Proteste de amploare în Israel înainte de un vot cheie privind reforma judiciară. Forțele de ordine au folosit tunuri de apă

Proteste de amploare în Israel înainte de un vot cheie privind reforma judiciară. Forțele de ordine au folosit tunuri de apă

Proiectul de lege care limitează puterile Curții Supreme și lasă judecătorii fără posibilitatea de a bloca deciziile guvernului intră luni la votul Parlamentului, după luni de proteste de amploare față de reforma despre care manifestanții spun că va afecta democrația din Israel, relatează BBC.

Înainte de vot, protestatarii au blocat un bulevard de lângă Parlament. Forțele de ordine au intervenit cu tunuri de apă pentru a elibera zona și au operat cel puțin șase arestări. Unul dintre protestatari a fost rănit.

Aproximativ 150 de companii majore, inclusiv bănci, protestează luni. Protestatarii, dintre care zeci de mii au parcurs distanța de 70 de kilometri din Tel Aviv la Ierusalim la finalul săptămânii, încearcă să blocheze modificările legislative care vor să limiteze puterile tribunalelor, despre care guvernul spune că au devenit prea mari. În schimb, oponenții spun că pun în pericol democrația.

Unul dintre manifestanții din stradă a declarat pentru BBC că protestează față de „dictatură”. „Nu ne vom preda niciodată”, a precizat protestatarul.

Legea, care a fost descrisă de autoritățile israeliene drept „rezonabilă”, va elimina prerogativa Curții Supreme de a întoarce decizii ale guvernului. Controversatele reforme au polarizat Israelul și au generat una din cele mai profunde crize politice din istoria Israelului cu proteste uriașe.

Sute de mii de manifestanți au ieșit în stradă săptămânal, de la începutul anului, în semn de protest față de ceea ce ei spun că este un atac asupra democrației. Guvernul spune că, dimpotrivă, reformele servesc la întărirea democrației, argumentând că Curtea Supremă a acumulat prea multă putere asupra politicii în ultimele decenii.

Agravând criza, mii de rezerviști, inclusiv piloți din forțele aeriene, care joacă un rol crucial pentru capacitățile ofensive și defensive ale Israelului, au promis că nu se vor mai oferi voluntari dacă legea va fi aprobată. O astfel de disidență fără precedent a provocat îngrijorare cu privire la impactul potențial asupra pregătirii militare a Israelului.

Foști șefi ai serviciilor de securitate din Israel, judecători de la vârful instanțelor și personalități proeminente din domeniul juridic și al afacerilor s-au exprimat, de asemenea, împotriva reformelor guvernului.

Măsurile au fost criticate și de președintele american Joe Biden, care în comentariile sale cele mai explicite de până acum a cerut amânarea proiectului de lege „care divizează” Israelul.

Președintele israelian Isaac Herzog a declarat că țara se află „într-o situația de urgență națională” și a implorat liderii politici să ajungă la un compromis.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că va fi prezent la votul în Parlament, în ciuda faptului că sâmbătă a suferit o intervenție chirurgicală pentru montarea unui stimulator cardiac.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *