Protest rar în Cuba, afectată de criza economică. „Oamenii strigau «mâncare și electricitate!»”

Protest rar în Cuba, afectată de criza economică. „Oamenii strigau «mâncare și electricitate!»”

Oamenii au ieșit în stradă duminică, 17 martie, în mai multe orașe ale Cubei din cauza penuriei de alimente și a întreruperilor prelungite de energie electrică, relatează AFP, citată de France 24. Astfel de proteste sunt rare în țara insulară din America Centrală, care se confruntă cu o criză economică.

„Oamenii strigau «mâncare și electricitate!»”, a declarat pentru AFP un locuitor în vârstă de 65 de ani, din Santiago de Cuba, al doilea oraș ca mărime al insulei.

#Urgente. Pueblo de Santiago de Cuba se lanza a protestar al grito de: “Corriente y Comida”Video. Yosmany Mayeta pic.twitter.com/kWcATKnH3A

— CiberCuba – Noticias de Cuba 🇨🇺 (@CiberCuba) March 17, 2024

Ulterior, în cursul zilei, electricitatea a fost restabilită în oraș și au fost livrate „două camioane încărcate cu orez”, a spus acesta.

Proteste au avut loc și în Bayamo, un alt oraș mare al Cubei.

More footage of ongoing protests in Santiago de Cuba. Protestors can be heard shouting “Electricity and food!” at police and local officials. pic.twitter.com/zu2oC35XEq

— Comandante Shinji 🇨🇺 (@ShinjiTheCuban) March 17, 2024

De la începutul lunii martie, Cuba este afectată de un val de pene de curent apărute din cauza unor lucrări de întreținere la centrala termoelectrică Antonio Guiteras, cea mai mare din țară. În acest weekend situația s-a înrăutățit pe fondul unei lipse de combustibil pentru a genera electricitate. Astfel, în unele zone precum Santiago de Cuba, curentul electric a fost oprit timp de până la 14 ore pe zi.

Vorbind despre proteste, președintele cubanez Miguel Diaz-Canel a precizat, într-un mesaj pe rețeaua X, că „dușmanii Revoluției” urmăresc să exploateze situația.

Există „teroriști cu sediul în Statele Unite, pe care i-am denunțat în mai multe rânduri, care încurajează acțiuni care contravin ordinii interne a țării”, a mai spus liderul cubanez.

Tot într-un mesaj pe X, Ambasada SUA de la Havana a precizat că este la curent cu informațiile despre „protestele pașnice” din Santiago, Bayamo și în alte părți ale Cubei și a îndemnat guvernul să „respecte drepturile omului ale protestatarilor și să răspundă nevoilor legitime ale poporului cubanez”.

În replică, ministrul cubanez de externe Bruno Rodriguez a cerut Washingtonului să nu „intervină în afacerile interne ale țării”.

Energia cubaneză este produsă de opt centrale termoelectrice vechi, generatoare și opt centrale electrice plutitoare închiriate din Turcia.

Ca parte a unui plan de redresare economică, autoritățile au impus o creștere de peste 400% a prețului la combustibil la începutul lunii martie.

Cu o populație de 11 milioane de locuitori, Cuba trece prin cea mai gravă criză economică de la prăbușirea blocului sovietic în anii 1990, pe fondul pandemiei de coronavirus, al recentei înăspriri a sancțiunilor americane și al economiei extrem de fragile.

Foto: 123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *