Protest la Bistrița pentru salvarea clădirii fostei biblioteci județene, în locul căreia se dorește construirea unui bloc de zece etaje

Protest la Bistrița pentru salvarea clădirii fostei biblioteci județene, în locul căreia se dorește construirea unui bloc de zece etaje

Mai multe persoane au manifestat joi, 21 martie, pe strada Gării din Bistrița unde au cerut salvarea de la demolare a unei clădiri construite în urmă cu 120 de ani în stil Art Nouveau în care a funcționat o perioadă Biblioteca Județeană. Pe acest loc, noii proprietari vor să construiască un bloc cu 10 etaje, relatează publicația bistrițeană Timp Online.

La protestul iniţiat de Asociaţia Bistriţa Civică au participat în jur de 20 de cetăţeni, marea majoritate în vârstă, care şi-au adus aminte de anii în care veneau în această clădire să împrumute cărţi şi care au cerut primăriei să iniţieze demersurile pentru ca fosta bibliotecă judeţeană să fie clasată ca monument istoric, mai ales că se află în zona de protecţie a centrului istoric.

Printre protestatari s-a aflat şi primul primar al Bistriţei de după Revoluţia din 1989, Adrian Florin Chereji, care a menţionat că imobilul este printre puţinele din municipiu construite în stil Art Nouveau, de către un avocat român, informează Agerpres.

„Considerăm că această casă trebuie salvată de la demolare. Este o clădire deosebit de importantă din punct de vedere istoric și arhitectural. Este una dintre primele clădiri Art Nouveau construite în Bistrița în tendința începutului de sec. XX. Apoi are și o importanță de ordin sentimental pentru că este una dintre primele clădiri construite de un român, avocatul Demetriu Ciuta. Din păcate, în momentul de față, clădirea arată jalnic”, a spus Adrian Florin Chereji.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Bistriţa Civică, Marius Bălan, consideră că un bloc de 10 etaje, la intrarea în centrul istoric al oraşului, ar crea “un haos de nedescris din punct de vedere urbanistic”.

Participant la protest, ecologistul Marius Bălan a precizat că „la nici 15 metri de zidul cetății nu putem accepta să apară un asemenea mastodont”. 

Timp de 60 de ani a fost sediul Bibliotecii Judeţene

Protestatarii susţin declararea clădirii ca monument istoric, cumpărarea acesteia de către administraţia locală, de la actualii proprietari şi redarea ei în interes public.

Clădirea construită în urmă cu 120 de ani a fost, timp de peste 60 de ani, sediul Bibliotecii Judeţene, în administrarea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

În 2006, imobilul a fost retrocedat moştenitorilor foştilor proprietari, iar biblioteca a continuat să funcţioneze acolo până în 2012, în schimbul unei chirii, după care s-a mutat într-un alt spaţiu.

După ce clădirea a fost eliberată, a fost vândută unei firme care şi-a arătat intenţia de a demola imobilul şi de a construi în loc un bloc cu 10 etaje.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi Comisia zonală a monumentelor istorice s-au opus constant acestei iniţiative, motiv pentru care cazul se judecă în prezent în instanţă.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *