlate.

Un control de fond a fost demarat și la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), iar Dantes Bratu, șeful instituției, a fost suspendat.

Comisia de disciplină a Ministerului Muncii și comisia de disciplină a ANPIS s-au sesizat și au dispus cercetarea disciplinară pentru Dantes Bratu, dar și a directorilor executivi ai AMPIS București, AJPIS Arad, AJPIS Constanța, AJPIS Giurgiu, AJPIS Hunedoara, AJPIS Maramureș, AJPIS Teleorman și AJPIS Vrancea.

De asemenea, directorul executiv al AJPIS Bacău și-a înaintat demisia către conducerea ANPIS.

Conform surselor, se ia în calcul și o reorganizare a Inspecției Sociale.

Scandalul privind condițiile în care erau ținuți bătrânii a fost declanșat după apariția mai multor investigații în presă la începutul anului, realizate de Centrul de Investigații Media și Buletin de București.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *