Propagandist rus: „Transnistria este o bucată din Rusia” care nu poate fi apărată fizic decât cu „armamentul strategic”, adică arsenalul nuclear

Propagandist rus: „Transnistria este o bucată din Rusia” care nu poate fi apărată fizic decât cu „armamentul strategic”, adică arsenalul nuclear

Unul dintre cei mai urmurmăriți propagandiști ruși, Mihail Zvinciuk, șeful think-tankului rusesc Rybar Force, o organizație pro-Kremlin și pro-război, nu s-a ferit să spună că Transnistria poate fi apărată de Rusia doar cu „armamentul strategic”, adică arsenalul nuclear. Zvinciuk a vorbit despre acest lucru într-o analiză publicată pe canalele Rybar de pe rețelele sociale și despre care a scris și Digi 24.

„Aceasta (Transnistria) este o bucată din Rusia pe care nu o putem apăra fizic, exceptând folosirea armelor strategice. Iar folosirea armelor strategice ar deschide Cutia Pandorei”, a spus Zvinciuk pe contul său de Twitter, un cont urmărit și citat inclusiv în rapoartele despre evoluția războiului din Ucraina ale Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Analiza legată de situația din Transnistria a lui Zvinciuk spune că, „șefii Transnistriei au apelat la Rusia și au cerut ajutor în legătură cu introducerea de către Moldova a blocadei economice a republicii nerecunoscute internațional. În același timp, Ucraina se pregătește pentru o operațiune militară împotriva PMR, în timp ce capacitatea Federației Ruse de a oferi asistență enclavei este extrem de limitată”.

Potrivit lui Mihail Zvinciuk, Transnistria este un „punct dureros” pentru Rusia. Moscova nu are practic nicio influență asupra situației din enclavă, din cauza izolării sale geografice. Singurul lucru pe care Federația Rusă îl poate face în acest moment este să descurajeze potențialele agresiuni din partea Moldovei și Ucrainei prin amenințări cu utilizarea armelor strategice.

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”en” dir=”ltr”>Rybar Live: How to save Transnistria?<br>Mikhail Zvinchuk, head of the Russian think tank Rybar: «This is a piece of Russia that we cannot physically defend except by using strategic weapons. And the use of strategic weapons again opens Pandora’s box» <a href=”https://t.co/2cal17PAlT”>pic.twitter.com/2cal17PAlT</a></p>&mdash; Rybar Force (@rybar_force) <a href=”https://twitter.com/rybar_force/status/1763093924703306016?ref_src=twsrc%5Etfw”>February 29, 2024</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Potrivit lui Zvinciuk, asistența reală pentru Transnistria este posibilă numai după începerea operațiunii de „eliberare” a sudului Ucrainei și crearea unui coridor terestru către PMR. Până când se întâmplă acest lucru, Transnistria este de fapt luată ostatică de Occident. Și în condițiile actuale, capacitatea Rusiei de a o susține este sever limitată.

Bloggerul rus a amintit că în Transnistria sunt în prezent 1.600 de soldați, inclusiv ruși, în cadrul așa-numitelor „trupe de menținere a păcii”. El a amintit și de depozitul de muniții de la Cobasna al fostei armate sovietice, unul dintre cele mai mari din Europa, dar a apreciat că, din cauza corupției locale, o mare parte din aceste muniții nu mai există.

Analiza propagandistului vine după ce separatiștii din Transnistria au adoptat în această săptămână o rezoluție prin care cer sprijinul Rusiei, denunțând „presiuni din partea Republicii Moldova”. „Nu am reacționat deloc în 2022 (când separatiștii au făcut un apel similar) și dacă am reacționa acum, imaginați-vă ce cadou le-am oferi moldovenilor și ucrainenilor”, a spus Mihail Zvinciuk.

Propagandistul Kremlinului a și explicat care e motivul pentru care, în prezent, armata rusă e incapabilă să „apere” Transnistria: armata ucraineană. „În condițiile unei apărări antiaeriene care nu e încă suprimată și în condițiile unei opoziții active în Marea Neagră, nu putem declanșa o acțiune ofensivă care să deschidă un coridor (până în Transnistria)”, a spus Zvinciuk.

„E imposibil de imaginat altă opțiune, până când actuala configurație geopolitică nu se schimbă, pentru a putea declanșa o operație care să vizeze eliberarea coastei Mării Negre și a zonei Odessa. Până atunci, rușii trebuie să prelungească status quo-ul (din Transnistria). Din păcate, nu avem alte opțiuni în acest moment”.

Rusia a declarat miercuri că o „prioritate” a sa este „protejarea” populaţiei din Transnistria, un teritoriu separatist prorus din estul Republicii Moldova, care a cerut anterior ajutorul Moscovei în faţa „presiunii sporite” din partea Chişinăului. „Protejarea intereselor locuitorilor din Transnistria, a compatrioţilor noştri, este una dintre priorităţi. Toate cererile sunt întotdeauna examinate cu atenţie de către organismele ruse competente”, a transmis Ministerul rus de Externe, citat de agenţiile de presă ruse.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *