Protest rar al unor femei din Rusia care cer ca bărbații lor să se întoarcă acasă de pe front. „Va trebui să așteptăm să fie trimiși înapoi în sicrie?”

Protest rar al unor femei din Rusia care cer ca bărbații lor să se întoarcă acasă de pe front. „Va trebui să așteptăm să fie trimiși înapoi în sicrie?”

Un grup de femei, soții, mame sau surori ale unora dintre rezerviștii mobilizați de președintele rus Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina critică public autoritățile de la Moscova și cer întoarcerea acasă a bărbaților, relatează BBC.

Femeile s-au cunoscut pe rețelele sociale și au format un grup numit „Drumul spre casă”. Sunt unite de convingerea că bărbații mobilizați și-au îndeplinit sarcinile de luptă și ar trebui să se întoarcă lângă familiile lor. În același timp, au opinii diferite în legătură cu așa-numita „operațiune militară specială” declanșată de Rusia în Ucraina. Unele susțin acțiunile Moscovei, iar altele sunt sceptice în privința lor.

„Nu mai am încredere în nimeni”

„Când se va considera că soții noștri și-au îndeplinit datoria militară? Când vor fi aduși înapoi fără mâini și picioare? Când nu vor mai putea face absolut nimic pentru că sunt doar legume? Sau va trebui să așteptăm să fie trimiși înapoi în sicrie de zinc?”, întreabă Maria, una dintre protestatare.

„La început, am avut încredere în guvernul nostru. Dar ar trebui să avem încredere în ei acum? Eu nu mai am încredere în nimeni”, a declarat, la rândul ei, Antonina.

În Rusia, criticile în public față de războiul din Ucraina vin cu o serie de riscuri, în condițiile în care există o serie de legi în vigoare pentru pedepsirea disidenței.

Femeile s-au reunit cu un consilier local, Boris Nadezhdin, pentru a-și împărtăși poveștile.

Nadezhdin, care a criticat de la început invazia rusă în Ucraina, este unul dintre puținii critici ai guvernului cărora li s-a permis să apară la televiziunea națională, fiind invitat ocazional la emisiuni. El încearcă acum să intre pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din acest an și susține că războiul a afectat popularitatea internă a lui Vladimir Putin.

Femeile au creat o tradiție ca, în fiecare sâmbătă, să meargă în centrul Moscovei, purtând eșarfe albe pe cap, și să depună flori lângă zidurile Kremlinului, la Mormântul Soldatului Necunoscut. Ele lasă garoafe roșii sunt lângă Flacăra Eternă, ca o formă de protest pașnic.

„Trimiteți-ne înapoi soții”

Antonina spune că, de când partenerul ei a fost înrolat, nu a simțit prea mult sprijin din partea celor din jur. Femeia povestește că a vorbit ultima dată cu el pe 13 decembrie și că apoi i s-a spus că el a fost rănit în misiune.

„Sunt unii oameni care vor să lupte. Care se oferă voluntari pentru asta și semnează contracte. Lăsați-i să lupte. Dar trimiteți-ne înapoi soții noștri care nu vor să fie acolo. Ei și-au făcut datoria față de patrie. Trimiteți-i acasă”, spune ea.

„Obișnuiam să am un respect enorm pentru Vladimir Putin. Acum sunt mai neutră. Încă mi-e greu să cred că el știe că se întâmplă astfel de lucruri. Dar dacă el chiar ne vede ca pe niște trădători și proscriși pentru că ne dorim soții înapoi, nu înțeleg de ce ar avea această atitudine față de cetățenii care l-au votat cândva”, mai afirmă Antonina.

„Slugi occidentale”

Susținătorii Kremlinului le consideră pe femeile care cer întoarcerea soților, fiilor sau fraților lor mobilizați ca fiind niște „slugi occidentale”.

Deputatul rus Andrei Kartapolov, șeful comisiei de apărare din Duma de Stat, a afirmat recent într-un interviu pentru site-ul de știri Fontanka, că apelul femeilor a fost opera „dușmanilor (Rusiei)”, sugerând aparent că în spatele mobilizării acestora se afla armata ucraineană sau CIA.

De asemenea, el a invocat cel de-Al Doilea Război Mondial, afirmând: „Vă puteți imagina o delegație de soții venind la Kremlin în toamna anului 1942 și spunându-i lui Stalin: «Lăsați-i pe acei bărbați care au fost chemați în 1941 să se întoarcă acasă. Ei luptă deja de un an». Nimeni nu s-ar fi gândit vreodată să facă așa ceva”.

Comentariile sale au fost catalogate drept jignitoare de Maria Andreeva, ai cărei soț și văr au fost recrutați și trimiși în Ucraina.

„Îndrăznește să compare operațiunea militară specială cu cel de-Al Doilea Război Mondial. Pe atunci, scopul Rusiei era supraviețuirea. Noi fuseserăm atacați. A existat o mobilizare totală și legea marțială. Este total opusul a ceea ce se întâmplă acum”, afirmă femeia.

Ea explică faptul că nu militează doar pentru revenirea acasă a bărbaților mobilizați, ci vrea și să evite ca alți ruși să fie trimiși pe front.

„Nu vrem un al doilea val de mobilizare. Suntem împotriva folosirii civililor într-un conflict militar. Și vrem ca toți cetățenii ruși să înțeleagă că acest lucru i-ar putea afecta și pe ei”, adaugă Maria Andreeva.

Cât de posibilă este o nouă mobilizare în Rusia

Președintele Vladimir Putin a sugerat, în decembrie 2023, că exclude o a doua mobilizare, cel puțin pentru moment. El a spus că anul trecut Moscova a recrutat aproape o jumătate de milion de voluntari pentru a lupta în Ucraina.

„De ce avem nevoie de mobilizare? Așa cum stau lucrurile, nu este nevoie”, a declarat Putin.

În martie 2022 însă, liderul de la Kremlin spunea că „soldații recrutați nu participă și nu vor participa la lupte. Nu va exista nici o chemare suplimentară de rezerviști. Participă doar soldați profesioniști”. Șase luni mai târziu, a fost anunțată „mobilizarea parțială”.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *