Proprietarii „azilelor groazei” au dat în judecată vecinii care au sesizat neregulile. Avocat: „Cer daune morale de 3.000 de euro”

Proprietarii „azilelor groazei” au dat în judecată vecinii care au sesizat neregulile. Avocat: „Cer daune morale de 3.000 de euro”

Vecinii au sesizat, printre altele, Primăria Voluntari și instituțiile din subordinea Ministerului Muncii care au acreditat centrele pentru vârstnici, precizează avocatul Silviu Munteanu, care îi reprezintă pe vecinii azilelor din Ilfov care au sesizat autoritățile, într-o postare pe Facebook. După ce una in instituții le-a dat dreptate, cetățenii s-au trezit chemați în judecată de patronii azilelor, mai dezvăluie el.

Avocatul precizează că, împreună cu clienții lui, a decis inițial să nu vorbească, dar consideră că trebuie făcute precizări suplimentare după dezvăluirii făcute de Centrul de Investigații Media și Buletin de București despre cum Primăria Voluntari a fost sesizată încă din octombrie 2021 că la unul dintre „azilele groazei” sunt probleme.

Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari a declarat că nu știa de situația dezvăluită, motivând că funcționarii din primărie au fost instruiți să îi ascundă un control făcut la unul dintre „azilele groazei”.

„Am făcut împreună cu colega mea Roberta Secuianu numeroase solicitări la Primăria Voluntari, la Direcția de Sănătate Publică Voluntari, la AJPIS și ANPDPD (instituțiile care au propus și emis autorizațiile acestei Asociații), la EUROPAVOL (companie care administrează canalizarea din Voluntari). Pentru toate aceste instituții a fost necesar să facem acțiuni în instanță pentru a fi obligate să răspundă la solicitările noastre sau să ia măsurile legale ce se impun”, precizează avocatul.

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) a fost singura care avea să întocmească un raport cu neregulile de la azil.

„Astfel, prin raportul întocmit în luna noiembrie se arată, printre altele, că în centrul din Voluntari există persoane bolnave de cancer cărora nu li se oferă medicamentația, că există persoane cu diabet care sunt hrănite cu biscuiți și ceai și, poate cel mai important, că decontările către DGASPC sunt formale”, explică Silviu Munteanu.

În replică, proprietarii azilului au decis să îi dea în judecată pe cei care au reclamat-o autorităților. „În luna martie a acestui an, Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz a formulat o cerere de chemare în judecată împotriva clienților mei pentru ca aceștia din urmă să fie obligați să plătească Asociației daune morale în cuantum de 3000 de euro”.

Vârstnicii internați în trei azile din Ilfov au fost găsiți în urma descinderilor de săptămâna trecută în condiții inumane: bătuți, fără medicamente și obligați să muncească fără să primească hrană.

Patru inculpați au fost arestați preventiv pentru 30 de zile: Ștefan Godei, șeful Asociației „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, fratele acestuia, Dan Godei, la rându-i coordonator de centru, Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov și Ovidiu Dumitra, fost polițist în cadrul Inspectoratului de Poliție Ilfov, soțul Cristinei Dumitra, cea care a administrat afacerea căminelor de bătrâni. 

Abuzurile au fost dezvăluite în urmă cu cinci luni de o investigație jurnalistică realizată de Buletin de București și Centrul de Investigații Media. Investigația a fost publicată inclusiv în Libertatea.

În urma scandalului, preşedintele și vicepreședintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi și directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) au fost demiși din funcții, iar șeful DSP Ilfov, Teodor Gabriel Negulescu, a demisionat.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *