Protestele continuă. Transportatorii au blocat una dintre intrările în Portul Constanţa. Fermierii au început să sosească în Timișoara

Protestele continuă. Transportatorii au blocat una dintre intrările în Portul Constanţa. Fermierii au început să sosească în Timișoara

Transportatorii și fermierii au intrat în a noua zi consecutivă de protest, traficul fiind în continuare îngreunat la Vama Siret și în localitatea ilfoveană Afumați. Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a discutat joi dimineață cu reprezentanții fermierilor la sediul Ministerului Agriculturii despre revendicările fermierilor și și-a cerut scuze că i-a făcut „instigatori”. Între timp, fermierii au început să intre cu tractoarele în centrul orașului Timișoara, iar la Constanța protestatarii au blocat din nou una dintre intrările în port.

UPDATE ora 22.30: Transportatorii au blocat din nou, joi seară, una dintre intrările în Portul Constanţa şi continuă astfel pentru a şasea zi consecutiv seria protestelor.

Zeci de autovehicule de mare tonaj au plecat în coloană dintr-o parcare de pe şoseaua de centură a municipiului Constanţa şi au mers la poarta 10 Bis a portului maritim ppe care au blocat-o.

Oamenii s-au mobilizat pe reţelele de socializare, în afară de poarta 10 Bis, unii dintre ei îndreptându-se şi către alte porţi de acces ale portului.

Protestatarii nu exclud posibilitatea ca, la fel ca miercuri seară, să protesteze cu autoturismele şi camioanele şi în unele zone ale oraşului.

UPDATE ora 22.00: Fermierii au început să intre cu tractoarele în Timișoara, unde au fost direcționați în parcarea Modex din centrul oraşului, locație în care agricultorii au obţinut avizul să protesteze până în 24 ianuarie.

Agricultorilor veniţi din comunele Livezile, din Tomnatic şi Sandra li s-au pregătit trei rute de acces în Timişoara cu utilajele, începând de la ora 20.00, de pe Calea Lugojului, de pe Calea Aradului şi dinspre Calea Şagului, atât din nordul, cât şi din sudul oraşului.

Sub supravegherea Poliţiei, fermierii şi-au aşezat tractoarele în parcarea Modex, unde vor rămâne până în 24 ianuarie, perioada avizată de primarul Dominic Fritz, relatează Opinia Timișoarei.

„Eu am avut o discuţie cu fermierii în care m-au asigurat că nu vor afecta un alt perimetru al oraşului, inclusiv în faţa Operei, dacă vor fi evenimente. Eu cred că ei se vor manifesta civilizat şi cred că această soluţie, de a aduce aceste utilaje agricole pe timp de noapte în oraş, a fost o soluţie oarecum de a proteja traficul şi de a nu periclita bunul mers al lucrurilor de mâine”, a spus viceprimarul Cosmin Tabără.

UPDATE ora 13.52: Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, în deschiderea ședinței de Guvern, un prim pachet de măsuri convenite cu transportatorii şi fermierii, care urmează să fie aprobat.

Astfel, fermierii vor primi un sprijin direct de 100 de euro la hectar, pentru a compensa pierderile din cauza războiului din Ucraina. În plus, Executivul va legifera echivalarea permisului auto la categoriile B şi B1 pentru tractoare.

„Totodată, rezolvăm şi problema utilajelor agricole, extinzând excepţiile de la înmatriculare şi inspecţie tehnică periodică la categoria vehiculelor lente. De asemenea, RAR va putea efectua ITP-ul la vehicole agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor. Rezonabil este să nu-l pui pe fermier să-şi ia utilajele din câmp sau pădure şi să meargă la RAR, ci să fie exact invers”, a spus premierul.

Ciolacu a precizat că Guvernul are în primă lectură o măsură importantă: amânarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectaţi de seceta din 2023.

UPDATE ora 12.00: Discuțiile între fermieri și ministrul Florin Barbu s-au încheiat. Ministrul le-a cerut scuze fermierilor că i-a făcut instigatori, în urmă cu două zile, și a discutat cu aceștia despre revendicărilor lor și ce măsuri va lua Guvernul în perioada următoare.

„Vreau să vă asigur că înainte de a fi ministru, sunt om și poate că din context a reieșit că v-am făcut instigatori. Vreau să îmi cer scuze”, a afirmat Florin Barbu.

Ministrul a spus că Guvernul are joi pe ordinea de zi OUG pentru echivalarea permisului de conducere categoria „B” cu categoria „TR” și amânarea ratelor în agricultură, iar săptămâna viitoare Executivul urmează să discute despre creditele agricole și cum va susține acesta ROBOR.

De cealaltă parte, reprezentantul fermierilor Dănuț Andruș a afirmat că trebuie să existe un calendar concret cu măsuri pentru ca protestul să se încheie.

„Oamenii nu sunt dispuși să plece acasă până când toate aceste măsuri ale lor nu sunt puse pe un calendar coerent și realizabil”, a mai precizat Andruș.

UPDATE ora 10.30: Discuțiile între fermieri și ministrul Florin Barbu, programate inițial să înceapă la ora 09.00, au fost amânate pentru ora 10.30.

***

Știrea inițială: „Am transmis, în această seară (miercuri n.r.) fermierilor care se află în stradă în zona Afumaţi o nouă invitaţie la dialog la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru mâine dimineaţă (joi – n.r.) la ora 9:00. Îi aştept la minister pe toţi fermierii, indiferent dacă fac sau nu parte din asociaţiile care au fost în această săptămână la întâlnirile organizate la MADR sau au dat deja mandat delegaţiei care s-a prezentat la Ministerul Agriculturii sâmbătă, 13 ianuarie 2024. Aşa cum am spus, uşa ministerului este mereu deschisă, iar fermierii vor găsi oricând în mine un partener de dialog pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă”, a transmis Florin Barbu, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul a adăugat că în declaraţia făcută pe 16 ianuarie, potrivit căreia fermierii de la Afumaţi sunt „instigatori şi protestatari”, nu s-a referit la fermieri, ci la persoanele care nu au calitatea de fermier şi „încearcă să se caţere pe o nemulţumire a unor oameni care cu adevărat întâmpină probleme”.

„Constat că în spaţiul public este întoarsă pe toate feţele o declaraţie în care aş fi jignit fermierii. Ca să fie clar pentru toată lumea: răspunsul meu la o întrebare corectă venită din partea reporterilor nu s-a referit la fermieri, ci la persoanele care nu au calitatea de fermier şi încearcă să se caţere pe o nemulţumire a unor oameni care cu adevărat întâmpină probleme. Îmi pare rău dacă s-a înţeles altceva, de aceea îmi cer scuze faţă de fermierii care s-au considerat vizaţi de această declaraţie”, a mai spus Florin Barbu.

Protestele transportatorilor și fermierilor au început pe 10 ianuarie, ducând la blocaje în mai multe zone ale țării. Astăzi sunt așteptate să fie adoptate, în ședința de Guvern, măsuri convenite cu transportatorii și fermierii, a anunțat miercuri, 17 ianuarie, premierul Marcel Ciolacu, după o întâlnire cu reprezentanții confederațiilor din transporturi.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *