Danemarca va începe să înroleze femei în armată. „Ne reînarmăm chiar acum pentru a evita războiul”, spune șefa guvernului

Danemarca va începe să înroleze femei în armată. „Ne reînarmăm chiar acum pentru a evita războiul”, spune șefa guvernului

Danemarca intenționează să recruteze femei pentru serviciul militar, a dezvăluit miercuri, 13 martie, guvernul de la Copenhaga, devenind astfel una dintre puținele țări care cer ca femeile să servească în forțele armate, scrie Politico.

„O conscripție mai robustă, inclusiv o egalitate de gen deplină, trebuie să contribuie la rezolvarea provocărilor din domeniul apărării, la mobilizarea națională și la dotarea forțelor noastre armate”, a declarat ministrul apărării, Troels Lund Poulsen, în cadrul unei conferințe de presă.

În Danemarca, femeile se pot deja oferi voluntare pentru serviciul militar. În 2023, ele reprezentau aproximativ un sfert din forțele armate.

Danemarca este acum cea de-a treia țară din Europa care introduce recrutarea femeilor. Norvegia și Suedia au făcut acest lucru în 2015 și, respectiv, în 2017.

Armata daneză este formată din 7.000 până la 9.000 de soldați profesioniști, excluzându-i pe recruți, care urmează o pregătire de bază, potrivit cifrelor oficiale. Serviciul militar obligatoriu se aplică bărbaților cu vârsta de peste 18 ani. Cu toate acestea, deoarece există suficienți voluntari, nu toți tinerii sunt înrolați. În schimb, se organizează o loterie.

Vorbind alături de Poulsen, premierul Mette Frederiksen a declarat că Danemarca va extinde perioada de serviciu militar atât pentru bărbați, cât și pentru femei, de la patru la 11 luni, ca parte a unei reforme care privește armatei țării. De asemenea, statul nordic va investi fonduri în sisteme terestre de apărare antiaeriană și în alcătuirea unei brigăzi de infanterie de până la 6.000 de soldați până în 2028.

„Nu ne reînarmăm în Danemarca pentru că ne dorim război, distrugere sau suferință. Ne reînarmăm chiar acum pentru a evita războiul, într-o lume în care ordinea internațională este pusă la îndoială”, a declarat premierul Frederiksen.

Ministrul de externe Lars Løkke Rasmussen a declarat că aceste decizii au fost luate ca o formă de descurajare.

Deși „Rusia nu reprezintă o amenințare pentru Danemarca”, a declarat Rasmussen, „nu ne vom aduce într-o poziție din care (rușii) ar putea face acest lucru”.

Țara nordică este un membru fondator al NATO și un susținător important al Ucrainei în efortul acesteia de a respinge invazia pe scară largă a Rusiei. Copenhaga este una dintre puținele țări care au promis Kievului avioane de luptă F-16, aparate ce urmează să fie livrate în această vară.

Danemarca a cheltuit anul trecut aproximativ 1,4% din produsul său intern brut pentru apărare, dar își va crește cheltuielile din domeniul militar cu 5,4 miliarde de euro în următorii cinci ani pentru a îndeplini obiectivul NATO de 2%.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *