Protestele fermierilor și transportatorilor, ziua 10: Nicușor Dan anunță cum se va desfășura manifestația din București. Primele măsuri promise de Guvern

Protestele fermierilor și transportatorilor, ziua 10: Nicușor Dan anunță cum se va desfășura manifestația din București. Primele măsuri promise de Guvern

Transportatorii și fermierii au intrat vineri, 19 ianuarie, în a zecea zi consecutivă de protest, traficul fiind în continuare îngreunat în mai multe zone, precum Vama Siret. Între timp, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a precizat că intrarea în Bucureşti a tractoarelor şi capetelor tractor de TIR, în vederea participării la protestul din Piaţa Constituţiei, se va realiza pe Şoseaua Alexandriei, între orele 6.00 – 7.00.

Nicușor Dan: „Au fost vreo patru-cinci solicitări pe care le-am respins”

Nicușor Dan a declarat că din comisia care analizează cererile pentru protest fac parte şi reprezentanţi ai Poliţiei, Poliţiei Rutiere şi Jandarmeriei şi că, în urma discuţiilor, a fost semnat un protocol între organizator şi reprezentanţii autorităţilor.

„Protocolul spune că intrarea în Bucureşti se face pe Şoseaua Alexandriei între 6.00 – 7.00 dimineaţa. Ieşirea din Bucureşti se face tot pe Şoseaua Alexandriei, între 22.00 şi 23.00. (Protocolul, n.r.) obligă organizatorul să comunice instituţiilor de ordine numerele de identificarea ale maşinilor şi un număr de organizatori, cu care Poliţia şi Jandarmeria să fie în contact pe perioada manifestării”, a precizat edilul general, într-o intervenție la B1 TV, potrivit Agerpres.

Nicuşor Dan a declarat că există cazuri în care numărul participanţilor este mai mare decât cel anunţat.

„Asta se întâmplă, pentru că, evident, numărul acesta este o estimare. Se întâmplă să fie mai puţini, de cele mai multe ori. Se întâmplă să fie şi mai mulţi. Organele de ordine ştiu să lucreze cu asta şi dacă se depăşeşte numărul, nu e nicio problemă. Nu a fost niciodată”, a spus primarul.

În ce priveşte faptul că solicitarea de protest a fost semnată de către doi avocaţi ai Partidului SOS, edilul general a precizat că această cerere a fost aprobată deoarece întrunea condiţiile legale. El a menţionat că, dacă ar fi existat mai multe cereri care să întrunească toate cerințele legale, ar fi fost aprobată ce a organismelor reprezentative pentru fermieri sau transportatori.

„Da, am văzut numele solicitantului. Noi aplicăm legea. Am respins nişte solicitări pentru că nu aveau elementele pe care legea spune că trebuie să le aibă. Am respins un protest pentru că încălca prevederea legală care spune că nu trebuie să stânjeneşti circulaţia, desfăşurarea normală a activităţii în oraş. Şi am aprobat acest protest la solicitarea unui cetăţean, aşa cum am aprobat o mie de alte proteste până acum, pentru că îndeplinea condiţiile legale. (…) Dacă noi am fi avut simultan mai multe cereri, ne-am fi uitat şi la criteriul reprezentantivităţii. Dacă am fi avut simultan mai multe cereri care s-ar fi referit la o aceeaşi locaţie, la aceleaşi solicitări, evident că ne-am fi uitat la reprezentativitate, dar atâta timp cât nu am avut din partea organismelor reprezentative ale fermierilor sau transportatorilor solicitări, am avut o solicitare care întrunea condiţiile legale, a trebuit să o aprobăm, aşa cum am aprobat o mie de alte proteste în trei ani”, a spus edilul general.

El a reamintit că solicitarea Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) prevedea participarea a 15.000 de utilaje şi a subliniat că acest lucru ar fi însemnat „paralizarea” circulaţiei în Capitală.

„Au fost vreo patru-cinci solicitări pe care le-am respins, pentru că nu aveau toate elemente: câţi oameni vin, de unde vin, pe unde pleacă. După care a fost acea solicitare pentru 15.000 de utilaje, cu precizarea expresă că vor bloca cu maşini Piaţa Victoriei şi toate bulevardele care intră în Piaţa Victoriei, ceea ce ar fi însemnat paralizarea Bucureştiului. După aceea am avut această cerere, care s-a discutat în comisie ieri, pentru 200 de utilaje, 5.000 de oameni. Solicitarea a fost pentru Piaţa Victoriei şi în urma discuţiilor din comisie am aprobat-o pentru parcarea din Piaţa Constituţiei. Diferenţa esenţială între cele două este că nu se afectează traficul rutier”, a spus primarul general.

Joi, Nicuşor Dan a anunţat că autorităţile locale au aprobat organizarea unui protest care se va desfășura timp de trei zile – duminică, luni şi marţi -, în Piaţa Constituţiei, cu participarea a 5.000 de persoane, 100 de tractoare şi 100 de capete tractor de TIR.

Fermierii au sosit în parcarea din centrul Timişoarei, unde vor protesta până pe 24 ianuarie

Mai multe tractoare au început să sosească, joi seară, în parcarea Modex din centrul oraşului Timişoara, unde agricultorii au obţinut avizul să protesteze până pe data de 24 ianuarie.

Agricultorilor li s-au pregătit trei rute de acces în Timişoara cu utilajele, începând de la ora 20.00, de pe Calea Lugojului, de pe Calea Aradului şi dinspre Calea Şagului, atât din nordul, cât şi din sudul oraşului, scrie news.ro.

Sub supravegherea Poliţiei, fermierii şi-au aşezat tractoarele în parcarea Modex, unde vor rămâne până pe 24 ianuarie, perioada avizată de primarul Dominic Fritz.

Sunt agricultori veniţi din comunele Livezile, din Tomnatic şi Sandra.

„Eu am avut o discuţie cu fermierii în care m-au asigurat că nu vor afecta un alt perimetru al oraşului, inclusiv în faţa Operei, dacă vor fi evenimente. Eu cred că ei se vor manifesta civilizat şi cred că această soluţie, de a aduce aceste utilaje agricole pe timp de noapte în oraş, a fost o soluţie oarecum de a proteja traficul şi de a nu periclita bunul mers al lucrurilor de mâine”, a declarat viceprimarul liberal Cosmin Tabără.

Protestele au continuat joi seară și la Constanța

Protestele fermierilor şi transportatorilor continuau joi seară, la Constanţa, pentru a şasea zi consecutiv, ei anunţând că se îndreaptă către Portul Constanţa Sud – Agigea.

Potrivit protestatarilor, zeci de vehicule de mare tonaj au plecat în coloană dintr-o parcare de pe şoseaua de centură a municipiului Constanţa şi merg la poarta 10 Bis a portului maritim pentru a o bloca.

Oamenii se mobilizau pe reţelele de socializare, în afară de poarta 10 Bis, unii dintre ei îndreptându-se şi către alte porţi de acces ale portului, conform Agerpres.

Protestatarii nu au exclus posibilitatea ca, la fel ca miercuri seară, să protesteze cu autoturismele şi camioanele şi în unele zone ale oraşului.

Ample proteste au fost, la Constanţa, în serile de sâmbătă şi duminică, fiind paralizat traficul rutier pe şoseaua de centură a municipiului, respectiv bulevardul către ieşirea din oraş spre sudul litoralului. Începând de luni, în fiecare seară fermieri şi transportatori au blocat porţile numerele 7, 9 şi 10 Bis ale Portului Constanţa Sud – Agigea.

Conform reprezentanţilor Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, activitatea economică în portul maritim se desfăşoară normal, nefiind afectată de protestele derulate de fermieri şi transportatori.

„Traficul în interiorul portului nu este perturbat, fluxurile de mărfuri ajungând fără întârzieri la operatorii portuari, pe cale ferată, navală şi rutieră”, au declarat aceştia.

Coadă de camioane la Vama Siret

Fermierii continuă să protesteze și în Vama Siret, principala revendicare a acestora fiind stoparea importurilor de cereale din Ucraina.

Sensul de ieșire din țară era, în continuare, blocat joi seară de utilaje și tractoare, iar protestatarii sunt hotărâți să nu plece până când autoritățile nu iau măsuri ferme.

Coada de tiruri a ajuns până aproape de localitatea Grănicești, la 15 kilometri de Vama Siret. Fermierii au blocat accesul către punctul de frontieră pentru mașinile de transport care ies din țară, dar și pentru cele care au reușit să intre. Doar câte 10 camioane pe oră puteau circula joi seară și doar pe sensul de ieșire din România, relatează TVR Info.

Protestatarii spun că prețul mic al cerealelor care vin din Ucraina dezechilibrează piața, iar pe ei îi duce în pragul falimentului. Fermierii reclamă că au stocuri pe care nu le mai pot vinde decât în pierdere și nu au cu ce să plătească viitoarele lucrări agricole.

Peste 150 de camioane au ieşit, miercuri, din România prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, după ce, timp de două zile, traficul maşinilor de mare tonaj a fost închis din cauza protestelor fermierilor şi transportatorilor, potrivit datelor centralizate de Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Suceava.

Potrivit autorităţilor din Suceava, tranzitul camioanelor pe sensul de ieşire din România spre Ucraina se desfăşoară, începând de miercuri dimineaţă, în coloane de câte zece camioane pe oră, în timp ce pe sensul de intrare în România este complet blocat.

Solicitările protestatarilor, rezolvate parțial

În ședința de guvern de joi, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că Executivul va acorda un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina.

În plus, Guvernul va legifera echivalarea permisului auto la categoriile B şi B1 pentru tractoare şi va rezolva şi problema utilajelor agricole, extinzând excepţiile de la înmatriculare şi inspecţie tehnică periodică la categoria vehiculelor lente, astfel că RAR va putea efectua ITP-ul la vehicule agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor.

Ciolacu a precizat că Guvernul are în primă lectură o măsură importantă, amânarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectaţi de seceta din 2023.

„Aşa cum am promis, aprobăm astăzi un prim pachet de măsuri convenite împreună cu fermierii şi transportatorii. Am discutat şi cu micii fermieri şi transportatori aflaţi în stradă, şi cu marile asociaţii de profil. Este clar că protestele au fost îndreptăţite! Iar deciziile pe care le adoptăm confirmă că mare parte din cerinţele lor sunt absolut legitime. Am promis că vom rezolva problemele oamenilor, iar eu şi acest Guvern ne ţinem de cuvânt!”, a spus premierul, în deschiderea şedinţei de joi de la Palatul Victoria, potrivit news.ro.

Şeful Executivului a arătat că, în privinţa fermierilor, Guvernul are mai multe proiecte.

„Acordăm un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina, la culturile înfiinţate în toamna lui 2022. Compensaţia pe fiecare întreprindere agricolă nu poate depăşi 280.000 de euro. Estimăm peste 162.000 de beneficiari şi un efort bugetar de aproape 250 de milioane de euro, sumă deja bugetată”, a precizat prim-ministrul.

El a menţionat că „fermierii noştri merită din plin această compensaţie”.

Şeful Executivului a mai spus că i s-a părut de bun simţ şi cererea de echivalare a permisului auto la categoriile B şi B1 pentru a conduce tractoare.

„Totodată, rezolvăm şi problema utilajelor agricole, extinzând excepţiile de la înmatriculare şi inspecţie tehnică periodică la categoria vehiculelor lente. De asemenea, RAR va putea efectua ITP-ul la vehicule agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor. Rezonabil este să nu-l pui pe fermier să-şi ia utilajele din câmp sau pădure şi să meargă la RAR, ci să fie exact invers”, a mai spus premierul, în şedinţa de guvern.

Prim-ministrul a mai anunţat că „Guvernul are în primă lectură o măsură importantă, amânarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectaţi de seceta din 2023”.

„Sprijin total măsura şi ştiu că se lucrează susţinut, atât cu Banca Naţională, cât şi cu întreg sistemul bancar şi Consiliul Concurenţei, pentru a găsi cele mai potrivite formule tehnice. Sunt convins că finalizăm repede şi această schemă de ajutor pentru fermierii afectaţi”, a afirmat Ciolacu.

Ciolacu: ASF a găsit calea spre un nivel decent al RCA la transportul de marfă

Premierul a mai anunţat joi că va fi modificat modul de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierelor şi stabilim limite, conform legislaţiei europene, privind toleranţele pentru depăşirea greutăţii camioanelor. El a precizat că ASF a anunţat deja public ca a găsit împreună cu transportatorii calea spre un nivel decent al RCA la transportul de marfă.

Ciolacu a spus, în şedinţa de la Palatul Victoria, că în domeniul transportului sunt câteva ordonanţe şi hotărâri de guvern agreate împreună cu reprezentanţii transportatorilor. „Astfel, modificăm modul de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierelor şi stabilim limite, conform legislaţiei europene, privind toleranţele pentru depăşirea greutăţii camioanelor. Ce toleranţe sunt permise în Europa vor fi acceptate şi la noi”, a afirmat premierul , citat de news.ro.

Şeful Guvernului a precizat că, de asemenea, Executivul clarifică şi elemente importante convenite cu transportatorii privind efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor lente şi atestarea profesională a personalului de specialitate din transportul rutier.

„Corelăm dispoziţiile privind încheierea şi executarea contractului de transport pentru transporturile naţionale cu normele internaţionale. Concret, abrogăm limita de despăgubire în cazul contractului national după modelul unei convenţii recunoscute la nivel internaţional, CMR. Iar limita de despăgubire va fi stabilită prin voinţa părţilor exprimată în contractul de transport. Cred cu tărie că aşa reintrăm într-o logică economică”, a ţinut să precizeze Ciolacu.

„Venim azi şi cu dispoziţii mai clare ce reglementează examinarea persoanelor care intenţionează obţinerea atestării iniţiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă. Şi, pe măsură ce vor fi gata noi acte normative, din setul agreat împreună cu fermierii şi transportatorii, nu am vreo reţinere să facem şedinţă de guvern în weekend sau la începutul săptămânii viitoare”, a adăugat prim-ministrul.

Ciolacu a precizat că „ASF a anunţat deja public ca a găsit împreună cu transportatori calea spre un nivel decent al RCA la transportul de marfă”.

„Va fi un preţ sustenabil, inclusiv pentru micii transportatori, cu două-trei camioane care nu au posibilităţile firmelor cu flote mari. În plus, se permite plata în rate a RCA şi posibilitatea suspendării poliţei cât timp camionul este parcat pe o anumită perioadă din diverse motive”, a susținut premierul.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *