Proiectul Ministerului Sănătății, înainte de Crevedia, prin care „să scadă standardele îngrijirii arșilor”. Supraviețuitor Colectiv: „Așa ceva e interzis în ghidurile internaționale”

Proiectul Ministerului Sănătății, înainte de Crevedia, prin care „să scadă standardele îngrijirii arșilor”. Supraviețuitor Colectiv: „Așa ceva e interzis în ghidurile internaționale”

Mai multe explozii la un depozit GPL din Crevedia, Dâmbovița, au cauzat rănirea a 46 de persoane, majoritatea cu arsuri. Dintre aceștia 26 sunt pompieri. Cu exact o lună înainte, supraviețuitorii Colectiv trăgeau un semnal de alarmă în legătură cu modificări pregătite de Ministerul Sănătății în îngrijirea arșilor. Spuneau că sunt făcute „pentru a da un caracter legal realității precare din sistemul medical românesc”. Ce le-a răspuns Ministerul?

Pe 19 iulie 2023, Libertatea publica o scrisoare a supraviețuitorilor incendiului din Colectiv, care îi reproșau Ministerului Sănătății proiectul prin care „să scadă standardele îngrijirii arșilor”.

Concret, semnatarii argumentau că modificările sunt făcute doar „pentru a da un caracter legal realității precare din sistemul medical românesc”.

De exemplu, scăderea specificațiilor centrelor de arși. „Ministerul Sănătății dorește să coboare acest nivel redefinind centrele de arși ca pe niște structuri care nu mai respectă țintele tehnice și de siguranță a pacientului din recomandările experților”.

Scrisoarea a venit cu o lună înainte de seria de explozii de la Crevedia, care a rănit zeci de pompieri.

Una dintre semnatare, Monica Althamer, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, a atras atenția după tragedia din 26 august 2023 că „Avem zero paturi pentru mari arși. Pentru ei, avem nevoie de avion”.

Scrisoarea poate fi citită aici. Ce le-a răspuns ministerul?

Răspuns de tipul „Avem de toate”

Într-un document semnat de unul dintre cei cinci secretari de stat ai lui Alexandru Rafila, Cătălin Vișean, pe 7 august 2023, acesta asigura că „modificările propuse nu definesc standarde de îngrijire inferioare”.

„E un răspuns de tipul «avem de toate»”, a comentat unul dintre semnatari.

<strong>De pildă, una dintre problemele ridicate ar fi ca în centrele de arși să poată fi tratate și alte afecțiuni de chirurgie plastică, dacă nu există pacienți arși.</strong>

„Așa ceva este interzis în recomandările ghidurilor internaționale. Personalul poate pleca pe alte secții, asta e OK, dar nu aduci altfel de pacienți acolo”, arată semnatarii.

Altă anomalie găsită de semnatari în răspunsul Ministerului: „Ne-au spus că nu este nevoie de filtru obligatoriu la intrarea boxele sterile din Centrul de arși pentru că nici israelienii nu au. Însă au atașat în bibliografie un articol dintr-o publicație medicală, iar în articol este desenul centrului de arși Sheba din Israel la care fac ei referire și care are aceste boxe”, explică aceștia.

Ministerul nu știe să aibă structuri acreditate pentru minori

Tot din răspunsul Ministerului, MS susține că nu știe, în cazul pacienților minori, să existe structuri acreditate la nivel național la nivel de centru de arși, „care să permită tratamentul arsurilor de gravitate mare sau medie, astfel încât toți ar trebui transferați sau tratați în centre din afara țării”.

Semnatarii atrag atenția și că secretarul de stat nu face diferența, în răspunsul său, între centrele pentru arși și unitățile funcționale, așa cum este cazul Spitalului Clinic de Urgență București – Floreasca.

„Cele 6 paturi de TI deservesc toți arșii cu suprafețe de arsură mai mari de 20% pe plan național”, se mai arată în răspuns.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *