Putin, întâlnire de taină cu Erdogan. Ce pun la cale cei doi lideri

Putin, întâlnire de taină cu Erdogan. Ce pun la cale cei doi lideri

Vizitele internaționale ale lui Putin au fost reduse de când Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele său în martie 2023 pentru rolul acestuia în deportările copiilor ucraineni. Turcia nu este parte la Statutul de la Roma al CPI, ceea ce înseamnă că nu are nicio obligație să-l rețină pe Putin.

Turcia, poziționându-se ca un mediator între Ucraina și Rusia, a jucat un rol crucial în negocierea acordului de cereale care a permis reluarea comerțului maritim din porturile ucrainene în iulie 2022.

De la prăbușirea acordului în iulie 2023, în urma ieșirii unilaterale a Rusiei, Ankara a fost în contact atât cu Kiev, cât și cu Moscova, discutând opțiunile pentru restabilirea acestuia.

Erdogan a vizitat Rusia în septembrie 2023 și s-a întâlnit cu Putin pentru a discuta despre acordul cu cereale și alte probleme.

Uşakov a declarat pentru TASS că cei doi lideri vor discuta despre Ucraina, inclusiv despre un posibil acord de pace, dar nu a intrat în mai multe detalii.

Cu excepția discuțiilor nereușite din primăvara lui 2022, nu au mai existat negocieri directe de pace între Ucraina și Rusia. Kievul a spus categoric că doar o retragere completă a Rusiei ar putea aduce reînceperea negocierilor.

Rusia ar fi semnalat în ultimele luni că ar fi dispusă să discute despre un posibil acord de pace pentru războiul pe scară largă din Ucraina. Însă încetarea focului dorită de Putin ar însemna că Rusia ar păstra teritoriile pe care le ocupă ilegal în Ucraina, unde populația este supusă răpirilor și execuțiilor.

„El chiar este dispus să se oprească la pozițiile actuale”, a declarat un fost oficial rus de rang înalt pentru New York Times. „Dar nu este dispus să se retragă niciun metru”, a adăugat fostul oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *