Cum este mai practic și sănătos să îți usuci părul? Natural vs. uscător de păr

Cum este mai practic și sănătos să îți usuci părul?  Natural vs. uscător de păr

Dar ce s-ar întâmpla dacă ți-am spune că specialiștii și-au reconsiderat poziția, și-au schimbat complet punctul de vedere, ne mai fiind atât de convinși de sfaturile lor anterioare? Discutăm mai jos argumentele pro și contra ale „confruntării” dintre uscarea părului în mod natural și folosirea uscătorului de păr.

Aer sau uscător: care este mai bun pentru părul tău umed?

Uscătorul de păr a fost mereu acuzat că provoacă daune: căldura afectează profund cuticula, deteriorând-o, elimină umiditatea din păr și deshidratându-l. Acesta este mesajul pe care ni l-au transmis ani la rând stiliștii, descurajând folosirea uscătorului de păr.

Opiniile, însă, au început să varieze, și există multe păreri care afirmă că, de fapt, uscarea naturală a părului poate fi chiar mai dăunătoare. De ce? Să analizăm anatomia pentru a înțelege mai bine acest proces. Firul de păr este format din rețele de proteine cunoscute sub numele de keratină, consolidate în cuticulă. Există mai multe tipuri de legături în structura sa, inclusiv legături de hidrogen, toate fiind grav afectate de umiditate.

În plus, se pare că părul poate absorbi până la 30% din greutatea sa în apă. De ce este acest aspect problematic? Deoarece atunci când este ud, părul este mult mai susceptibil la deteriorare: cortexul se umflă și poate crăpa, iar de aici încolo situația se agravează.

De asemenea, când părul este ud, elasticitatea sa crește (de aceea pare și mai lung imediat după spălare). Orice mișcare mică îi poate cauza daune: fie că îl legi într-un coc, fie că dormi cu el umed, supunându-l la frecția provocată de perna pe care dormi, sau, bineînțeles, dacă îl perii.

Problema uscării naturale a părului nu este atât expunerea la aer, cât timpul de așteptare. Cu cât părul reține umiditatea mai mult timp, cu atât crește riscul de degradare. Și nu doar firul de păr este „atacat”; când părul este ud pentru o perioadă prelungită, și scalpul suferă, glandele sebacee percepând pericolul și secretând mai multe uleiuri, ceea ce poate conduce la un dezechilibru.

Chiar și legăturile de hidrogen, despre care menționam mai devreme, au ceva de obiectat în ceea ce privește uscarea naturală. Acestea se pot rupe, motiv pentru care părul este mai ușor de aranjat într-o altă formă când este ud. Cu toate acestea, acest proces nu este benefic, deoarece părul suferă semnificativ.

Uscătorul de păr, opțiunea mai sănătoasă?

Nu afirmăm că orice uscător de păr și orice metodă sunt alegerile potrivite pentru tine. Neajunsurile multor produse de acest gen sunt încă relevante: atunci când sunt folosite la temperaturi înalte, stratul exterior al cuticulei poate fi afectat, deshidratarea și vârfurile despicate fiind și ele riscuri reale.

Cu toate acestea, aceste dezavantaje sunt parțial „umbrite” de beneficiile uscătorului de păr: previne daunele cauzate de umiditatea din păr, adaugă volum, strălucire și netezime, contribuie la stilizarea părului și elimină disconfortul fizic, accentuat în sezonul rece, al părului ud.

Cum să îți usuci părul pentru un look fantastic

Am înțeles, folosim uscătorul, dar tehnica este la fel de importantă. Iată ce ne sfătuiesc stiliștii!

Înainte de a te spăla pe cap, periază-ți părul pentru a distribui uleiurile pe tot parcursul suvițelor. Umezește, aplică șampon, clătește și apoi folosește un pieptene pentru a repartiza balsamul sau masca. După ce ai ieșit din duș, absoarbe excesul de umiditate cu un prosop din microfibră. 

SURSA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *