Protestele fermierilor, teren fertil pentru propaganda rusă / Cum a profitat Kremlinul de valul de proteste care a cuprins Europa

Protestele fermierilor, teren fertil pentru propaganda rusă / Cum a profitat Kremlinul de valul de proteste care a cuprins Europa

Deși au pornit de la nivel de bază, protestele au fost exploatate intens de Rusia pentru a semăna diviziune și a submina sprijinul popular pentru apărarea Ucrainei, se arată într-o analiză publicată de Politico.

Cum amplifică propaganda rusă nemulțumirile fermierilor

În ultimele săptămâni, conturile pro-ruse de pe rețelele de socializare au distribuit un videoclip sofisticat, dar fundamental înșelător, pretinzând că îi arată pe fermierii francezi aruncând gunoi de grajd în afara ambasadei Ucrainei la Paris, care de atunci a devenit viral. Într-un alt incident recent de la Praga, un protest al fermierilor a fost rapid preluat de activiști pro-Kremlin, ceea ce l-a determinat pe unul dintre organizatorii inițiali să plângă că demonstrația a fost „furată”.

Pe scurt, protestele fermierilor europeni se dovedesc a fi fertile pentru propaganda rusă, Kremlinul încercând cu insistență să le amplifice – în unele cazuri chiar să le deturneze – totul în detrimentul factorilor de decizie europeni și al fermierilor deopotrivă. Și este timpul să începem să fim atenți.

Încercarea Moscovei de a arma o gamă variată de mișcări de protest în propriile sale scopuri de propagandă nu ar trebui să fie o surpriză – acesta este modus operandi testat în timp al Rusiei. Același model s-a jucat cu tot, de la Black Lives Matter și insurecția de pe 6 ianuarie din S.U.A. la mișcarea anti-migranți din Germania, vestele galbene din Franța și o serie de mișcări anti-vaccin.

Deși Kremlinul nu a fost direct în spatele apariției vreuneia dintre aceste mișcări, a căutat să aprindă cu răutate flăcările, amplificându-le prin rețelele sociale și alte canale digitale, răspândind adesea dezinformarea în acest proces. Și asta este exact ceea ce se întâmplă cu protestele fermierilor.

Desigur, acest lucru nu invalidează demnitatea nemulțumirilor fermierilor. Cu toate acestea, este esențial să înțelegem cum Moscova folosește aceste evenimente pentru propriile sale scopuri.

Indiferent de mișcarea de protest în cauză, primul obiectiv al Kremlinului este întotdeauna același: stimularea nemulțumirilor pentru a răspândi anxietatea și discordia și subminarea coeziunii naționale. Distragerea atenției și, prin urmare, slăbirea guvernelor occidentale în acest mod servește apoi scopului dublu de a le lăsa mai puțin capabile să facă față amenințărilor rusești, întărind, în același timp, partidele extremiste, care sunt în general simpatizante față de Moscova.

Obiectivele Kremlinului

În cazul protestelor fermierilor, obiectivul imediat al Kremlinului este de a slăbi sprijinul occidental pentru Kiev prin accentuarea excesivă a anumitor probleme de nișă – în special, importurile de produse agricole ucrainene.

După ce UE a renunțat la taxele vamale pentru anumite mărfuri ucrainene, în solidaritate cu țara sfâșiată de război, fermierii europeni și-au exprimat revolta, unele grupuri franceze manifestând în special împotriva principalului producător de păsări din Ucraina, MHP. Cu toate acestea, creșterea numărului de păsări de curte importate din Ucraina a avut un impact practic redus asupra fermierilor francezi, mai ales că reprezintă mai puțin de 1 la sută din totalul importurilor de pe piața franceză.

Dar având în vedere rolul MHP în apărarea „soft” a Ucrainei, este posibil ca atacurile asupra conglomeratului să nu fie o coincidență. La începutul războiului și pe tot parcursul anului 2022, MHP a fost cel mai mare furnizor de alimente al armatei ucrainene. De asemenea, a cheltuit 20 de milioane de euro pentru a sprijini familiile numeroșilor lor angajați care luptă în tranșee de la începutul războiului. Și, ca atare, compania a devenit unul dintre numeroșii furnizori de sprijin atât fizic, cât și psihologic care susțin rezistența Ucrainei.

Așadar, în mod firesc, Moscova are un interes personal să continue să amplifice preocupările fermierilor cu privire la Ucraina, îngropând faptele sub un val de dezinformare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *