Putin anunță că armata rusă va desfășura în curând noile rachete nucleare intercontinentale Sarmat, „superarma” proiectată să sperie Occidentul

Noua generație de rachete balistice intercontinentale Sarmat ale Rusiei, capabile să transporte zece sau mai multe focoase nucleare, va fi în curând desfășurată pentru serviciul de luptă al armatei, a declarat miercuri, 21 iunie, președintele Vladimir Putin, potrivit Reuters.

Într-un discurs adresat noilor absolvenți ai academiilor militare, liderul de la Kremlin a subliniat importanța „triadei” forțelor nucleare ale Rusiei, referindu-se la rachetele care pot fi lansate de pe uscat, de pe mare sau din aer.

„Cea mai importantă sarcină aici este dezvoltarea triadei nucleare, care este o garanție- cheie a securității militare a Rusiei și a stabilității globale”, a afirmat Putin.

„Deja aproximativ jumătate din unitățile și formațiunile forțelor de rachete strategice sunt echipate cu cele mai recente sisteme Yars, iar trupele sunt reechipate cu sisteme moderne de rachete cu focos hipersonic Avangard”, a adăugat liderul rus.

Primele lansatoare Sarmat vor fi desfășurate în serviciul de luptă al armatei ruse „în viitorul apropiat”, a precizat Putin.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, le-a spus absolvenților reuniți în Sala Sfântul Gheorghe de la Kremlin, unde sunt celebrate cele mai mari fapte din istoria militară rusă, că „Occidentul colectiv” duce un „război real” împotriva Rusiei.

Putin a plasat sub umbrela nucleară a Rusiei teritoriile ucrainene anexate

Putin a declarat în repetate rânduri, de la începutul conflictului din Ucraina, că Rusia este pregătită să folosească toate mijloacele, inclusiv arme nucleare, pentru a-și apăra „integritatea teritorială”.

Anul trecut, el a spus că plasează sub umbrela nucleară a Moscovei teritoriile ucrainene cucerite, pe care Rusia le revendică acum ca fiind ale sale, după ce le-a anexat în septembrie.

Cu toate acestea, încă de săptămâna trecută, Putin a susținut că forțele ucrainene nu au „nicio șansă” în actuala lor contraofensivă, iar Rusia nu are nevoie să recurgă la arme nucleare.

Sarmat poate lovi ținte din SUA și Europa

Noua rachetă Sarmat este proiectată pentru a efectua lovituri nucleare asupra unor ținte aflate la mii de kilometri distanță, în Statele Unite sau Europa. Conform presei ruse de stat, racheta ar avea o rază de acţiune de peste 11.000 de kilometri. Dar dezvoltarea ei a decurs mai lent decât era planificat, în condițiile în care Moscova anunțase în aprilie 2022 că va ajunge în serviciul armatei ruse până în toamna aceluiași an.

Dmitri Rogozin, pe atunci șef al agenției spațiale ruse, a declarat la acel moment că rachetele vor fi desfășurate împreună cu o unitate de soldați în regiunea Krasnoiarsk din Siberia, situată la aproximativ 3.000 de kilometri la est de Moscova.

Rogozin a declarat că acestea vor fi amplasate în aceleași locuri și în aceleași silozuri ca rachetele Voyevoda din epoca sovietică pe care le înlocuiesc, salutând noua „super-armă” ca pe un eveniment istoric care va garanta „securitatea copiilor și nepoților” Rusiei pentru următorii 30-40 de ani.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *